Tidak dapat bayangkan jika keluarga ini tidur hingga tidak sedarkan diri. Mujur nasib mereka baik, mereka anak-beranak di Penampang, Sabah ini dapat selamatkan diri daripada banjir.

Pada awalnya, sebelum tidur air belum naik ke rumah mereka. Sedang asyik tidur, lelaki ini terjaga air terkena tilam, lalu dia nekad bawa anak dan isteri yang sedang berpantang daki bukit untuk selamatkan diri.

Nekad Bawa Anak, Isteri Berpantang Daki Bukit Selamatkan Diri

Seorang lelaki terpaksa membawa isterinya yang masih berpantang dan dua anak mendaki bukit serta berteduh di pondok selepas rumah mereka di Kampung Kibabaig di sini, ditenggelami banjir.

Lovenus Gengai, 37, berkata, dia menyedari rumah mereka mula dimasuki air pada 2.30 pagi kelmarin dan mengejutkan isteri serta anak untuk bersiap.

Sebelum tidur katanya, sekitar 12.30 tengah malam, kawasan berkenaan belum banjir.

Baca Juga Di sini:

IKLAN

Mulianya Hati Farah Lee, Misi Sumbangan Telekung & Sejadah Kepada Mangsa Banjir Luar Jangkaan

Noorkhiriah & Pengikut Bantu Mangsa Banjir Pahang, “Semoga Allah Membalas Segala Kebaikan Kalian”

Tiga Kali Duduk Pusat Pemindahan ‘Ramai TAK TAHU Bila Banjir Begini Jadinya’

Terjaga Air Terkena Tilam

“Saya terjaga daripada tidur apabila merasakan air terkena tilam dan segera mengejutkan isteri dan anak (berusia sebulan dan lima tahun).

IKLAN

“Kami mula mendaki bukit kira-kira 4.30 pagi apabila air semakin naik dan berteduh di bawah pondok,” katanya yang kini ditempatkan di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Rumah Kelab Kompleks Sukan Penampang.

Menurutnya, dia menyangka banjir akan cepat surut dan menunggu di atas bukit selama beberapa jam sebelum akhirnya menghubungi pihak berkuasa untuk bantuan.
Katanya, pasukan penyelamat tiba pada 2 petang untuk membawa mereka ke PPS.

Hanya Sempat Bawa 2 Pasang Pakaian

Seorang lagi mangsa banjir, Asnah Adam, 49, berkata, dia sekeluarga hanya sempat membawa dua pasang pakaian sahaja selepas rumah di Kampung Nambazan dinaiki air.

Katanya, banjir kerap berlaku di kawasan itu namun, dia tidak menyangka kejadian kelmarin terburuk sekali gus menyebabkannya tinggal sehelai sepinggang.

IKLAN

“Sebelum dibawa ke PPS, kami berteduh di rumah jiran yang dalam pembinaan. Terpaksa bergelap di situ semalaman memandangkan ia tidak siap lagi dan tiada tandas.

“Kucing peliharaan juga terpaksa ditinggalkan sementara di situ selepas kami berpindah ke sini (PPS),” katanya yang memberitahu kawasan rumahnya tenggelam banjir dan terpaksa menggunakan bot untuk ke sana.

MW: Semoga mangsa-mangsa banjir di Sabah dipermudahkan urusan dan keadaan kembali pulih seperti sediakala.

Sumber/ Foto : myMetro

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI