Sesetengah orang tak mahu terima kesilapan anak, mertua jangan pula pentingkan diri minta menantu bertahan dan menerima sikap buruk suaminya.

Cuba bayangkan mak, ayah di tempat menantu, tentu sedih bukan. Apa lagi anak kalian acuh tak acuh sahaja melayan isterinya bertahun-tahun, kaki pukul, memang mustahil untuk dia bertahan lagi.

Sebelum meminta menantu bertahan, minta anak mak, ayah berubah dahulu. Jangan pula asyik menangkan darah daging hingga tak mampu menilai yang mana baik dan yang mana buruk.

Ikuti perkongsian Puan Kamalia Kamal ini dan hadam baik-baik iya:

Mertua Jangan Pula Pentingkan Diri

Kak Kay hendak berkongsi apabila kita menjadi mak mertua atau ipar duai nanti, kita jangan selfish dengan menantu, anak dan biras perempuan ya.

Selfish ini macam mana?
1. Bila kena pukul, kita suruh dia sabar.

2. Bila dia keguguran sebab stres si suami maki hamun mental abuse, kita suruh dia sabar.

3. Bila dia sudah start makan ubat tidur berhari-hari sebab stres dengan suami , they come to you and you cakap sabarlah, redhalah, nanti berlalulah ujian ini.

4. Bila dia kelihatan aneroxia, tak lalu makan sebab makan hati dengan suami, kita suruh dia sabar.

IKLAN

5. Bila suami dia skandal sana-sini, dia menangis tak berhenti-henti and you say sabar.

6. Bila suami which is anak you atau adik you tak nak sentuh isteri daripada hari pertama perkahwinan hingga usia perkahwinan memasuki 2 tahun, and they talk to you and you say sabar.

Minta Menantu Bertahan

This is a selfish gesture, incase you don’t knowlah.

Eh, ada ke kes macam ini Kak Kay?

Sebab adalah Kak Kay tulis.

Kadang kita ini tak boleh terima yang anak, adik dan ipar duai kita ini buat salah, buat silap dan tetap nak protect mereka. Indenial.

IKLAN

Baca Juga Di Sini:

Baik, BURUK Tinggal Bersama Mertua, Bergantung 100 Peratus Pada Sikap, Layanan Mertua

Mertua Jangan Salahkan Menantu Sahaja, Selidik Dulu Perangai Anak Sendiri Selepas Berumah Tangga

Suami Ada Hidup Senang Ditatang, Bila Tiada, Mertua Berubah Sekelip Mata

Susah Juga Mertua Murah Hati, Lama-lama Pasti Buat Menantu Terasa Hati

IKLAN

Nak Baiki Hubungan Baik Dengen Mertua, Ikut Cara Ini Kalau Tak Jalan Juga Mungkin Anda Yang Kena ‘Move On’

Tak Mahu Terima Kesilapan Anak

Tapi janganlah kita bertidak kejam dan selfish suruh si isteri bertahan yang mana kita sendiripun jika melalui perkara sebegini tak mampu bertahan.

Doa moga Allah kurniakan kita perasaan empathy, dan boleh show compassion untuk melakukan pekara yang betul dan menolak pekara yang salah.

Salah tetap salah. Even perkara tu pahit. Hanya sebab dia keluarga kita, kita tak boleh benarkan kezaliman ini berlaku depan mata kita. Itu firaun level apa pun aku tak tahulah.

Mingguan Wanita : Bila anak menantu berdepan dengan masalah, berikan nasihat yang baik dan dengar masalah daripada kedua pihak. Tidak semestinya anak kita lakukan perkara yang betul dan tidak bersalah. Renung-renungkan.

Sumber : Puan Kamalia Kamal

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW