Mak ayah kena kreatif bahagiakan anak.

Bila cakap luang masa bersama anak je, ramai yang fikir kena pergi bercuti baru dapat bahagiakan anak-anak. Sebenarnya itu yang mak ayah fikir, kita yang ajar anak-anak begitu. Walhal banyak je aktiviti best yang boleh dibuat di rumah.

Lagipun tak semua mak ayah mampu membawa anak-anak bercuti. Ada keluarga yang cukup makan sahaja. Jadi jangan bataskan fikiran kita hanya kerana tidak mampu dari segi pendapatan.

Cara Kreatif Bahagiakan Anak

Ada banyak cara kreatif yang boleh kita lakukan untuk luangkan masa bersama yang tersayang. Cipta momen indah ini di rumah kita, tak perlu berjalan jauh untuk bahagiakan anak-anak.

1. Kita ajak anak-anak merancang aktiviti yang mereka ingin lakukan. Antara acara menarik, menonton cerita kegemaran mereka, ibu dan ayah pun kenalah sporting. Selain itu, kita juga boleh berkelah dengan anak-anak di luar rumah, masak menu yang anak-anak suka. Selitkan dengan acara seperti karaoke mahupun games. Barulah suasana meriah!

IKLAN

2. Daripada anak asyik mengadap game, lebih baik ajar anak-anak berbudi pada tanah. Ajar mereka berkebun, pasti anak-anak happy bila pokok yang ditanam hidup subur dan dapat dituai. Banyak pengajaran dalam aktiviti riadah seperti ini.

Tak Perlu Bercuti Untuk BAHAGIAKAN ANAK, Ikut Saja Tip Ini!
Banyak aktiviti best yang mak ayah boleh buat dengan anak di rumah.

3. Bagi yang ada sedikit bajet, boleh membeli kolam renang atau khemah. Anak-anak pasti teruja bermain air, silap-silap mereka boleh ‘melayan’ aktiviti ini seharian. Pada sebelah malam, kita juga boleh ajak anak berkhemah di luar rumah.

IKLAN

Baca sini

https://www.mingguanwanita.my/kerana-mulut-mak-ayah-anak-boleh-rosak/

IKLAN

https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

4. Nak lagi best, BBQ bersama anak-anak sambil berbual dengan mereka. Pasti momen ini antara yang paling anak-anak ingat. Ingat ye, bukan lokasi yang menjadi isu tetapi memori yang kita cipta bersama anak-anak jauh lebih berharga.

5. Mak ayah janganlah memberi alasan sibuk dan tidak mampu. Banyak yang boleh kita lakukan untuk bahagiaakan anak-anak. Paling penting, keberadaan kita di samping anak-anak, itu sudah cukup membuatkan mereka tersenyum lebar.