
Kalau perasan, tiap kali beli telur masin di kedai ada sahaja yang tidak kena. Pernah dua kali min beli telur masin, bila rebus dan nak dihidangkan untuk makan tengah hari. Hasilnya, sama seperti telur rebus biasa. Sedih sangat nie.
Lagi satu, telur masin nie harganya pun boleh tahan mahalnya. Jadi, apa kata, kita buat sendiri telur masin nie. Bestnya, telur masin nie kita guna telur ayam saja.
Bahan-bahan:
10 biji telur ayam
250 gram garam kasar
Air secukupnya
10 ulas bawang putih
Sedikit cili padi- ikut selera masing-masing
Cara Membuat:
1. Bersihkan telur ayam tersebut.
2. Sementara itu, larutkan garam bersama air secukupnya.
3. Hiris halus bawang putih dan cili padi.
4. Selepas itu, masukkan telur yang sudah dibersihkan tadi ke dalam bekas yang berisi air garam. Masukkan sekali hirisan bawang putih dan cili padi.
5. Kemudian, masukkan lagi air ke dalam bekas yang berisi telur tadi sehingga melepasi paras telur.
6. Tutup bekas itu selama 10-15 hari.
7. Selepas tempoh masa itu, boleh rebus telur tersebut.
Selamat Mencuba!

MW: Lepas nie, bolehlah cuba buat telur masin dengan menggunakan telur ayam biasa saja. Gerenti sedap.
Resipi: Dapur Indonesia
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mudah Buat Popia ENOKI Goreng Crispy, Bekal Sekolah Anak

Isi Kandungan
ToggleCara mudah buat Popia ENOKI Goreng Crispy, bekal sekolah anak. Kadang kala memang tiada idea nak buat kudapan ringkas untuk bekal sekolah anak. Mak-mak boleh cuba kelainan,resipi mudah Popia Enoki goreng crispy ni.
Berbanding menggunakan taugeh dan lobak merah seperti biasa, boleh gantikan dengan cendawan Enoki pula. Memang sedap dan garing, apatah lagi bila dicicah dengan sos dan mayonis.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Zatul Akmal ini sebagai panduan;
Hari ni buat Popia Enoki Goreng Crispy sambil siapkan bekal anak sekolah agama.
Bahan-Bahan:
Kulit popia
Cendawan Enoki
Tepung bestari
Tepung gandum jadi gam
Cara Membuat:
1. Basuh bersih cendawan Enoki.
2. Potong empat bahagian kulit popia.
3. Ambil satu bahagian, balutkan cendawan enoki dengan kulit popia tersebut. Letak gam pada hujungnya.
4. Celup dalam bancuhan tepung bestari, kemudian celup dalam tepung bestari.
5. Goreng sehingga keemasan.
6. Siap! Sedap dicicah dengan sos atau mayonis.
Semoga Bermanfaat, Selamat Mencuba.
Mesti Baca:Cendawan Celup Tepung Super RANGUP, Masuk Sikit Air Kapur, Goreng Garing!
Baca Lagi Di Sini:Tanam Cendawan Volvariella Guna Tandan Sawit,Selepas 9 Hari Dah Boleh Tuai
Artikel Menarik:Resipi Cendawan Enoki Goreng Tepung Yang Crunchy Dan Senang Pula Nak Disediakan
Mingguan Wanita:Menarik juga Popia Enoki Goreng Crispy ni, boleh buat kudapan, bekal untuk anak ke sekolah.
Sumber: Zatul Akmal
JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG
Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Mudah Nasi Butter, Ayam, Sup Ala-Ala KFC Untuk 5 Orang Makan

Isi Kandungan
ToggleJika selalu makan di KFC set Nasi Butter berserta ayam dan sup antara yang selalu dibeli. Bukan apa lebih mengenyangkan dan sangat sesuai untuk menu anak-anak yang masih kecil. Sebenarnya mak-mak boleh buat sendiri Nasi Butter, Ayam, Sup Ala-Ala KFC ni. Mudah je nak buatnya, malah lebih jimat banyak dan berbaloi.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Syue Haida ini sebagai rujukan;
NASI BUTTER ALA-ALA KFC + AYAM GORENG ALA-ALA KFC + SUP
Bahan-Bahan (Nasi Butter): (Untuk 5 orang makan)
4 cawan beras
4 biji bawang putih(ketuk dan potong halus-halus)
1 biji bawang merah (optional) (hiris nipis-nipis)
125g butter
Halia (ketuk biar pecah sikit)
1 cawan freshmilk (apa2 brand janji full cream)
1 kiub pati ayam maggie
Garam
Cara Membuat :
1. Panaskan kuali masukkan butter tumis bawang putih kalau nak masukkan bawang merah tumiskan sekali sampai naik bau.
2. Masukkan halia.
3. Masukkan freshmilk kacaukan sekejap dalam 2minit
4. Masukkan beras yang dah dibasuh, pastu masukkan kiub pati ayam dan gorengkan beras sekejap dalam 3 minit.
5. Alihkan beras ke dalam rice cooker dan masukkan air, sukatan air ditambahkan dengan secawan susu tadi. Macam saya beras 4 cawan air 4 cawan+1cawan susu. Masukkan sedikit garam dan masak seperti biasa (sukatan air bergantung pada jenis beras yang digunakan. Sukat macam masak nasi biasa la cuma air tu kena + dengan susu sekali) sebab dah ada penggunaan susu so kena kurangkan la air.
Bahan-Bahan (Ayam Goreng Ala-Ala KFC):
10 ketul ayam
1 cawan tepung bestari original
1 cawan tepung bestari spicy
*Saya tak letak telur tak letak tepung-tepung lain tapi camni pon dah memang sedap.Kalau ada anak bawah 3 tahun yang memang tak makan pedas better gun tepung original sahaja ye. Campuran tepung ni sesuai untuk dewasa sebab ayam akan rasa macama Ayam KFC Spicy.
Cara Membuat:
1. Ambil 5-6 sudu besar campuran tepung tadi masukkan dalam ayam gaulkan sekali biarkan sebati perap ayam dengan tepung selama 2 jam. Nak lagi sedap perap lama lagi.
2. Dah siap perap panaskan kuali letak minyak dan ambik ayam perap tadi gaulkan dengan tepung campuran tadi salutkan tepung tebal-tebal dan masukkan dalam kuali. 3.Goreng hingga garing. Goreng dengan api yang sederhana ye.
Bahan-Bahan (Sup Chicken meatball):
Leher/kaki ayam potong kecil2
10biji chicken meatball
Daun sup
1 kiub pati ayam
Halia (ketuk)
Bawang putih
3 cawan air
Garam secukupnya
Cara Membuat:
1.Tumiskan bawang putih hingga naik bau,masukkan halia dan leher/kaki ayam yg dah dipotong kecil-kecil biarkan sekejap.
2.Masukkan chicken meatball, kiub pati ayam dan air biarkan sampai masak
3.Masukkan garam dan daun sup.
Siap, boleh dihidangkan!
Baca Lagi Di Sini :
Nasi Himpit Elok Lembut & Wangi, Lapik Daun Pisang Tindan Guna Lesung Batu 4 Jam!
Resipi Nasi Himpit Guna Rice Cooker Nisbah 1:3, Cara Ini Pun Jadi!
NASI DAGANG Terengganu Elok Cantik,Guna Beras Basmathi Campur Beras Pulut Sikit
Resipi Lengkap Nasi Minyak, Daging Masak Hitam & Acar Tumis SEDAP!
Buat Sendiri Keropok Nasi Sejuk, Pertama Kali Cuba Terus Jadi!

Mingguan Wanita : Menarik juga resipi Nasi butter, Ayam, Sup ala-ala KFC ni.Buat sendiri lebih puas hati, jimat dan berbaloi.
Sumber : Syue Haida
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mudahnya Resepi Daging Ketumbar Dato’ Rizalman, Bawang Banyak Lagi Sedap

Isi Kandungan
ToggleSiapa yang pernah cuba, memang akan tahu betapa sedapnya resepi daging ketumbar Dato’ Rizalman ini. Resepi asal ini daripada Raja Permaisuri Agong, tapi jadi viral bila mana pereka fesyen terkenal, Dato’ Rizalman Ibrahim kongsikan di instagram storynya.
Nak buat pun mudah saja. Cuma perlukan 7 bahan yang mudah sangat nak jumpa. Kata Rizalman, lagi sedap, daging yang dah siap itu, diambil sedikit dan goreng dengan nasi, campur pulak ‘cabai melaka’.
Baca sini : Daging goreng style Kelantan, yang tak pandai masak pun boleh buat.
Dalam perkongsian, Rizalman tak berikan sukatan yang tepat, tapi kita masih boleh agak-agak berapa jumlah bahan yang digunakan.
Lagipun, dalam masakan Melayu inikan terkenal dengan sukatan ‘agak-agak’. Jadi, mak-mak bolehlah agak-agak sendiri ikut kesesuaian resepi yang disertakan ini. Wartawan Mingguan Wanita sendiri dah cuba, dan terbukti kesedapannya.
Sekelip mata daging goreng ketumbar ni licin dinikmati anak-anak, tak sempat pun nak simpan-simpan.
Bahan-bahan :
1 kilo daging (dihiris nipis, cuci bersih dan tapis)
3 biji bawang Holland (hiris kasar)
4 sudu besar ketumbar
3 sudu kicap (ikut brand kegemaran masing-masing)
Garam
Gula
Serbuk perasa
Cara memasak:
Daging gaul sebati dengan biji ketumbar, gula, garam, serbuk perasa dan kicap. Ejas rasanya ikut kesesuaian lidah masing-masing.
Masukkan minyak yang banyak dalam kuali. Setelah panas, masukkan daging yang dah digaul sebati tadi. Nanti waktu menggoreng tu akan keluar air daging tu. Jangan panik, kacau je kerap bagi daging masak dengan rata.

Bila air daging tu dah tak ada, masukkan bawang Holland yang dah siap hiris. Goreng sampai daging dan bawang tu nampak karamel. Bolehlah tutup api.
*Jangan panik tengok minyak tu. Dah memang resepi ni guna banyak minyak. Nanti masa nak makan, tapislah minyak tu.
Waktu nak hidang tu, tapislah minyaknya. Kalau nak buat nasi goreng, ambil sedikit daging ketumbar goreng dengan minyak, dan tumislah dengan nasi. Tambahkan cili bagi rasa lebih ‘kick’.
Siap!
Kredit/Foto : Rizalman
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI