Tak dengar suara azan di Malaysia, gadis dari Indonesia minta maaf kenyataannya timbulkan kekecohan. Tular di aplikasi X, seorang gadis dari Indonesia mengakui tidak mendengar suara azan sepanjang duduk di Malaysia.

Kenyataannya pantas membuatkan netizen Malaysia naik berang dan menyerang kembali dengan kata-kata buruk hingga soal negara juga jadi ikutan.

Tak Dengar Suara Azan Di Malaysia

Gadis Dari Indonesia Minta Maaf Kenyataannya Timbulkan Kekecohan

Nyata selepas isu ini menjadi panas dan besar selain hebat dikecam, di aplikasi Tik Tiknya @pinotdiah telah membuat naik satu kenyataan memohon maaf di atas kekeliruan yang terjadi selain memaklumkan video asalnya telah dipotong dan hanya diambil bahagian berbaur kontroversi, seolah-olah tiada kedengaran bunyi azan di Malaysia berbanding negaranya Indonesia.

@pinotdiah Mohon di buka kan pintu maaf yg sedalam2 nya kepada masyarakat #malaysia 🙏🙏 Atas VT saya yg viral dgn kurang nya info2 yg seharus nya saya Utara kan sebelum VT itu naik 🙏🙏 Krn tidak ada maksud berbohong atau pun fitnah .. saya harap sebelum komentar di baca baik2 keterangan di VT saya 🙏🙏 #cintadamai #malaysiatiktok #malaysianupdate #berandamalam #vtviral #vttiktok #adzan #suaraadzan #hamba #hambaallah #mohonmaaflahirdanbatin 🙏🙏🙏 @apisangler @akmal_1.8.2k @gengpantai @xda_hati00 @massiki67 ♬ Musik Relaksasi – Formasi

 Ini kerana di videonya sebelum itu, @pinotdiah menangis teresak-esak sambil menyebut Astagfirullah sebaik berada di airport negaranya kerana kedengaran suara azan. Hal ini terus membuatkan warga Malaysia trigger kerana semasa datang ke KLCC, Terengganu dan Johor katanya dia tidak mendengar azan.

IKLAN

Dalam kenyataannya, Pinotdiah memaklumkan, ada perbezaan di antara tidak mendengar azan kerana tiada surau atau masjid berdekatan selain duduk di kawasannya majoriti bangsa Cina.

“Seperti saya bercuti  di Johor dan duduk di kawasan yang majoriti penduduk taman itu berbangsa Cina, jadi secara logiknya memang tak akan kedengaran azan.

IKLAN

“Begitu juga ketika saya kunjungi KLCC sebelah siangnya. Jadi memang tak azan berkumandang. Semua itu adalah salah faham semata.

Aksi spontan saya menangis kerana mendengar azan semasa mengambil bagasi itu adalah spontan dan tanda hati bergetar kerana mendengar seruan azan. Itu saja,” katanya yang mengakui terkesan dengan kata makian netizen Malaysia yang berang dengan kata-katanya itu. Malah dirinya memaafkan kerana ada salah faham berkaitan isu ini.

IKLAN

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI : Mak Ayah, Bila Mereka Sudah Tiada Lagi Di Dunia Ini, Hilanglah Sumber Doa Mustajab

Kain Kiswah Kaabah, Inilah Maksud Di Sebalik 5 Ayat Dari 4 Surah Yang Ditulis Di Dindingnya

‘Me Time’ Dikelilingi Hutan Menghijau Bersama Tersayang, Inilah Masanya Mak-Mak Lari Dari Hiruk Pikuk Kota 

“Memang aku dah gila mak..hitam dah mak hidup aku..” – Kamariah Md Yatim
Ditinggalkan suami tanpa sesen kerana tidak cantik. Ibu anak 8 ini hampir mer4cun anak-anaknya sendiri kerana ketiadaan duit untuk membeli makanan.
Nantikan Vodcast Sembang Wanita Xtra Bersama Usahawan Daun Pandan pada 15 Mei 2024,8pm.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI