Satu kajian mendapati bahawa waktu tidur yang melebihi sejam daripada kebiasaan dapat mengurangkan berat badan seseorang.

Tidur sejam lebih daripada biasa, boleh kurangkan berat badan wanita! Wah dalam banyak-banyak jenis amalan diet dan senaman untuk turunkan berat badan, kaedah ini paling min suka.

Iyalah, tak perlu bersusah-payah berdiet teruk, pastikan tidur melebihi lapan jam, berat badan akan turun menurut kajian yang dilakukan di Chicago ini.

Tidur Sejam Lebih Daripada Biasa

Satu kajian mendapati bahawa waktu tidur yang melebihi sejam daripada kebiasaan dapat mengurangkan berat badan seseorang, lapor akhbar Metro UK semalam.

Kajian dijalankan sekumpulan penyelidik dari Universiti Perubatan Chicago itu mendedahkan sekiranya seseorang tidur lebih sejam dari tempoh masa kebiasaan, ia boleh mengurangkan kuantiti kalori sebanyak 270 kilo kalori (kcal) sehari.

Menerusi kajian tersebut, seramai 89 individu berusia 21 hingga 40 tahun yang mengalami obesiti dipantau tabiat tidur mereka. Mereka kebiasaannya tidur kurang dari 6 jam 30 minit dalam masa satu malam.

Boleh Kurangkan Berat Badan Wanita!

Tanpa mengubah diet atau tabiat pemakanan, mereka tidur di katil sendiri dengan memakai sejenis peranti serta diarah untuk meningkatkan waktu tidur.

IKLAN

Selepas meningkatkan waktu tidur kepada 8 jam 30 minit bagi satu malam, kadar pengambilan kalori dan tenaga mereka dihitung. Hasilnya mendapati, kadar pengambilan kalori menyusut sebanyak 270 kcal sehari.

“Meningkatkan dan mengekalkan tempoh waktu tidur yang sihat dalam jangka masa panjang dapat menjadi sebahagian daripada program mengurangkan berat badan dan mencegah obesiti,” kata penyelidik. – AGENSI

Artikel Berkaitan:

IKLAN

Nak Bagi Mood Isteri Elok, Pastikan Cukup TIDUR, Elak Jadi ‘Mak Kau Hijau’

Isteri Tak Cukup Tidur Setiap Hari Sebenarnya Sedang Mengumpul “Sleep Debt” Tanpa Sedar!

Isteri Penat Guna Emosi, Mental, Sebab Itu Suami Kena Pastikan Isteri Cukup Tidur

IKLAN

Mingguan Wanita : Bila waktu tidur sempurna, seseorang itu dapat berfikiran dengan tenang dan dapat melakukan rutin harian dengan baik bukan saja dapat menurunkan berat badan semata-mata.

Sumber : Kosmo Online

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita