Untung mak-mak yang ada kebun kecil di rumah, yang mana suka tanam sayur hijau bolehlah tambah koleksi pokok bayam brasil ini.
Daripada perkongsian Puan AmiraYantie Shahpori, pokok bayam brasil ini sangat mudah dijaga dan senang nak buat makan. Salah satunya, boleh dibuat cucur. Nah, cuba godek sikit macam mana cara nak tanam pokok bayam brasil ini sebaik mungkin.
Tanam Pokok Bayam Brasil
Seriously… bayam brasil ini sangat senang di tanam. Lagi di petik, lagi dia naik merimbun. Banyak khasiat pula tu, boleh buat masak macam-macam. Ini dah jenuh buat masak lemak putih, goreng belacan, rencah untuk mee, nasi goreng, telur dadar.
Ads
Kali ini jom kita cuba buat cekodok pula, caranya sama cam wat cucur udang tu, tapi ini tak payah isi kucai. Gantikan dengan dia je.
Ads
Baja Bayam Brasil
Baja paling senang untuk bayam brazil subur cuma siram dengan air basuhan beras 3,4 kali dalam semniggu.
Ads
Baja tahi kambing pun sangat bagus. Tetapi kata Puan Amira, dia jarang guna sebab tingal kat bandar susah nak dapat.
Jadi bagi mak-mak yang suka berkebun, boleh lah tambah koleksi tanam bayam Brasil ini di rumah ya. Nampak hasil nanti, mesti bahagia!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Rupanya amalan petua lama kaedah ‘tarik dahan’ sehingga melengkung boleh membuatkan pokok Limau purut rendang, berbuah lebat dan berdaun lebar! Pokok limau purut ni boleh je ditanam dalam pasu di tepi rumah, malah banyak khasiatnya untuk kesihatan mahupun kecantikan diri.
Bagi mak-mak yang suka berkebun dan ada tanam pokok limau purut ni bolehlah ikut petua lama yang dikongsikan oleh Mohd Amri ini. Memang puas hati hasilnya, pokok berbuah lebat dan berdaun lebar-lebar walaupun hanya tanam dalam pasu.
Berikut perkongsian tersebut;
Sebelum ini pernah saya kongsikan berkaitan tanaman limau purut. Pokok ini saya tanam di dalam pasu sahaja, tetapi telah memberikan hasil yang sangat luar biasa.
Kali ini saya berkongsi pula cara saya lebatkan pokok limau purut menggunakan kaedah atau petua yang dikongsikan oleh “orang lama”. Sahabat, memang menjadi jadi pokok lebat daun juga buahnya.
Tapi sahabat berkebun semua kena ingat, ini adalah satu teknik untuk melebatkan pokok sahaja. Perkara asas seperti baja, cahaya, booster, siraman tetap kena on. Kalau tidak nayaaa laa!
Pokok ini wajib ada setiap rumah. Satu pokok pun sudah memadai. Time nak bertomyam, time gatal kepala, sangatt memerlukan ya. Hehe.
Bahan Diperlukan:
Tali
Kawat Besi
Cara Membuat:
1. Ikat kawat besi mengelilingi pasu.
2. Selepas itu, ambil tali/dawai dan ikat pada mana-mana bahagian ranting pokok limau purut.
3.Kemudian tarik tali/dawai ranting tersebut sehingga dahan melengkung.
4.Setelah itu, ikat tali/dawai tadi pada kawat besi yang mengelilingi pasu tadi.
Apabila dahan dan ranting melengkung, ia akan membuatkan pokok rendang, berbuah lebat, berdaun lebar dan banyak mengeluarkan cabang dahan serta pucuk baru.
Apapun, boleh rujuk video tutorial saya di bawah.Selamat berkebun.
Mingguan Wanita: Menarik kaedah ‘Tarik Dahan’ yang dikongsikan ini. Ada tanam pokok limau purut boleh cuba kaedah ini, barulah pokok rendang, berbuah lebat, berdaun lebar dan banyak mengeluarkan cabang dahan serta pucuk baru.
Pewangi rumah semulajadi atau potpourri dari buah oren dan gabungan bunga cengkih ini mudah saja nak buatnya. Menariknya sebab boleh tahan sehingga sebulan.
Cikgu Nida berkongsi panduan cara membuatnya bagi bau semerbak mewangikan rumah. Sekaligus cantik nak cantikkan potpourri semulajadi ini.
Kongsinya,
Dapur, tandas atau rumah berbau? Atau inginkan aroma semulajadi mengharumi rumah? Sesekali terbau macam dok dalam rumah kayu tepi hutan gitu.
Again,sekali jatuh cinta dengan baunya,mokcik terus setia. Mokcik dengan cinta kan tak boleh dipisahkan. Potpourri dari bahan alami semulajadi.
Cara Buat Pewangi Rumah Semulajadi
Bahan dan caranya mudah saja:
Limau oren
Bunga cengkih
Bunga telur atau bunga hiasan terpakai
Lidi sate
Untuk buah oren tu,korang jangan pi beli Sunkist lima nam hengget sebiji tu. Tu untuk makan, boleh makan dengan kulit sekali sebab mahai. Hat tu manis yakmat macam mokcik.
Tapi mokcik beli yang sebungkus dalam lima nam hengget jer. Proses mokcik tunjukkan dalam gambarlah. Kang mokcik beleber kat sini korang tak faham.
Kepada yang alah atau tak sukakan bau bunga cengkih, lupakan saja. Asal jangan kau lupakan nama mokcik, sudah.
Rujuk Step Bergambar Ini
Kelebihannya :
Potpourri ini tahan sehingga 3 minggu – 1 bulan tanpa memburuk. Proses merempah semulajadi dari bunga cengkih dan gabungan spesies sitrus menjadikan proses awetan yang nyah kuman dan bau.
Awet bau ya. Bukan awet muda macam mokcik. Halah..halah..payah nak buang merepek ni.
Boleh pacakkan batang kulit kayu manis juga sebagai tangkai. Baunya lagi perghh..lebih sedap dari bau ketiak ketika berpeluh menyental periuk kuali kat dapur.
Bau kesan masakan di dapur boleh dihilangkan.
Bau bilik tidur rasa tenang dengan nyalaan lampu malap-malap gitu, bukak pulak ekon. Huh.
Bau tandas paling best sebab tempat sejuk dan agak terkurung, so baunya berlegar di dalamnya sahaja.
Sakit mata pula bila kupas telur tak cantk dan terkupas dengan isinya sekali. Terus terbantut selera nak makan. Nak hidang pun rasa segan pula, tambah-tambah kalau nak dihidangkan buat tetamu.
Biasanya rebus telur untuk dijadikan pelengkap untuk nasi lemak, mee kari dan sebagainya. Memanglah untuk dimakan tapi kalau menggerutu sebab kupas telur tak cantik, terus tak selera.
Ada cara nak pastikan telur rebus cantik dan mudah. Ikuti perkongsian ini.
6 tahun jaga suami terlantar parah akibat kemalangan, isteri diuji pasangan berkahwin lain. Pengorbanan seorang isteri menjaga suami yang terlantar akibat kemalangan jalan raya...