Luangkan masa bersama anak-anak sudah tentu mengeratkan lagi hubungan ayah dengan anak-anak.

Segelintir ayah-ayah tak boleh duduk senang! Anak suka mengacau, itu tandanya nak refill tangki emosi. Ramai anak bersikap begitu.

Pantang ayah melunjur kaki atau berehat, pasti anak datang meminta itu dan ini. Paling tidak ajak bermain bersama. Niat hendak melepaskan lelah tergendala akhirnya.

Tak Boleh Duduk Senang

Kongsi Mohd Fhais Salim, anak-anak tak boleh lihat ayahnya duduk.

Ada saja akal dia hendak kacau ayahnya. Dia duduk atas pangkulah, dia tarik tanganlah, kadang-kadang sampai atas kepala dia panjat.

Relakslah wahai ayah, jangan rimas. Layankan sahaja kerenah anak itu.

Anak Suka Mengacau

Itu tanda-tanda anak kita sedang refill tangki emosi dia tu.
Dia nak cakap dekat kita yang,
– saya rindu ayah

– nak bermain dengan ayah. Luangkan masa bersama anak dengan Pororo Alphabet Board. Anak-anak yang masih kecil tentu saja seronok belajar dengan ayah dengan set Pororo Alphabet Board kerana rekabentuknya yang sangat menarik. Anak-anak suka, ayah gembira.

– hiburkan saya ayah

– saya sayang ayah

IKLAN

– ayah buat saya gembira

– paling penting, ayah is the best

Tandanya Nak Refill Tangki Emosi

Hendak bercakap guna kata-kata dia tak pandai lagi, itulah sebab dia “bercakap” dengan tingkah laku begitu.

Dengan harapan ayah fahamlah …

Sayangnya kalau kita buat tak tahu ( stonewalling ) ketika anak menagih perhatian.

Jangan Biarkan Anak

Itulah bibit-bibit permulaan anak yang dulu baik, mula buat tingkah laku tak baik.

IKLAN

Dia mula,
– buat perangai
– kuat membentak
– menjerit-jerit
– baling barang
– pukul memukul
– melawan kata

Walau macam mana pun, tangki emosi anak ini tetap kena refill.

Asalkan Dapat Perhatian

Bila cara baik tak dapat, dia buatlah cara kurang baik. Asalkan dapat perhatian.

Bagi anak-anak, walaupun kena marah dan tengking itu lebih baik dari tak dapat langsung perhatian dari ayahnya.

Ayah sentiasa di hati anak-anak!

Wallahualam,
Follow Mohd Fhais Salim supaya tak terlepas tips keibubapaan best macam ni.

IKLAN

Nak lagi tips keibubapaan boleh ke sini ye
-> bit.ly/PositifParent

Baca Juga Di Sini:

Anak Merungut, Mak Ayah Kena Ambil Perhatian Walau Perkara Kecil…

Anak Menangis Jangan Terus Jerit, Suruh Diam! Mungkin Anak Ingin Perhatian

Anak Buat Perangai Sebab Dia Perlukan Perhatian, Mak Ayah Jangan Fikir Buruk Dia

Mingguan Wanita : Ayahlah tempat anak-anak bermanja, berilah peluang dan masa secukupnya buat anak kecil anda. Hargailah masa bersama mereka.

Sumber : Mohd Fhais Salim