Mereka tetap dibantu walaupun sebelum ini hidup selesa, jika tidak memerlukan bendera putih tak akan berkibar.

Semua golongan terasa dan terkesan sejak pandemik Covid-19 melanda negara. Tidak kiralah T20 atau M40, semua orang sedang hadapi saat sukar, terbeban hutang dan banyak lagi.

Bukan Membantu Mualaf Semata

Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) telah membantu semua golongan terkesan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengekang pandemik Covid-19 dan tidak terhad kepada golongan mualaf semata-mata.

Menurut Setiausaha Perkim Kapar, Mohamad Razif Ibrahim Muniandy, ketika heboh isu bendera putih, pihaknya telah memberi bantuan kepada 300 pengibar bendera putih di kawasan Kapar.

Tetap DiBantu Walaupun Sebelum Ini Hidup Selesa

“Apabila kami membuat tinjauan pengibar bendera putih, amat mengejutkan apabila mengetahui golongan T20 dan M40 seperti juruterbang pesawat komersial dan bekas CEO (Ketua Pegawai Eksekutif) berada dalam keadaan yang memerlukan bantuan.

“100 keluarga memang dalam senarai sedia ada, 200 keluarga adalah orang susah baharu,” katanya pada Majlis Penyampaian 100 Kotak Makanan Misi Ummah Bantu Ummah Bantuan SOS Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) di Kampung Sementa, pada hari Jumaat yang lalu.

Hadir sama ialah Setiausaha Agong Mapim, Mejar Zuhanis Zainol.

Baca Juga Di Sini:

Tak Mustahil Kita Lihat Angkat BENDERA PUTIH Ini Dikalangan Rumah Besar, Keretanya Banyak!

IKLAN

“Alhamdulillah, Dapat Bantu 110 Keluarga. Bukan Semua Kibar Bendera Putih, Tapi Kami Bantu Juga”

“Hajat Kami Meronda Setiap Jumaat Sehingga Tiada Satu Pun Bendera Putih Berkibaran” Altimet

Jika Tidak Memerlukan Bendera Putih Tak Berkibar

Manakala menurut Mohamad Razif, pihaknya telah mengagihkan sebanyak 3,000 kotak barang makanan tanpa mengira sama ada penerima dalam kalangan B40, M40 mahupun T20.

“Sebagai pertubuhan untuk membantu golongan mualaf sudah pasti golongan tersebut menjadi prioriti, namun umat Islam yang sebelum ini hidup selesa tetap dibantu kerana jika tidak memerlukan bendera putih tidak akan berkibar,” katanya.

Sementara itu Zuhanis berkata, pihaknya bekerjasama dengan NGO di seluruh negara untuk menjayakan program membantu rakyat Malaysia yang terkesan akibat pandemik Covid-19 sejak setahun lebih yang lalu.

IKLAN

“Bantuan kotak makanan ini adalah sebahagian Program Peduli Ummah Mapim sejak PKP 1.0 lagi. Baru-baru kami telah mengadakan program di Pulau Redang dan Pulau Perhentian, Terengganu,” katanya.

Mingguan Wanita : Jika ada jiran atau keluarga terdekat yang terdesak, hulurlan bantuan setakat yang mampu. Jika tidak membantu dari segi kewangan, bantulah dari segi moral dan kata-kata sokongan. Jangan dihina mereka yang sedang melalui kesusahan.

Sumber: Sinar Harian

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

IKLAN

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

“Tetap DiBantu Walaupun Sebelum Ini Hidup Selesa.” Jika Tidak Memerlukan Bendera Putih Tak Berkibar

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

“Tetap DiBantu Walaupun Sebelum Ini Hidup Selesa.” Jika Tidak Memerlukan Bendera Putih Tak Berkibar

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI