Sumber : Drama 7 Hari Mencintaiku

‘Syaratnya suami tiada respon, diamkan diri.” Barulah isteri boleh saman pengacau rumah tangga yang mengangggu gugat hubungan suami, isteri.

Jika suami mak-mak melayan godaan orang ketiga, berbalas Whatapps, beremel dan call berjam-jam, itu maknanya hubungan yang terjalin adalah suka sama suka. Bukan terpaksa.

Memang sukar untuk menerima bila suami berubah laku atau selingkuh. Tetapi kesalahan itu jangan diserah bulat-bulat pada orang ketiga semata-mata. Sedikit-sebanyak suami mak-mak pasti ada khilafnya juga.

Artikel Berkaitan: Empat Tahun Bertahan Diganggu Orang Ketiga, Puteri Sarah Akhirnya Hilang Sabar

Syaratnya Suami Tiada Respon

Ikuti perkongsian Peguam Syarie, Puan Nurul Izzah Zainol berkaitan isu selingkuh ini:

Selingkuh

Ok, sudah sampai musim orang bertanya saya tentang tindakan yang boleh diambil terhadap orang ketiga yang mengganggu rumah tangga. Saya pun sudah tahu kenapa tiba-tiba isu ini hype kan?

Diamkan Diri

Boleh, kenapa pula tak boleh saman. Memang ada dalam peruntukan undang-undang untuk saman orang ketiga yang kacau rumah tangga orang. Tapi ada syarat. Simple saja syaratnya.

Syaratnya, laki akak-akak duduk diam kematu atau tak respon apa-apa. Lagi diganggu lagi banyak dia puasa sunat sebab nak tahan nafsu.

IKLAN

Lagi digoda lagi banyak dia solat sunat, qiyam, tilawah satu juzuk setiap hari. Bukan setakat itu, diblocknya contact pengacau itu supaya tak boleh ganggu rumah tangga dia. Dia tak suka. Hidup mati dia, dia hendak jadi lelaki yang setia. Haha. Boleh berangan je lah kan.

Baca Di Sini : Kalau Sayang Keluarga, Jangan Sesekali MULAKAN, Elak Wujudnya ORANG KETIGA

Barulah Isteri Boleh Saman

Simple saja kan syaratnya? Bukan susah pun kan? Suruh diam kematu tak respon sahaja.Orang goda, dia tak layan seinci pun. Kalau memang laki akak-akak seteguh imannya seperti di atas, nah silakan saman orang ketiga. Biar dia merasa musibat ganggu laki orang yang suci terpuji tu…

Tapi kalau sudah laki akak pun sama naik macam kera baru dapat bunga. Sana ayang, dia pun ayang, sana “Buat apa tu” dia pun “rindu dekat ayang lah..”, sana “share la selfie you”, dia pun galak zoom kat muka berkawah dia dengan bulu hidung tak mesin 10 tahun, yang di sana “morning bee”, dia pun “ morning honey muah”.

Pengacau Rumah Tangga

Kau tak payahlah saman dah orang ketiga tu akak oi.

IKLAN

Kau bagi free sajalah dekat orang ketiga tu. Kalau nak trade in, tak tahulah laku setakat mana benda sudah damage macam tu.

Kau nak mintak petunjuk apa lagi pun tak tahu la. Tak akan nak tunggu orang ketiga datang dengan perut memboyot hasil buatan suami akak-akak yang soleh tu.

Come on kak!

Juga Baca Di Sini: Hati-hati Yer Perosak Rumah Tangga, Ada Akta Campur Tangan Orang Ketiga Faham

Pastikan Syarat Simple Lepas

Kalau nak consult saya pasal orang ketiga, saya akan pastikan dulu syarat di atas. Agak-agak syarat yang simple tu tak lepas, tak payah dah consult saya pasal tu.

Kita consult pasai lain. Pasal macam mana kita nak ‘refund’ laki akak-akak secara ‘terhormat’ dan bergaya.

IKLAN

Tak payah adegan tarik rambut, attack atau viral.
Not our level la kan.

This is the time tunjukkan kemahalan kita.
Benda sampah semak kita tak main.

Nak terpalit secalit pun kalau boleh jangan.
Biar dua-dua makhluk terkinja-kinja sama-sama depa (mereka) sudahlah.

Kita ini lari jauhlah cepat-cepat.

Amacam?on tak on?

Mingguan Wanita : Kalau sudah bertahun-tahun beri peluang suami yang berselingkuh tetapi dia tetap ulang perkara yang sama dan lebih teruk dengan orang yang sama. Memang sepatutnya mak-mak move on, tak perlu lagi beri peluang.

Sumber : Nurul Izzah Zainol

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI