tuala mandi

Bila bercuti atau berjalan ke mana-mana, tip jaga tuala mandi pun cukup penting. Sebab kalau tak pandai jaga, silap-silap taual naik bintik hiam dan berbau hapak!

Ok, perasan tak kalau setiap kali selepas mak-mak cuci tuala dan bila ia kering, tekstur tuala ni rasa keras kejung dan tak lembut macam kita mula-mula beli dan pakai.

Hah, sebenarnya ada cara dan penjagaan mudah agar tuala yang kita gunakan tetap lembut selepas dibasuh dan tidak mudah rosak atau reput mahupun mengeluarkan bau yang menyenangkan setiap kali selepas digunakan.

Sebaiknya ikut cara ini.

Tip Menjaga Tuala:

1.Jemurkan tuala di tempat yang ada cahaya matahari setiap kali selepas menggunakannya agar tiada bakteria yang dapat membiak pada Tuala mandi kita.

IKLAN

2.Bagi menjaga kebersihan tuala, cucilah tuala sekerap yang mungkin, sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

3.Untuk membasuh tuala, rendamlah tuala dengan sabun pencuci selama 30 minit bersama air suam untuk membunuh bakteria. Sebaiknya, rendamkan tuala berasingan dengan pakaian lain.

4.Untuk bersihkan tuala yang baru beli, rendamkan tuala selama 1 jam bersama air suam, ½ cawan cuka dan ½ sudu garam halus dan bilas hingga warna dari tuala hilang sepenuhnya.

IKLAN

Jangan tergoda dengan warna kain tuala yang warna warni, kerana fungsi menyerap air adalah fungsi utama yang harus di beri perhatian.

Pilihlah kain tuala yang mempunyai material yang elok, dan paling penting, setiap kali menukar tuala, gunalah tuala yang berbeza-beza agar kain tuala tidak cepat rosak.

Tip Cari Tuala:

Belilah tuala yang 100% egyptian cotton, berkualiti baik dan mempunyai daya serapan yang tinggi.

IKLAN

Petua Elak Tuala Berbau & Kusam:

Gunakan 1 cawan cuka atau ½ cawan soda bikarbonat ketika melakukan bilasan terakhir ketika membasuh tuala. Langkah ini akan menyegarkan tuala yang kelihatan kusam dan berbau.

Selamat mengguna tuala mandi dengan bijak dan berhemah. Semoga jangka hayat tuala mandi anda akan panjang hayatnya jika anda tahu menjaganya dengan bijak.

Selamat Mencuba!

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI