Akhlak junjungan besar Nabi Muhammad SAW sangatlah terpuji dalam pelbagai sudut. Bukan sahaja wajar dicontohi malah mendapat ganjaram pahala yang besar mengikut segala sunnahnya. Punyalah terpuji akhlak baginda, hatta makan kurma dan cara buang bijinya pun ada caranya dan yang pasti mempunyai sebab tersendiri.

Mungkin ramai diantara kita yang tak tahu bahawa diantara sunnah nabi SAW ketika makan kurma adalah apabila mengeluarkan bijinya diletakkan dibelakang dua jari.

Jemput baca dan tambah ilmu sunnah nabi perkongsian daripada Faizal Jumri ini.

Diantara sunnah baginda Rasulullah s a w Yang ditinggalkan dizaman ini adalah apabila seseorang itu memasukkan sebiji kurma didalam mulut, maka bijinya dikeluarkan diletak dibelakang dua jari yang digabungkan.Iaitu telunjuk dan jari tengah, bukan menggunakan perut jari seperti yang dilakukan ramai orang.

Ini kerana untuk menjaga hati tetamu yang makan kurma bersama baginda.Kerana biji apabila keluar dari mulut, ia bercampur dengan air liur.Mungkin akan membuatkan orang lain berasa geli.

IKLAN

Bagi nak mengelakkan situasi begitu, baginda meletakkan bijinya dibelakang jarinya, tanpa mengotorkan perut jarinya yang digunakan untuk memakan.

Sunnah Nabi Buang Biji Kurma, Letak Di Belakang Dua Jari

Hadisnya:

Didalam sohih Muslim ada menyebutkan
‏في “صحيح مسلم”:
ﺃﺗﻲ رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم ﺑﺘﻤﺮ ﻓﻜﺎﻥ ﻳﺄﻛﻠﻪ ﻭﻳﻠﻘﻲ اﻟﻨﻮﻯ ﺑﻴﻦ ﺇﺻﺒﻌﻴﻪ، ﻭﻳﺠﻤﻊ اﻟﺴﺒﺎﺑﺔ ﻭاﻟﻮﺳﻄﻰ.
Satu kali ada didatangkan kepada baginda Rasulullah s a w dengan buah tamar. Saat itu baginda memakannya dan baginda mengeluarkan bijinya dengan diletakkan bijinya diantara dua jarinya.Iaitu jari telunjuk dan jari tengahnya yang digabungkan.

IKLAN

Didalam Musnad imam Ahmad pula ada menyebutkan;
وفي” مسند أحمد”:
كان رسول الله يأكل التَّمر ويضع النّوىٰ على ظهر أصبعيه ثمّ يرمي به.
Dahulu pernah baginda Rasulullah s a w memakan buah tamar
Lalu baginda meletakkan bijinya dibelakang dua jarinya kemudian baginda membuangnya.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

IKLAN

Baca Lagi Disini: 5 Khasiat Tembikai Untuk Kesihatan, Ada Sebab Nabi Sarankan Makan Dengan Buah Kurma!

MW: Semoga dengan mengamalkan sunnah yang dilakukan oleh nabi ini, kita memperolehi ganjaran pahala dan keberkatan daripadanya.

Sumber: Che Pai

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI