Catatan kes harian jangkitan Covid-19 cukup membimbangkan. Ramai mak ayah bimbang untuk hantar anak ke sekolah.Berbanding sebelum ini, hanya murid di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) perlu belajar di rumah, terkini diumumkan semua murid sekolah rendah dan pelajar Tingkatan 1 hingga 5 di sekolah menengah perlu mengikuti pembelajaran melalui kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) mengikut kesesuaian guru dan murid mulai 20 Januari ini.

PKP: Murid Sekolah Rendah, Tingkatan Satu Hingga Empat Belajar Secara (PdPR)

Persekolahan Bersemuka, Hanya Calon Peperiksaan Utama

Keputusan terbaharu itu selepas mengambil kira jumlah kes jangkitan Covid-19 hari ini yang mencecah angka 4,000 dan trend kes jangkitan yang semakin meningkat.

Sehubungan itu, Kementerian Pendidikan (KPM) memutuskan sesi persekolahan secara bersemuka yang bermula 20 Januari ini di seluruh negara hanya melibatkan calon peperiksaan utama termasuk Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2020.

IKLAN

Kebenaran itu juga melibatkan calon yang menduduki Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Sijil Kemahiran Malaysia (SKM), Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), Diploma Vokasional Malaysia (DVM) serta peperiksaan antarabangsa yang setara.

Terkini, KPM Umum (PdPR) Untuk Semua Murid KECUALI Calon Peperiksaan Utama 2020
Menteri Kanan (Pendidikan), Dr. Radzi Md. Jidin

Sebelum ini, Menteri Kanan (Pendidikan), Dr. Radzi Md. Jidin berkata, semua murid tingkatan satu, empat dan enam serta murid tahun satu hingga enam dan Institut Pendidikan Guru (IPG) di negeri dilaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dibenarkan ke sekolah bermula 20 Januari ini.

IKLAN

Beliau bagaimanapun berkata, murid-murid tingkatan dua dan tiga di negeri terbabit hanya dibenarkan ke sekolah pada 8 Mac depan.

IKLAN

“Saya Merayu Semua Duduk Rumah, Tempoh 2 Minggu Ini Sangat PENTING Kepada Kita & Negara”

MW:Mak ayah yang dah buat persiapan masuk sekolah untuk anak-anak, jangan rasa terkilan iya. Bersabarlah..pasti ada hikmahnya. Buat masa ini keselamatan anak-anak yang paling utama.

Sumber: Kosmo

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI