Begitulah, tiap kali solat mulalah ada perkara lain yang difikirkan. Mulut membaca surah tapi kepala tak khusyuk. Ada saja benda yang terlintas dalam fikiran. Sedangkan sebelum ini elok saja.

Ada masanya, dalam pertengahan solat bukan saja tak khusyuk tapi lupa sudah berapa rakaat. Kiranya macam-macam idea yang timbul masa tengah solat. Ini belum lagi rasa was-was kentut atau tidak tadi.

Mungkin kita pernah alami perkara yang sama seperti ini. Tidak khusyuk masa solat. Kadang-kadang, kita pula fikir, idea datang semasa solat.

Sebenarnya, semua ini adalah gangguan jin khanzab yang mahu kita tidak khusyuk semasa solat. Jin inilah yang buat kita khayal dan lupa rakaat yang telah kita solat tadi.

Nak hilangkan rasa tidak khusyuk dan tidak khayal semasa solat, boleh ikuti perkongsian daripada Fazli Halim Shah ini. Moga dapat dijadikan amalan dengan membaca ayat ini sebelum solat dan lebih khusyuk dalam menghadap Ilahi.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Bilik Air KOTOR Dan Sentiasa Terbuka, Punca REZEKI TERHALANG

Adab Jemur ‘Anak Baju’, Sidailah Tempat Tertutup, Bukan Dilihat Jiran Atau Orang Luar

Info Lebih menarik DI SINI

Tak Khusyuk, Amalkan Bacaan Ini

Jin yang suka sangat kacau waktu kita solat,

IKLAN

Nama ia KHANZAB,
Kerjanya memang bagi kita tak khusyuk solat, khayal waktu solat & buat kita lupa rakaat solat

Paling kerap jadi kat kita, was-was pasal kentut ke tidak ni?

Lepas tu mula nak khayal, buat kita teringat roadtax kereta tak hidup lagi.

Tadi keluar tak beli kicaplah!

Ala lupa plak nak reply message kawan.

Msa kita tak solat, duduk menung tak ada pula nak teringat semua ni. Bila nak solat ia bagi kita serabut dan bagi kita ingat macam-macam.

IKLAN

Nabi SAW ada pesan : Kalau kentut, pastikan telinga kita dengar bunyi & ada bau. Jika tak ada itu si khanzab punya kerja. Kalau teringat benda luar itu pun si khanzab punya kerja. Jahat kan ia.

Bila kita tak khusyuk solat, tapi mulut dok terkumat-kamit baca bacaan solat. Si khanzab ni bukan main dia gelakkan kita.

Cara nak lawan si khanzab ini:

1. Baca Ta’awuz, AUZU BILLAHI MIN-ASH-SHAITAN-IR-RAJIM, lepas tiup ke kiri 3x
Allah pun menghilangkan was-was syaitan dariku” (HR. Muslim no.2203).
2. Baca ayatul KURSI 1x
3. Baca surah AN-NAS 1x
Selepas itu, bolehlah niat & teruskan solat. Seeloknya kita kena fahami maksud ayat-ayat bacaan solat, tafsiran AL-FATIHAH & surah yang kita baca. Jadi sambil baca kita faham.

Alhamdulillah, semoga dapat beri manfaat & sedikit ilmu.

Mingguan Wanita : Mudah-mudahan kita lebih khusyuk dan dijauhi dari gangguan semasa solat. Aamiin.

IKLAN

Sumber: Fazli Halim Shah

 

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita