Terlebih Makanan Di Proses Itulah Punca Anak Kecil Susah Makan, 3 Cara Ini Bantu Atasinya

Bila anak susah makan, apalagi memilih bab makan. Bukan mak saja susah hati. Satu rumah boleh huru hara sebab terlalu risau anak kecil yang lebih rela kunci mulut daripada membenarkan makanan masuk ke mulutnya.

Bukan tak usaha macam-macam, vitamin penambah seleralah, bangun pagi-pagi semata-mata nak buat makanan yang mak jumpa dalam internet yang dikongsi netizenlah. Semua caralah dah usaha. Tetap juga dia tak nak buka mulut bila sampai masa makan. Ya ampun! Mak pun stres sampai mengalir-ngalir air mata.

Dalam Eat.Love.Oil penulis ini berkongs cara bagaimana dirinya membantu anak kecilnya, Ubaidah yang begitu memilih makanan. Boleh dijadikan panduan mak-mak, mana tahu cara yang dikongsikan ini berkesan.

Anak Picky Eater

Apa yang saya nak kongsi ni is based on my own experience dengan anak saya, Ubaidah. Dia memang seorang yang sangat memilih makan sejak umurnya dalam setahun setengah ke dua tahun gitu. Macam-macam cara saya dah cuba dan dengan ramai orang yang saya dah tanya untuk belajar macam mana nak tackle isu pemakanan dia ni.

Apa yang saya nak kongsikan ni ialah apa yang saya belajar dari En Daniel Zain dan isteri beliau melalui kelas mereka Autism Action with Daniel & Maryam (note: post ini untuk semua bukan hanya untuk special needs kids ya). Selain itu, perkongsian dari Pn Intan Nornie Sheika atau lebih mesra dengan panggilan tibu juga banyak menolong.

Okey. So first and foremost, sebelum kita masuk bab picky eater ni, kita as parents kena jelas dulu, antara makanan yang ‘real food’ dan ‘processed food’. Ramai orang yang keliru dan tak tau makanan yang anak-anak mereka makan hari-hari adalah sebenarnya porcessed food dan bukan real food.

Contoh paling mudah untuk kekeliruan ni ialah susu. Ramai tak dapat bezakan antara susu segar (fresh milk) dengan susu UHT. Ramai tanya saya macam mana nak tau susu segar tu yang mana?

Sebab tu, benda utama yang kita kena buat bila membeli groceries, BACA LABEL. Susu segar, bahan-bahannya hanyalah susu manakala susu UHT dan ada campuran macam-macam.

Penting sangat baca label ni, sebab tu Puan Ainini Zainal pun selalu tekankan. Bila kita tahu apa kandungan makanan yang kita beli untuk anak-anak, kita akan jadi lebih aware dan secara tak langsung lebih berhati-hati memilih. Kalau nampak ingredients yang kita sendiri tak boleh sebut, yang kita sendiri tak tau apa tu, mohon berhati-hati and better yet, jangan lah beli.

Biasanya, punca utama anak-anak jadi picky eater sebab terbiasa dengan processed food macam roti, biskut, air susu berperisa dan lain-lain.

So, untuk permulaan. Berhenti beli processed food. Berhenti simpan stok processed food di rumah.

Mula-mula dengar memang rasa gerun. Whattt, habis tu tak makan la anakku nanti? habis nak makan apa?

 

Terlebih Makanan Di Proses Itulah Punca Anak Kecil Susah Makan, 3 Cara Ini Bantu Atasinya

Selepas Berhenti Beli Processed Food, Mak Kena Mulakan Langkah Ini

Langkah 1 berhenti beli processed food, flavoured drinks, choc spreads, biskut etc etc.

IKLAN

Jadi nak beli apa?
Start stocking up your pantry with real food. Makanan yang tumbuh dari tanah, yang bukan terhasil dari kilang. Buah, sayur, nasi, ubi-ubian.

Bagi makan variety of food supaya complete nutrisi yang diperlukan badan.

Contoh menu:

Breakfast
Nasi lemak dengan telur sebijik dan timun

Snek pagi
Pisang sebijik

Lunch
Nasi putih + sup sayur + ikan goreng
Buah tembikai

Snek petang
Keledek bakar

Dinner
Nasi putih + sup sayur + ikan goreng

IKLAN

Supper
Fresh milk

Mula-mula memang mencabar. Anak mula-mula tengok takde biskut, takde roti, diorang takkan terus nak makan nasi punya. Diorang akan memberontak. Akan menangis. Tantrum. Mogok lapar. Yesss. They will do all that.

At this point, parents hati kene kental kene kuat. Jangan kalah dengan tangisan anak. Sebab, YOU KNOW WHAT IS BEST FOR THEM. Kalau sekali nangis terus bagi coklat, selama-lamanya anak-anak akan mengangis untuk mintak coklat sebab diorang tau kalau nangis dapat.

3 Cara Ikut Situasi Bantu Anak Makan

Ada 3 cara yang kita boleh guna, depends pada situasi:

1. Makan Atau Lapar

Tak perlu marah-marah anak. Kalau diorang minta makan. Bagi nasi atau apa-apa yang dah disediakan letak dalam pinggan sikit. Kalau diorang tak nak takpe. Tapi jangan offer balik benda processed food. Nanti diorang minta, bagi lagi benda sama. Tantrum tahan je. Lama-lama anak-anak akan dapat mesej dan makan. Manusia ada survival mode dalam diri kita dan bila dah betul-betul lapar dan takde pilihan, memang boleh je makan sebenarnya. Cuma tak perlu paksa, buat dengan tenang. Saya guna method ni mula-mula sekali untuk Ubaidah. By petang, habis 2 pinggan nasik goreng ada carrot!

2. Masak Sama-sama

Libatkan anak-anak dalam proses memasak. Bagi can anak potong sayur, pegang ayam, basuh ikan. With supervision of course. Sambil masak sambil cerita kebaikan sayur. Kesedapan ikan. Diorang akan lebih tertarik untuk makan. Lepas Ubaidah dah makin terbuka untuk makan, memang saya selalu ajak dia untuk kopek bawang, potong sayur untuk kekalkan momentum tu. Selain tu, aktivit ni akan stimulate sensory mereka dan manghaluskan lagi motor skill mereka.

3. Play With Food!

Bukan suruh main baling-baling. Tapi buat makanan tu nampak menarik. Presentation yang creative. Nugget bentuk star contohnya. Lepas tu, bagi anak-anak makan sendiri. Don’t freak out sebab bersepah. Give them a chance to explore. Macam Ubaidah, makan perlu duduk dan itu mencabar untuk dia yang memang memerlukan banyak aktiviti proprioseptif. Jadi, masa awal-awal dulu, saya bagitau dia makan 2 sudu lepas tu pergi main.

Nanti datang balik. Dan yes, habis sepinggan nasi. Once dah setel hal makan, pelan2 tackle proprio dia dan ajar untuk duduk dan makan lepastu baru main. Untuk lebih faham tentang sensory, boleh follow ramai ot kat fb antaranya puan Siti ‘Aisyah Rozalli.

IKLAN

Percayalah, anak-anak ni tak nak makan bukan seban tak sedap tapi sebab tak nak rasa dulu. Once dah rasa makan, takdenye diorang nak mencari dah junk food. Besides, junk foods are addictive. So, kita kena bantu anak-anak kita untuk buang ketagihan tu.

 

Terlebih Makanan Di Proses Itulah Punca Anak Kecil Susah Makan, 3 Cara Ini Bantu Atasinya

Macam Mana Nak Mula Ni Mak-mak

Persoalan seterusnya, sebagai parents, bila dan macam mana kita nak start?
Nak terus terjah buat perubahan mendadak?
Nak buat slowly?

Jawapannya, duduk dan bincang dulu. Pastikan both of you are in the same page. Fahami yang perubahan ni untuk kebaikan anak dan bukan saja-saja nak seksa anak.

Set goals bersama-sama, what changes that you wish to see. Contoh goals untuk Ubaidah:
– habiskan sepinggan apa yang ada dalam pinggan.
– makan apa yang disediakan.
– makan sendiri guna tangan atau sudu.
– makan sampai habis baru bangun.
– faham makanan apa yang dia tak patut kan.
– learn to say no to junk food if offered.

Goals Ubaidah, ada yang dah achieved, ada yang belum, ada yang dalam proses, ada yang pelan-pelan kayuh. Yang penting, jangan putus asa.

Tips saya:

– Jangan mula masa hari raya. Anda akan stress.
– Pilih waktu yang mana anda boleh bermula sendiri di rumah. Contohnya: weekends untuk ibu bapa yang bekerja.
– Bagitahu tentang perubahan habit pemakanan ini kepada ahli keluarga lain seperti atuk dan nenek supaya mereka dapat sama-sama beri kerjasama.

Kesimpulannya Inilah..

Basically, untuk tackle anak:

1. Parents kena faham dan tau bezakan real food dan processed food.
2. Berhenti beli processed food.
3. Guna 3 mthod ni – makan atau lapar, buat sama-sama, “play with food”.
4. Bincang sesama sendiri bila nak start dan set realistic goals.
5. Muhasabah diri dan cari the missing puzzle.

Harap bermanfaat ye apa yang saya kongsikan.
Saya sendiri masih jauh perjalanan dan masih banyak yang perlu saya belajar dan explore.

Yang paling penting, jangan putus asa parents.

Sumber/Foto : Eat.Love.Oil