Tak Perlu Jalan-jalan, Duduk Rumah Pun Boleh Bahagiakan Hati Anak Isteri
Kredit foto : freedesignfile.com

Nak bahagiakan hati anak isteri itu ada banyak caranya. Selain bawa jalan-jalan, ada cara lain yang lebih mudah dan ringkas tapi berkesan untuk gembirakan mereka.

Yang penting, tak perlu keluar rumah pun.

Asalkan kreatif, satu keluarga boleh nikmati ‘quality time’ yang paling ‘superb’. Syaratnya kena ada talian internet yang laju. unifi lah antara pelayar terbaik yang mak ayah boleh pilih.

Walau dalam rumah ada banyak ruang, dapur.. ruang tamu malah bilik tetap masing-masing boleh berkumpul satu keluarga dengan cara hebat ini.

 

Tak Perlu Jalan-jalan, Duduk Rumah Pun Boleh Bahagiakan Hati Anak Isteri
Kredit foto : foodengineeringmag.com

 

Menu Special Untuk Anak-anak

Hujung minggu, anak-anak pasti teringin nikmati hidangan istimewa dari air tangan ibu. Update terkini resepi dari grup makan-makan di facebook mungkin boleh ibu praktikkan untuk anak-anak.

Jika selama ini, ibu dan ayah belanja anak di luar, kali ini biar ibu cuba masak sendiri. Ikut saja resepi yang rakan media sosial kongsikan. Mana tahu hasilnya buat anak seronok makan.

Untuk memudahkan kerja ibu, boleh rujuk pelbagai video cara memasak yang dikongsikan. Pasti lebih mudah nak faham cara memasaknya.

Bayangkan, kalau kelajuan internet pun tak seperti diharapkan. Tak dapatlah nak ikuti resepi memasak dengan betul. Rasa frust pun ada.

Sebenarnya, nak dapatkan kelajuan internet yang terbaik untuk layari media sosial, mak-mak cuma perlukan 2.4GH saja, tak perlu laju tapi stabil.

 

Tak Perlu Jalan-jalan, Duduk Rumah Pun Boleh Bahagiakan Hati Anak Isteri
Kredit foto : blue-star.com.au

 

Layan Drama Sama-sama

Sesekali berkumpul dengan anak-anak depan TV pun seronok juga. Sekarang ini ada macam-macam jenis TV Box yang tawarkan pelbagai saluran drama, filem mahupun rancangan variasi untuk seisi keluarga.

Sambil-sambil lipat baju tu, mak-mak boleh saja sama-sama tonton TV dengan anak-anak. Tak sedar nanti anak-anak pun boleh teremosi sama.

Sayangnya, bila anak-anak seronok nak tonton tapi rancangan TV pula tersangkut-sangkut. Spoil betul lah!

Rupanya untuk pengguna Wi-Fi, sebaiknya letakkan router di tempat yang tiada halangan. Siapa sangka dinding pun boleh menyebabkan kelajuan internet jadi perlahan.

Begitu juga elakkan ia dekat dengan ketuhar mikro gelombang, akuarium, cermin dan apa saja dekorasi bersinar. Sebab kesemua ini boleh menjejaskan fungsi router Wi-Fi di rumah.

 

Tak Perlu Jalan-jalan, Duduk Rumah Pun Boleh Bahagiakan Hati Anak Isteri
Kredit foto : mybeautifuladventures.com

 

Cipta ‘eSport’ Di Rumah Sendiri

Idea sebegini buatkan mak ayah dapat lihat anak-anak depan mata. Tak perlu lagi susah hati fikir, ‘anak buat apa’, sebab mak ayah boleh lihat jenis permainan ‘video game’ yang anak-anak pilih depan mata.

Tak salah pun untuk mak ayah layan bermain sama. Nanti, anak-anak akan lebih menghargai waktu yang diluangkan dengan familinya.

Untuk memastikan kelancaran permainan video game, pilih kelajuan yang betul iaitu 5.0GH sudah tentu unifi tawarkan perkhidmatan ini.

Nampak kan.. tak perlu pun keluar rumah. Dalam rumah saja pun, boleh bahagiakan seisi keluarga. Kalau pun tak dapat buat hari-hari, ambillah waktu hujung minggu untuk mengeratkan lagi rasa sayang satu famili.

Untuk lebih tips & teknik meningkatkan pengalaman Wi-Fi anda, layari unifi