canva - 2023-06-

Dalam zaman teknologi moden ini, rasa cukup ‘janggal’ tanpa telefon bimbit, tablet atau laptop. Seolah-olah, ia menjadi pelengkap kehidupan seharian dan benda penting yang perlu ada.

Malah, semua sedia maklum, gajet ini memudahkan kehidupan seharian kita. Tapi tanpa kita sedar, kebergantungan atau ketagihan pada penggunaan gajet boleh memberi masalah mata lelah dan kesihatan kulit terutamanya terdedah kepada sinaran cahaya biru atau blue light rays.

Info:
Dikatakan lebih banyak masa dihabiskan dengan peranti digital, semakin teruk kulit seseorang itu. Jaga jarak sekurang-kurangnya 12 inci atau kira-kira 30 cm dari skrin dan berehat secara berkala.

Kesan Sinaran Cahaya Biru Pada Diri

Sebenarnya, terlalu lama melihat paparan pada gajet boleh memberi kesan sinaran cahaya biru pada diri anda.

1. Masalah Kulit Wajah Kusam

Akibat terlalu lama melihat paparan skrin dan sinaran cahaya biru boleh merosakkan sel-sel pada kulit. Kesannya, kulit nampak lebih tua dan pemecahan kolagen yang sepatutnya membuatkan kulit kelihatan awet muda.

2. Gangguan Ritme Tidur

Paparan cahaya biru yang berlebih pada waktu malam boleh menurunkan pengeluaran hormon melatonin dan menganggu jadual tidur sehingga boleh menimbulkan penyakit kronik seperti obesiti, depresi hingga gangguan bipolar.

IKLAN

3. Masalah Letih Mata

Kebanyakan masa banyak dihabiskan di skrin gajet sehingga memberi kesan pada keletihan mata yang mempengaruhi produktiviti seseorang. Antara gejalanya seperti pandangan kabur, sukar fokus, mata kering, sakit kepala dan leher.

Cara Mudah Lindungi Kulit Wajah

Salah satu cara terbaik dan penyelesaian dari sinaran cahaya biru mampu ditangani dengan rutin penjagaan kulit termasuklah penggunaan krim perlindungan cahaya atau suncreen.

Pilihan suncreen yang ringan pada wajah dan cepat meresap dapat membantu kulit anda kekal lembap, cerah dan terhalang dari sinaran cahaya biru.

IKLAN

Pilihan Terbaik & Tepat: Sunplay Skin Aqua UV Brightening Moisture Gel

Apa menariknya penggunaan produk ini? Sudah tentulah dari kandungan bahan, teknologi yang digunakan dan manfaat dari penggunaannya.

Terlalu Lama Guna Gajet, Inilah Cara Berkesan Lindungi Kulit Dari Sinaran Cahaya Biru

Produk ini mengandungi ekstrak biji koko untuk melindungi kulit daripada sinaran cahaya biru yang merosakkan. Satu bahan istimewa adalah ekstrak cendawan chaga yang membantu untuk menghidrat dan melembapkan kulit untuk mengelakkan kehilangan lembapan daripada pendedahan matahari setiap hari.

Bestnya, ia mempunyai bahan pencerahan iaitu brightenyl yang membantu mencerahkan kulit, menghilangkan bintik hitam dan jeragat. Malah, bahan pencerahan ini sesuai untuk semua jenis kulit.

Paling penting tahap perlindungan yang tinggi iaitu SPF50+ dan PA++++ yang berkesan bukan hanya melindungi dari cahaya matahari malah sinaran cahaya biru dipancar daripada gadjet.

IKLAN

Terlalu Lama Guna Gajet, Inilah Cara Berkesan Lindungi Kulit Dari Sinaran Cahaya Biru

Terlalu Lama Guna Gajet, Inilah Cara Berkesan Lindungi Kulit Dari Sinaran Cahaya Biru
Produk Hebat!

Salah satu ciri sunscreen SUNPLAY yang tak ada pada produk lain ialah teksturnya yang lembut, mudah meresap dan menyerap ke dalam kulit, tidak melekit dan bebas dari alkohol, paraben, pewarna tiruan, pengawet dan bahan terlarang.

SUNPLAY sangat sesuai untuk anda kerana ia lembut pada wajah dan diformulasi supaya terasa ringan pada kulit. Ia juga mudah dicuci dengan air.

Apa tunggu lagi!!!

Dapatkan suncreen SUNPLAY Skin Aqua UV Brightening Moisture Gel di cawangan Watsons /Guardian /Shopee /Lazada

Untuk maklumat lanjut, ikuti SUNPLAY di media sosial Facebook dan Instagram.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI