Memang ada benarnya suatu benda yang kita nampak remeh, belum tentu mudah dimata orang lain. Mungkin kita rasa urusan memasak perkara yang mudah, ‘kacang goreng je’ namun tidak bagi orang lain. Namun setiap kelebihan yang kita ada juga, bukanlah satu ‘lesen’ untuk mentertawakan pihak lain atas kekurangannya. Raikan sahaja setiap perbezaan dengan berlapang dada.

Hadam perkongsian daripada Puan Nurjuwaini Aziz ini.

Setiap kali nak masak sup ayam, pasti saya akan teringat pada seorang teman. Yang pernah datang mengadu bahawa beliau pernah ditertawakan hanya kerana bertanya bagaimana caranya untuk memasak sup ayam.Akibatnya, beliau mengambil pendekatan untuk google sendiri resepi berkaitan.

‘Saya rasa terhina sangat bila pakat tertawakan saya.’ masih saya ingat lagi bait butir bicaranya.

Keupayaan Setiap Orang Berbeza

Suatu benda yang kita nampak remeh, belum tentu mudah dimata orang lain. Ada orang berpeluh habis semata nak masak satu hidangan. Yang kita boleh masak campak-campak je, ada orang yang study blog dan video mencari dan belajar resepi. Kerana hakikatnya keupayaan dan keyakinan kita berbeza.

Ada orang, memang dibiasakan untuk masuk ke dapur sejak kecil lagi. Jadi untuk memasak sudah menjadi sebahagian hidupnya. Sebut sahaja mahu makan apa, beres sahaja baginya.

Ada orang, bila sudah kerja baru pandai masuk dapur. Sungguh dia tidak betah bermain senduk dan kuali. Hatta cara nak goreng telur pun sanggup dijenguk video tatacara memasaknya. Boleh tekan di google, pasti jumpa resepi goreng telur, resepi tanak nasi.

Kerana kita semua tak sama. Kemahiran kita berbeza. Kerana itu wujud pelbagai gajet dapur. Untuk memudahkan. Untuk melancarkan. Ada orang tak kisah berhabis banyak masa di dapur. Ada orang rasa terbeban bila kena masuk dapur.

Baca juga : Mesin Memasak Ajaib Umpama ‘Bibik’ Di Dapur Tapi Kehendak Atau Keperluan, Fikirkan!

Minta Resipi Sup

Pernah dulu, saya mendapat panggilan daripada seorang suami yang bertanyakan resepi memasak sup. Katanya isteri teringin benar makan sup. Saya cadangkan agar beliau beli sahaja di mana-mana kedai makan. Memandangkan mereka berdua mengaku tidak pernah masak sup sebelum ini.

Tapi, dek kesungguhan sang isteri nak masak sendiri, maka suaminya berusaha untuk menunaikan juga hasrat isterinya. Lalu beliau menelefon saya untuk meminta resepi buat sup.

Padahal banyak je resepi yang beliau boleh dapat di internet. Tapi, beliau ingin kepastian dalam sukatan bahan dan cara memasak. Kerana itu gigih jua menelefon saya. Tak lama selepas itu, saya menerima ucapan terima kasih daripada mereka berdua kerana telah membantu memberi tunjuk ajar bagaimana memasak sup.

IKLAN

Saya hanya memberi tunjuk ajar menerusi panggilan telefon sahaja. Padahal merekalah yang berusaha memasak hingga berjaya.

Ya. Walau sekadar sup ayam, atau sup tulang. Yang pada kita mungkin tiada apa-apa cabaran pun. Tapi masih ada yang berkira-kira untuk memasaknya. Entah jadi entahkan tidak.

Raikan Setiap Perbezaan

Begitulah kehidupan. Suatu benda yang kita rasa mudah, belum tentu mudah di mata orang lain. Kerana jalanan hidup kita berbeza. Tak pernah sama. Raikan sahaja perbezaan kita. Hormati sahaja kelainan kita.

Pasti kita akan rasa tenang-tenang sahaja. Hidup ini bukan untuk digaduhkan. Apatah lagi nak berlumba siapa lebih hebat, siapa lebih kuat. Asal kita senang apa yang kita buat, itu pun sudah cukup membahagiakan.

Resepi Sup Ayam

Bahan-Bahan:

Minyak masak untuk menumis
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Bawang putih dihiris
Bawang merah dihiris
Halia dihiris
Ayam dipotong kecil
Ubi kentang dipotong kecil
Garam
Serbuk perasa
Jika suka boleh masukkan carrot, saya tak masukkan kali ni

Bahan hiasan jika suka:
Daun sup
Daun bawang
Limau nipis dibelah

Cara Membuat:

1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
2. Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia. Tumis hingga garing.
3. Masukkan ayam, tumis bersama-sama sebentar.
4. Masukkan air hingga paras ayam tengelam.
5. Masukkan ubi kentang, dan carrot jika mahu.
6. Masukkan garam dan perasa.
7. Bila ayam dan kentang dah lembut, boleh padam api.
8. Tabur hirisan daun sup, daun bawang, bawang goreng dan hirisan limau nipis.

IKLAN

Saya tak letak daun sup, nanti anak-anak pakat kutip, pakat takmau makan. Jadi saya skip terus daun sup dan daun bawang.

Baca Lagi Di Sini:
TIP Masak Sup Telur Suhun Jadi Elok, Tak Hancur Berterabur!

Chef Sediakan Hidangan Sup Ular, Maut Dipatuk Reptilia Tersebut!

Resipi Mudah Nasi Butter, Ayam, Sup Ala-Ala KFC Untuk 5 Orang Makan

IKLAN

Thermomix Viral Tak Payahlah Beli Dulu, Sekarang BUKAN MASA Yang Sesuai

Mingguan Wanita : Ada benarnya apa yang dikongsikan ini. Suatu benda yang kita rasa mudah, belum tentu mudah di mata orang lain. Berlapang dadalah dengan setiap kelebihan dan kekurangan orang lain.

Sumber: Nurjuwaini Aziz

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita