![10am sawi](https://cdn.mingguanwanita.my/2021/01/323791-04_09_650976-696x365.jpeg)
Sawi antara sayur berdaun hijau yang kita sering gunakan dalam masakan. Baik untuk digoreng, dibuat sup dan dicampurkan dan mee. Seronok sungguh jika dapat tanam pokok sawi yang subur, berdaun lebar dan besar-besar di rumah. Jimat kos dan paling penting bebas racun dan di tanam secara semula jadi. Selain menggunakan biji benih yang kita beli di pasaran, sawi juga boleh ditanam dengan hanya menggunakan pangkal keratan batangnya.
Ini cara yang dikongsikan oleh WeekendBaker sebagai panduan;
Alhamdulillah.Sawi yang saya tanam dari lebihan masakan, ni saya dah tuai daunnya untuk masak dan saya tinggalkan beberapa daun di pokok.
Cara saya, saya tinggalkan dalam 3 inci batang lebihan masakan kemudian rendam dalam air selama 4,5 hari sampai nampak pucuk baru.Tapi saya tukar air hari-hari untuk elak air jadi busuk.
Bila dah tumbuh daun baru saya tanam macam biasa. Tapi memang takkan nampak akar ok.Gambar last adalah rendaman yang baru saya buat hari ni. Air tak perlu banyak.
Selamat Mencuba, Semoga bermanfaat!
Baca Lagi Di Sini:
Cantas POKOK CILI Sewaktu Tinggi Sejengkal, Pucuk Baru Naik Merimbun Berbuah Banyak!
TEKNIK Tanam SAWI GERGASI, Campur Benih Dengan Sedikit Pasir, Jarakkan 10cm Setiap Pokok
Tanam Cendawan Volvariella Guna Tandan Sawit,Selepas 9 Hari Dah Boleh Tuai
MW: Mak-mak yang suka berkebun dan bercucuk tanam di rumah tu, boleh cuba tanam sawi sendiri di rumah ikut kaedah ini. Mudah sahaja, daripada batang sawi di buang begitu sahaja, boleh juga cuba semai semula.
Sumber: WeekendBaker
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lumur Minyak Pakai Stokin, PETUA Elak Kulat Air & Kaki Kecut Terendam Banjir!
![Lumur Minyak Pakai Stokin, PETUA Elak Kulat Air & Kaki Kecut Terendam Banjir!](https://cdn.mingguanwanita.my/2021/12/424229.jpeg)
Rupanya dengan melumur minyak dan pakai stokin sebelum memakai ‘boot’ ketika mahu membersihkan rumah akibat banjir dapat membantu mengelakkan kulat air dan kaki kecut. Bukan apa bahagian kaki merupakan antara bahagian yang paling sensitif mudah dijangkiti kulat air dan kecut apabila terendam dengan air, mahupun banjir berjam-jam lamanya.
Boleh ikut tip pengalaman yang dikongsikan oleh Puan Hayana Darliz ini yang pernah bergelar Kapten dan menjalani latihan tentera di dalam hutan dahulu.
Ada sahabat kita bagitau, diorang yang dok bersihkan rumah banjir hari-hari, kaki terperam dalam air berlumpur berjam-jam sampai rosak kulit kaki dan naik kulat air.
Allah..
Gini..KD share sikit..
Tip Sebelum Mulakan Kerja Membersih
Sebelum mulakan kerja membersih, samada basah atau tidak, sila lumurkan kaki dengan minyak. Minyak kelapa boleh, minyak zaitun pun ok. Lepas tu pakai stokin, baru pakai boot.
Kalau tak buat kerja tolak air, kaki akan basah juga sebab berpeluh dalam boot tu. Keadaan lembap gitu banyak bakteria membiak.
Stokin pakai tau. Kalau tak pakai, boleh akibatkan melecet, kaki lebih cepat berpeluh.
Stokin dan minyak zaitun atau minyak kelapa ialah antara barang kalian boleh sumbangkan buat mangsa banjir.
Pengalaman ‘Training’ Dalam Hutan
Mana KD tau petua ni?
Masa training dalam hutan dulu kami pakai spike boot. Selalunya akan basah lah sebab harung sungai, berhujan berpanas. Lebih seminggu dok peram kaki macam tu. Tahun pertama training memang tak reti lagi. Rosak kaki. Lama nak sembuh.
Lepas dah pandai sikit, kami pun pakai minyak bawang putih. Lumur kat kaki sebelum sarung stokin. Minyak ni elak kulat air, elak kaki kecut selepas berminggu basah dalam boot.
Pakai minyak masak kelapa sawit aje.
Cara Buat Minyak Bawang Putih
Cara nak buat minyak bawang putih -grill atau bakar bawang putih, pastu lenyekkan, bubuh dalam botol yang berisi minyak masak. Memang kuat bau bawang putih tu. Tapi demi menjaga kesihatan kaki, layan kan aje.
Pastu masa training dalam hutan tu, bila ada masa, buka boot, keringkan kaki dan tabur bedak askar (tak tahu lah brand apa nak pakai kalau bedak lain), supaya kaki betul-betul kering. Kalau nak gerak semula baru sapu buang balik bedak tu, lumur minyak, pakai stokin baru dan sarung semula boot. Jalan..
Jaga tau kulit kaki korang. Kulit kaki siap boleh lekang gitu aje kalau kulit dah kecut sangat. Kulat air toksah cerita lah. Keluar hutan siapla merenyam gatal celah-celah jari kaki tu.
Gitulah. Ada la sikit pengalaman tu.
Moga bermanfaat. Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Hanya KACANG PARANG Dan UBAT GEGAT, Bahan Terlarang Penghidap G6PD Deficiency
Petua Halau Lipas Dalam Kabinet, Guna Rempah 4 Sekawan Buat Uncang, Sangat Berkesan!
Guna Tisu Dan Minyak Masak, Alternatif Untuk Masak Kalau Gas Habis Di Rumah
Mingguan Wanita: Semoga perkongsian petua dan tip ini bermanfaat, terutamanya yang sedang dalam proses membersihkan rumah akibat banjir. Cara ini boleh mengelakkan kulat air dan kaki kecut kerana terendam lama dalam air.
Sumber: Hayana Darliz
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buatlah Minuman TALBINAH, Makanan Sunnah Waktu Demam, Banyak Khasiatnya!
![Buatlah Minuman TALBINAH, Makanan Sunnah Waktu Demam, Banyak Khasiatnya!](https://cdn.mingguanwanita.my/2022/07/465468.jpeg)
Sekarang ini musim waktu demam, risau pula kalau anak-anak yang alaminya. Mahunya mak ayah tak tidur malam untuk kawal suhu badan mereka. Lagi risau kalau dah berjangkit-jangkit pula dengan adik beradik yang lain.
Mungkin ramai yang tak tahu tentang minuman sunnah, talbinah. Minuman yang digalakkan ambil waktu demam. Bahan-bahan yang digunakan juga mudah didapati.
Selain ambil ubat-ubatan, boleh juga ikhtiarkan untuk minum air talbinah waktu demam. Inilah yang dikongsikan oleh Habibah Badar Bajrai tentang minuman ini.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Doktor Ini Kongsi Cara Betul Guna Ubat Demam Anak Dan Sukatan Yang Sesuai
Petua Anak Demam, Batuk, Selesema, Mandikan 3 KALI SEHARI, Buang Haba Panas
Info Lebih Menarik DI SINI
Waktu Demam Cuba Minuman Talbinah
Sekarang ni tengah musim anak anak demam. Ada yang macam marathon. Lepas sorang sorang demam. Yang rasa nak pengsan, mak.
Bila anak demam, pernah tak buat TALBINAH?
Talbinah ni, makanan sunnah tau. Nabi galakkan sapa sapa yang demam, makan talbinah.
Talbinah ni dibuat dari tepung barli. Cuma guna 3 bahan saja. Tepung barli, susu dengan madu. Kalau tak ada tepung barli, boleh guna barli. Dah masak, blend.
Kalau nak beli tepung barli tu kan, cari yang asli. Tepung barli kat kedai tu, ada yang bercampur tepung sebab pekedai nak untung. Sebab tu harga dia murah sikit.
Khasiat Minuman Talbinah
Selain bagus untuk redakan demam, talbinah ni ada banyak lagi khasiat lain.
Antara khasiat talbinah;
1. Boleh hilangkan stress
2. Merawat sistem penghadaman
3. Bantu hilangkan kesedihan
4. Mengelakkan darah tinggi
5. Mengawal kanser
6. Melambatkan penuaan
7. Bantu kurangkan kolesterol
8. Merawat insomnia
9. Turunkan gula dalam darah
10. Kuatkan imunisasi
Banyak khasiat talbinah ni. Kalau suka, boleh juga campur dengan kurma.
Kalau anak demam, boleh bagi talbinah ok! Tak demam pun boleh. Khasiatnya banyak sesangat.
RESEPI TALBINAH
Tepung barli
Susu
Madu asli
Masak tepung barli dengan susu. Biar sampai pekat sikit. Agak agak. Kalau pekat sangat, boleh tambah air atau susu lagi. Bila dah masak, tunggu suam, baru campur madu. Jangan campur madu semasa tengah panas sangat. Nanti khasiat madu tu boleh hilang.
Boleh minum talbinah ni bila bila masa untuk anak kecil atau orang tua pun boleh.
“Talbinah itu dapat menyegarkan hati orang yang sakit dan dapat menghilangkan sebahagian dari kesedihan.”
(Riwayat Bukhari dan Muslim)
p/s: Kak Bib tak jual tepung barli ni. Kalau ada yang nak, boleh beli kat Shopee, Majmalherbs
Mingguan Wanita : Sekadar berusaha dan tak salah pun amalkan untuk kesihatan juga.
Sumber: Habibah Badar Bajrai
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tanam Kangkung Kampung Dalam Pasu, Guna Pucuk Dan Batang. 4 Minggu Dah Boleh Makan Hasil
![Tanam Kangkung Kampung Dalam Pasu, Guna Pucuk Dan Batang. 4 Minggu Dah Boleh Makan Hasil](https://cdn.mingguanwanita.my/2020/08/231719-04_04_864807.jpeg)
Makan sayur kangkung, masak bening, masak kicap dan masukkan dalam mihun goreng memang sedap. Nak makan, kenalah beli kat pasar. Tapi beruntungnya bila kita tanam kangkung sendiri, boleh petik sahaja.
Sebenarnya, nak tanam kangkung tak susah dan ia antara sayuran yang senang nak tumbuh. Kalau kat kampung memang mudah untuk tanam dan kadang-kadang terlalu banyak dibiarkan sahaja kangkung itu.
Bagi mak-mak yang duduk di bandar dan bila teringin makan hanya beli sahaja. Apa kata cuba tanam sendiri kangkung terutamanya kangkung paya atau dipanggil kangkung kampung.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: RAHSIA Buat BAJA Semulajadi Guna BAWANG. Bebas Bahan Kimia, Tanaman Pun Subur
Bukan Susah Tanam KUNYIT HIDUP, Dalam 2 Minggu Lebih Inilah Hasilnya
Info Lebih Menarik DI SINI
Tanam Sendiri
Perkongsian daripada Fatiman Naamat ini boleh dijadikan panduan dan lepas ni tak perlulah nak beli lagi, petik je dalam pasu dan boleh sediakan dengan aneka masakan.
Kangkung paya atau dikenali dengan kangkung kampung. Memang tumbuh liar di kawasan paya atau mana-mana hutan. Kalau nak beli pun selalu orang akan jual seikat RM2, boleh tahan harganya.
Jadi, daripada asyik beli setiap minggu, saya cuba tanam sendiri. Jimat belanja. Lagipun, kalau nak makan, petik sahaja.
Cara Tanam
1. Masa beli tu, ambil daun buat goreng sayur. Tinggalkan pucuk pada bahagian atas sekali dan batang dia. Ada pucuk pokok akan cepat tumbuh. Kalau terpotong pucuknya pun takpe.
Potong daunnya dan biarkan tumbuh semula. Nanti kita potong lagi..
2. Rendam dalam masa dua atau tiga hari untuk bagi akar keluar. Kadang-kadang boleh rendam sampai seminggu sebab tak sempat nak menanam.Rendam dulu batang kangkung utk 2 atau 3 hari. Nanti akan tumbuh akar camtu..
3. Boleh tanam dalam campuran tanah. Tim suka campuran tanah 1:1:1. Pasir : Tanah Merah : Kompos. Atau takde pasir pun takpe sebab kangkung nak air banyak.
4. Boleh juga tanam dalam air bertakung. Tim buat macam no 3 cuma tak tebuk lubang. Kiranya ada sepasu ada lubang. Ada sepasu lagi takde lubang. Cuma Tim rasa pasu yang ada lubang pokoknya lebih cepat gemuk berbanding pasu yang bertakung air.
Tanam dalam tanah, pasir, kompos. Yang ni buat ada lubang bawah dia..
5. Tanam di tempat redup untuk 2 minggu. Kemudian pindahkan ke tempat panas. Tengok daunnya lecur ke tak bila kena panas. Kalau kelihatan layu atau lecur pindah balik tempat redup.Jenis kangkung yang lain. Tanam dalam bekas bertakung..
6. Boleh dah tuai lepas 4 minggu. Kemudian tuai lagi lepas 2 minggu. Atau tuai bebila nak. Batang pucuk yang potong tu boleh ditanam semula.
Boleh juga buat cara air bertakung. Cuma make sure nyamuk tak buat sarang la..
Kalau simpan pucuk dia, pokok akan tumbuh cepat. Namun kalau terpotong pucuk atas, it is okay. Pucuk baru akan tumbuh gak. Cuma lambat sikit..
Kangkung paya dah ready untuk di makan..
Kangkung ready untuk dimakan..
Kalau nak sentiasa banyak stok, tanam lah banyak-banyak. Tim pun nak tanam lagi beberapa pasu. Supaya stok sentiasa banyak.
MW: Ingatkan kangkung perlukan tempat air yang banyak. Dalam pasu pun boleh. Bolehlah buat stok dan petik je kalau nak makan. Sihat pun sihat.
Sumber: Fatimah Naamat
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI