Nak sambal sedap dan bau wangi? Rahsianya terletak pada cara masakan. Minggu ini, saya kongsikan resipi arwah mak saya, Ramlah Binti Zainal. Caranya, tumis serai dulu sebelum masukkan cili kering yang dikisar bersama halia dan bawang.
Cara arwah mak, gunakan lebihan minyak yang digunakan menggoreng ayam. Dua atau tiga batang serai diketuk, kemudian ditumis sehingga naik bau. Kemudian baru masukkan bahan kisar. Serai yang ditumis akan menyebabkan bau sambal wangi dan sangat menyelerakan.
Tunggu Serai Naik Bau Dan Cili PECAH MINYAK
Satu lagi rahsia kalau nak sambal sedap, rebus cili kering sehingga lembut. Kemudian, buang biji cili dan tapis. Selepas itu, barulah kisar bersama bahan lain. Tumis cili sampai betul-betul masak. Nak tahu cili dah masak senang je, tunggu sehingga pecah minyak.
Kalau cili tak masak, bau sambal tak sedap dan boleh menyebabkan sakit perut. Kalau masak sambal, api kena sederhana. Jangan guna api kuat nanti sambal hangit dan pahit. Buat sambal ayam, digalakkan letak halia sebab boleh hilangkan bau hanyir ayam. Itulah petua orang dulu-dulu yang diamalkan arwah mak saya.
TUTUP KUALI Agar Ayam Lembut Dan Sebati Dengan Kuah
Bila sambal dah masak elok, masukkan ayam yang telah digoreng. Gaul dan tutup kuali dengan penutup. Tujuannya nak bagi ayam lembut dan mesra atau sebati dengan kuah. Kalau nak sedap lagi, boleh hiris bawang besar dan taburkan dalam sambal. Sekejap je tau, bagi bawang layu dalam sambal lepas tu angkat lauk ini.
Resipi yang sama ini boleh diguna untuk buat sambal ikan atau sambal hati dan pedal. Caranya semua sama, cuma gantikan dengan ikan goreng, atau hati dan pedal goreng. Mudah kan, satu resipi boleh buat dua tiga menu. Kalau tengahari dah makan sambal ayam, malam boleh gantikan dengan ikan goreng pula. Selamat mencuba!
Resipi Sambal Ayam Serai
Bahan-bahan:
Ads
10 ketul ayam}dibersihkan dan dilumur dengan kunyit dan garam
15-20 tangkai cili kering}dikisar
2 ulas bawang putih}dikisar
1 labu bawang besar}dikisar
1 ici halia}dikisar
2 batang serai}diketuk
Minyak secukupnya
Ads
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Cara membuat:
1-Goreng ayam seketika, jangan sampai garing. Ketepikan.
2-Panaskan minyak, tumis serai sehingga naik bau.
Ads
3- Masukkan bahan kisar sehingga pecah minyak.
3-Masukkan air asam jawa, kacau sebati.
4-Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tunggu sehingga sambal pecah minyak.
5-Masukkan ayam, perlahankan api dan tutup kuali agar ayam lembut.
6-Hidangkan bersama nasi dan lauk lain.
Petua Dapur
Kalau nak kurangkan kepedasan sambal, boleh tambahkan bawang besar jadi dua labu.
Basuh ayam dengan tepung gandum atau tepung jagung untuk hilangkan bau hanyir.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Ada petua tertentu untuk memastikan bahan masakan seperti kunyit, halia, serai dan lengkuas, kekal segar serta tahan lebih lama. Bukan apa boleh dikatakan bahan-bahan masakan seperti kunyit, halia, serai dan lengkuas ini merupakan antara bahan penting yang mesti ada di dapur. Terutamanya jika kita gemar memasak menu seperti gulai,sup, masak lemak, rendang dan sebagainya.
Namun, kebiasaannya juga bahan-bahan ini kita gunakan hanya sedikit sahaja selebihnya disimpan di dalam peti sejuk dan selalunya bahan-bahan ini tidak tahan lama, ia mudah menjadi kering, busuk dan tak boleh digunakan lagi. Akibatnya, lebihan halia, lengkuas atau kunyit yang tidak habis digunakan ini akan dibazirkan begitu sahaja.
Perkara ini boleh diatasi sekiranya mengikut petua dan cara yang betul penyimpanannya. Malah kunyit, lengkuas, serai dan halia ini mampu boleh bertahan sehingga dua bulan, masih elok, segar serta masih boleh digunakan untuk sebagai bahan memasak dalam tempoh tersebut. Ikut petua ini.
Cara-Caranya:
1.Cuci bersih kunyit, lengkuas, serai dan halia.
2.Masukkan kunyit, lengkuas, serai dan halia yang masih segar ke dalam bekas bertutup yang berisi air.
3.Simpan dalam peti sejuk.
4.Pastikan air bersih ditukar tiga atau empat hari sekali, jangan biarkan sehingga air berlendir.
Selamat Mencuba!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Teringin nak makan bubur ala McD? Apa kata anda buat sendiri di rumah.
Hendak buat bubur nasi sekarang mudah sahaja. Kita boleh cari cara membuatnya di internet kerana terdapat banyak resipi bubur nasi yang telah dikongsi oleh warganet di alam maya.
Bagi mereka yang suka makan bubur nasi ayam, bolehlah masak beras dengan air rebusan ayam.
Boleh juga tambah air sedikit demi sedikit jika mahu bubur nasi itu menjadi lebih lembut.
Kalau teringin nak makan ala-ala pizza, mak-mak boleh cuba resipi pizzagardenia ini,mudah sangat. Jika selalu nak buat pizza kena uli dohnya dulu sebagai ‘base’ lapisan bawah, tapi kali ni mak-mak boleh guna kepingan roti je. Jadi kalau ada lebihan roti kat rumah tu, jemu hanya disapu jem atau dibakar begitu sahaja, mak-mak bolehlah cuba resipi ini iya.
Berikut resipi Pizzagardenia oleh Jewel Ecah sebagai panduan;
Black hadiahkan kereta mewah idaman isteri. “Kadang-kadang kita terlalu mencari yang sempurna, sampai terlupa untuk hargai yang selalu ada di sisi” Inilah ungkapan penuh...