Membuat tuntutan nafkah di Mahkamah Rendah Syariah adalah pilihan terakhir isteri untuk paksa suami yang culas bagi nafkah.

“Takkan anak lima, bagi RM100?” Tak mahu akaun dibekukan, suami bayarlah nafkah ikut keperluan isteri dan anak-anak. Janganlah ikut suka hati nak bagi berapa kepada isteri dan anak-anak.

Bab nafkah jangan dibuat main atau bila ada duit baru bagi, sebaliknya tanggungjawab seorang ke atas anak-anaknya tidak akan terputus walaupun telah bercerai dengan isteri.

Baca Di Sini : Nafkah Anak TETAP Tanggungjawab Ayah, Walaupun Isteri Jaga Selepas BERPISAH, Jangan Nak Culas

Takkan Anak Lima, Bagi RM100?

Soal bekas isteri itu masalah lain, tetapi soal anak perlu diutamakan. Takut lambat laun bila isteri ambil tindakan mahkamah disebabkan ayah-ayah culas membayar nafkah, jangan ternganga pula.

Peguam Syarie Kelantan, Tuan Naim Mokhtar berkongsia berita baik untuk para isteri dan anak-anak!

IKLAN

Artikel Berkaitan: Dahulukan Nafkah Anak Kandung, TIDAK WAJIB Pun Tanggung Nafkah Anak Tiri

Tak Mahu Akaun DiBekukan

Suami atau bekas suami yang culas memberi nafkah berdepan tindakan sekatan akaun bank selepas pindaan terhadap Jadual 11 Akta Perkhidmatan Kewangan 2013, Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 dan Akta Institusi Kewangan Pembangunan 2002 diluluskan dan diwartakan pada 10 Februari 2021.

IKLAN

Suami Bayarlah Nafkah Ikut Keperluan

Membuat tuntutan nafkah di Mahkamah Rendah Syariah adalah pilihan terakhir isteri untuk paksa suami yang culas bagi nafkah. Isteri tidak akan membuat tuntutan nafkah sekiranya suami atau bekas suami selalu membayar nafkah setiap bulan untuk isteri dan anak-anak.

Jadi apa yang patut dilakukan oleh suami daripada dibekukan akaun bank ialah bayar nafkah untuk isteri dan anak-anak mengikut keperluan. Takkan kalau anak lima orang nak bagi nafkah rm100 kan?

IKLAN

Mingguan Wanita : Jangan meremehkan soal nafkah ya suami sekalian. Memiliki keluarga baru tidak bermakna anda perlu melupakan segala tanggungjawab terdahulu. Renung-renungkan….

Sumber : Peguam Syarie Kelantan Naim Mokhtar

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI