Setiap kali Samsung Malaysia memperkenalkan produk terbaharu, pastinya ia bakal menjadi talk of the town. Mana tidaknya, ia pastinya datang dalam pelbagai spesifikasi menarik yang bersesuaian untuk pelbagai keperluan pengguna.

Samsung Galaxy A55 yang baharu sahaja dilancarkan pada awal Mac 2024, bersama Galaxy A35 cukup menarik untuk diperkatakan.  Walaupun pada segi zahirnya nampak serupa, namun A55 menawarkan reka bentuk badan keluli, dan pemproses Exynos 1480 yang lebih baru dengan masing-masing ditawarkan pada harga RM 1,999 (A55) dan RM1,699 (A35).

Telefon paling premium dalam siri A Samsung, Galaxy A55 hadir pada harga mampu milik!

Telefon ini menawarkan skrin AMOLED FullHD+ lebih besar iaitu 6.6 inci, dengan kadar segar 120 Hz untuk animasi yang lancar. Kedua-duanya dilengkapi perisian antara muka One UI 6.1 Samsung berlandaskan Android 14, dan dijanjikan kemas kini lima perisian dan keselamatan untuk tempoh lima tahun.

Telefon paling premium dalam siri A Samsung, Galaxy A55 hadir pada harga mampu milik!

Bingkai Baharu Lebih Premium

Antara keistimewaan A55 adalah ianya didatangkan dengan bingkai baharu sekaligus memberikan rasa lebih premium kepada peranti berkenaan. Perbezaan utamanya jika dibandingkan dengan pasangan A34/A54  terdahulu terletak pada bahagian sisi-sisi yang rata.

IKLAN

Butang sisi ditempatkan pada tonjolan kecil di sebelah kanan, yang mana terasa lebih tinggi jika anda mempunyai tangan yang lebih kecil, untuk mencapai bar navigasi selepas menekan butang menaikkan volum mungkin perlu mengubah kedudukan telefon di tangan anda.

Telefon ini mempunyai penarafan IP67 untuk kalis air dan debu. Bahagian belakang dilapisi dengan Gorilla Glass, manakala bahagian hadapan menggunakan Gorilla Glass Victus+. Dengan skrin yang lebih besar, Galaxy A55 hanya sedikit lebih besar daripada pendahulunya, A54 dan A53, dari segi ketinggian, 161.1 milimeter (mm) dan lebar (77.4 mm), susulan bezel yang lebih nipis, tetapi kedalaman tidak berubah pada 8.2 mm.

Skrin Lebih Besar, Pasti Jadi Pilihan Wanita

Galaxy A55 pasti menjadi pilihan pengguna yang menggemari skrin besar. Skrin 6.6-inci ini sangat baik untuk permainan digital dan video, dan tidak mengalami masalah apabila digunakan di luar bangunan. Meskipun tahap pencerahan adalah 1000 nit, tidak terlalu tinggi namun ia sudah memadai.

Sementara itu, Samsung turut menekankan  penggunaan Keselamatan Samsung Knox dalam Samsung A55 ini. Ia adalah sistem keselamatan yang dibangunkan Samsung yang terbina ke dalam telefonnya. Ini sesuai untuk mereka yang menginginkan lapisan keselamatan tambahan apabila datanya disimpan dalam peranti mereka.

IKLAN

Telefon paling premium dalam siri A Samsung, Galaxy A55 hadir pada harga mampu milik!

Prestasi Galaxy A55

Apa yang boleh penulis katakan, Galaxy A55 memberikan pelbagai “kejutan”. Mana tidaknya,   telefon kelas pertengahan  sebelum ini  menerima pelbagai gangguan dalam penggunaannya, namun ianya ternyata tidak pada Galaxy A55 ini.  Exynos 1480 yang terdapat dalam telefon ini mempunyai spesifikasi yang mantap, termasuk GPU baharu yang menggunakan seni bina grafik AMD RDNA. Galaxy A55 menawarkan pengalaman pengguna yang lancar dan pantas secara umumnya.

Pada pengamatan penulis, Galaxy A55 mempunyai rangkaian ciri penyambungan lengkap, termasuk Wi-Fi 6 dan 5G. Ia mempunyai slot SIM hibrid, yang boleh mengambil dua SIM fizikal atau satu SIM dan satu kad microSD. Untungnya, telefon ini  turut menyokong eSIM di banyak pasaran, jadi anda masih boleh menggunakan dua rangkaian mudah alih dan storan luaran pada masa yang sama.

IKLAN

Meskipun tiada fungsi Galaxy AI, ia bukanlah halangan utama untuk memiliki telefon kelas pertengahan ini pada harga mampu milik kerana   Galaxy A55 menawarkan pengalaman One UI yang kebanyakannya lengkap. One UI mungkin antara antara antara muka pengguna tersuai terbaik dalam landskap Android, dan walaupun ia dikenali mengalami kekangan dan kelambatan pada peranti kelas pertengahan, perkara ini tidak berlaku pada Galaxy A55.

Foto Malam Lebih Baik

Galaxy A55 menggunakan perkakasan kamera yang sama seperti Galaxy A54 (kamera utama belakang 50MP, kamera ultra-lebar 12MP, kamera makro 5MP, dan kamera hadapan 32MP). Kali ini, Samsung mempertingkatkan kualiti  seperti foto malam yang lebih baik dan penstabilan video, hasil daripada perubahan yang dibuat kepada algoritma kamera. Antara ciri menarik yang perlu diberi perhatian pada Galaxy A55 ialah ia menyokong penstabilan elektronik dalam rakaman video 4K@30fps, elemen yang bakal menarik perhatian bagi mereka yang suka merakam video semasa bergerak!

Jangka hayat bateri

Jangka hayat bateri pada Galaxy A55 sungguh menakjubkan. Ia mempunyai bateri 5,000 mAh yang sama seperti Galaxy A54, tetapi jauh lebih cekap, mungkin berkat cip Exynos baharu dan pengoptimuman pada bahagian perisian.

Telefon paling premium dalam siri A Samsung, Galaxy A55 hadir pada harga mampu milik!
Antara foto yang dirakam menggunakan Samsung A55

Secara keseluruhannya, Galaxy A55 merupakan sebuah pembaharuan yang cuba diterjemaj oleh Samsung segi prestasi peranti. Pada pandangan penulis, telefon Galaxy kelas pertengahan ini memberi dimensi baharu buat pengguna merasai gaya lebih premium apatah lagi dengan jangka hayat bateri yang lebih baik. Galaxy A55 boleh disimpulkan sebagai pilihan untuk individu yang mencari telefon kelas pertengahan baru dan tidak cerewet soal prestasi.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI