Bukan bulan puasa je, bila-bila pun boleh makan taufu fa ni. Buat pencuci mulut masa raya pun best. Selalunya kita beli di pasar malam sebab ramai yang fikir susah nak buat rupanya senang sangat.
Ikut je cara Pengasas Tia Amelia dan Masak With Passion, Datin Ismarohaiza ni, gerenti sedap dan gebu. Ikut sebijik-sebijik ye, baru dapat hasil yang wow.
Resipi Taufu Fa Gebu
Bahan-bahan:
2 kotak soya 1 liter
2 ketul gula Melaka
2 sudu kecil serbuk agar-agar
3-4 helai daun pandan
2 sudu gula perang
1 sudu kecil tepung jagung
Sedikit garam
Cara buat:
1-Bancuh agar-agar dengan sedikit air soya di dalam cawan atau mangkuk. Kacau sehingga sebati.
2-Kemudian, masukkan bancuhan ini bersama lebihan air soya di dalam periuk. Kacau sehingga sebati dengan api sederhana. Tuangkan ke dalam mangkuk atau acuan. Biarkan acuan ini sejuk dan beku.
3- Sementara itu, masukkan 2 ketul gula Melaka bersama 2 sudu gula perang dan sedikit garam di dalam periuk . Masukkan satu sudu kecil tepung jagung. Tepung jagung tu option, kalau tak nak letak pun tak pa. Kacau sehingga sebati, jangan pekat sangat ye.Pastikan api sederhana.
4.Bila soya dah beku, potong dan letakkan di dalam bekas. Kemudian, tuang air gula Melaka. Sedia dihidangkan bersama menu lain. Bagi yang masih ragu-ragu boleh ke ig @datinismatia untuk menonton video cara membuat taufu fa. Selamat mencuba!
Sumber IG: @datinismatia
Baca sini
https://www.mingguanwanita.my/rempeyek-ekspres-guna-kulit-popia-janji-ada-kacang-ikan-bilis/
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI