Semoga pihak berkuasa dapat menyiasat semula kes ini dan kematian Baby Syifaa mendapat keadilan sewajarnya.

‘Tidak masuk akal Baby Syifaa terjerut buai.’ Naluri Che’ Puan tersentuh, minta siasat semula kes kematian Baby Syifaa.

Kematian Baby Syifaa di taska membuatkan ramai yang merasakan punca kematiannya tidak masuk akal kerana dikatakan dia terjerut kain buaian, tetapi kesannya seperti bayi yang tak berdosa ini dijerut.

Artikel Berkaitan: #Justice4BabySyifaa Polis Nafi Dakwaan Siasatan Bayi Maut Di Pusat Asuhan Tidak Telus!

Tidak Masuk Akal

Isteri Pemangku Raja Johor, Che’ Puan Besar Khaleeda Bustamam menggesa kerajaan untuk menyiasat semula kes kematian bayi perempuan, Nour Rania Asyifaa Yuseri, 15 bulan, ketika dalam jagaan di pusat jagaan kanak-kanak di Bandar Seri Sendayan, Negeri Sembilan, Februari lalu.

Khaleeda menerusi hantaran di Instagram miliknya memaklumkan pendapat yang mengatakan kecederaan bayi itu berpunca akibat terjerut tali buaian adalah tidak masuk akal.

‘Tidak Masuk Akal Baby Syifaa Terjerut Buai.’ Naluri Che’ Puan Tersentuh, Minta Siasat Semula

“Bagi saya tidak masuk akal Baby Syifaa terjerut buai dengan ada kesan luka di kakinya seperti dia diheret,” tulisnya dalam hantaran berkenaan.

Baginda turut menulis tanda pagar #justiceforbabysyifaa dan turut menandakan nama Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun.

IKLAN

Baca Juga Di Sini: “Jika Tak Tahan Dengar Tangisan Bayi, Tak Sabar.” Jangan Cuba Mengasuh Anak Orang

Baby Syifaa Terjerut Buai

Khaleeda kemudian turut berkongsi hantaran bapa bayi berkenaan iaitu Yuseri Yusoff pada 24 Mac lalu dan mempersoalkan bagaimana seseorang boleh melakukan tindakan sebegitu kepada seorang bayi yang tidak berdaya.

“How can someone do this to a helpless child. You need to reinvestigate this case,” tulisnya lagi dengan turut menandakan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Naluri Che Puan Tersentuh

Sementara itu, malam tadi, sekali lagi Che’ Puan Besar Khaleeda membuat hantaran merujuk kes berkenaan dengan persoalan mengenai kesan kecederaan dialami bayi terbabit.

IKLAN

Pada 23 Februari lalu, media melaporkan mengenai bayi berkenaan yang disahkan meninggal dunia pada pukul 4.30 petang, 22 Februari lalu selepas dibawa pengasuhnya ke Klinik Kesihatan Sendayan untuk rawatan.

Minta Siasat Semula

Menurut siasatan awal polis, pengasuh mendakwa mangsa dijumpai dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan leher dan kepala terkeluar daripada buaian dan tergantung pada kain buaian, manakala badan berada di dalam buaian.

Hasil bedah siasat Jabatan Perubatan Forensik Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) Seremban pula merumuskan tekanan pada leher menjadi punca kematian bayi berkenaan.

IKLAN

Pengurusan kes inkues bagi menentukan punca kematian bayi perempuan itu ditetapkan semula pada 29 Jun ini di Mahkamah Koroner Seremban.

‘Tidak Masuk Akal Baby Syifaa Terjerut Buai.’ Naluri Che’ Puan Tersentuh, Minta Siasat Semula
Mingguan Wanita : Semoga pihak berkuasa dapat menyiasat semula kes ini dan kematian Baby Syifaa mendapat keadilan sewajarnya. #Justice4BabySyifaa

Sumber : Kosmo Online

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita