Selalunya jika ada dokumen, gambar mahupun fail penting yang ingin di simpan untuk keperluan peribadi, kita sering ‘menumpang’ sementara dengan hantar ke WhatsApp orang lain. Tak kiralah kawan rapat, adik beradik, pasangan dan sebagainya sering menjadi ‘mangsa’ dalam situasi ini.Ia bagi memudahkan kita, sebelum ia disimpan dan dipindahkan ke tempat lain seperti laptop.

Mungkin masih ada yang tidak tahu, sebenarnya ada cara yang lebih mudah untuk hantar dan simpan dokumen, gambar, mahupun, teks dalam aplikasi WhatsApp dengan menghantarnya ke nombor sendiri. Malah paling penting ia tidak perlu melibatkan pihak lain lagi.

Caranya cukup mudah seperti berikut;

1. Buka browser pada telefon bimbit anda dan taip wa.me//, diikuti kod negara dan nombor telefon bimbit anda yang didaftarkan dengan WhatsApp. Contoh, wa.me//60*******94.

2. Tekan enter dan satu pop-up mesej akan keluar. Tekan “Continue to chat”.

Tak Perlu ‘Tumpang’ WhatsApp Orang Lain, Ini Caranya Hantar Ke Nombor Sendiri

IKLAN

3. Anda akan dibawa ke aplikasi WhatsApp terus kepada nombor anda sendiri. Disini, anda boleh menghantar mesej kepada diri sendiri tanpa perlu risau menggangu orang lain.

Tak Perlu ‘Tumpang’ WhatsApp Orang Lain, Ini Caranya Hantar Ke Nombor Sendiri

Untuk memudahkan anda, pin sahaja mesej WhatsApp itu di atas, supaya lepas ni senang nak cari. Tekan lama-lama pada mesej, dan klik butang pin pada atas kanan.

IKLAN

Mudah kan!

Selamat mencuba!

Baca Lagi Di Sini:

IKLAN

Tak Perlu Left Group WhatsApp, “Reset Statistics” Barulah Berdesup Laju

Ini Adab Masuk Grup WhatsApp Sekolah Anak, Bertenanglah Jangan Over Protective

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mungkin ada yang tak tahu lagi, untuk menghantar dokumen, gambar, teks mahupun fail ke nombor whatsApp sendiri boleh cuba cara yang dikongsikan ini iya.

Sumber: The Sun

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI