Suami kiriman dari syurga. ‘Walaupun sudah menjangkau usia emas, syukur mampu uruskan isteri.’ Biarpun masing-masing meningkat usia, namun lelaki ini memilih untuk terus setia kepada isterinya.

Malah baginya isteri adalah amanah, oleh itu dia berjanji akan menjaga isterinya yang lumpuh separuh badan selagi nyawa dikandung badan. Benarlah dialah lelaki kiriman Allah dari syurga.

Artikel Berkaitan : Suami Rindu Dipanggil ‘Abang’, 18 Tahun SETIA Berkorban Jaga Isteri Koma!

Suami Kiriman

Seorang warga emas layak digelar ‘suami kiriman dari syurga’ apabila sentiasa tabah menjaga isterinya yang lumpuh walaupun sudah lanjut usia sejak sejak enam tahun lalu.

Mohd Nor Osman, 88, dari Kampung Ladang Sahat, Kuala Terengganu, Terengganu, juga dilihat setia menjaga isterinya Che Esah Mohd, 68, dengan menyediakan makan minum dan menguruskan rutin hariannya saban hari.

Mengenai kehidupannya cerita Mohd Nor, selepas isterinya tidak mampu berjalan, dia mengambil alih tugas menguruskan rumah dan menyediakan hidangan setiap hari.

Dari Syurga

“Alhamdulillah. Walaupun sudah menjangkau usia emas namun saya masih mampu menjaga isteri dengan baik kerana kami hanya tinggal berdua di rumah ini.

Suami Usia Lanjut 88 Tahun Setia, Syukur Mampu Uruskan Isteri Lumpuh’
“Perkahwinan kedua dengan Che Esah, kami tidak dikurniakan zuriat namun hasil perkahwinan dengan arwah isteri pertama, Hasmah Busu, yang meninggal dunia ketika berusia 61 tahun, 20 tahun lalu dikurniakan 11 cahaya mata,” katanya yang mempunyai 60 cucu dan 22 cicit.

Jelas Mohd Nor, pada mulanya isterinya sering jatuh dan pemeriksaan dilakukan mendapati tulang belakang isterinya mengalami masalah.

Walaupun Sudah Menjangkau Usia Emas

Menurutnya, doktor kemudian membuat pembedahan dengan memasukkan besi pada tulang belakang isterinya dan wanita itu kembali normal dan boleh berjalan.

IKLAN

Katanya, tidak lama kemudian isterinya tiba-tiba rebah dan mengalami patah tulang pada bahagian paha hingga mengakibatkannya lumpuh separuh badan ke bawah hingga kini.

“Walaupun diuji ujian sehebat ini namun saya tetap bersyukur kepada Allah kerana masih mampu menjaga isteri dengan baik dan selagi bernafas saya akan tetap menjaganya kerana ia adalah amanah buat saya.

“Sebelah pagi saya akan ke kedai membeli sarapan manakala tengah hari kalau tak membeli makanan, saya akan memasak sendiri begitu juga pada malam.

“Begitulah rutin harian saya namun saya juga menghidap penyakit darah tinggi, lemah jantung dan prostat,” katanya yang masih aktif sebagai Ahli Jawatankuasa (AJK) Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Cawangan Kuala Terengganu.

Syukur Mampu Uruskan Isteri

Terdahulu, pasangan warga emas berkenaan menerima kunjungan Ketua Umno Cawangan Ladang Sahat, Adnan Salleh di rumah mereka di sini, semalam.

Sementara itu, menurut Che Esah, dia menganggap suaminya adalah ‘suami kiriman dari syurga’ kerana masih bersemangat menjaganya setiap hari walaupun sudah berusia.

IKLAN

“Saya lihat kasih sayang suami kepada saya amat utuh, sanggup berkorban dan bersusah-payah menyediakan makan minum dan menguruskan saya yang hanya berada di katil.

“Dia (suami) bawa saya ke tandas untuk mandi, lap badan saya, menyediakan makan minum tanpa jemu sejak enam tahun lalu selepas saya lumpuh separuh badan,” katanya.

Baca Juga Di Sini: 

‘Putus Mata Pencarian, Nak Makan Kena Catu.’ Suami Berhenti Kerja Jaga Isteri Sakit

“Tidak Pernah Terfikir Cari Pengganti.”Suami Ini Tak Menyesal Berhenti Kerja Jaga Isteri Terlantar

Masih Ramai Suami Mithali, Sanggup Jaga Isteri Sakit

IKLAN

Insan Terbaik

Katanya, suaminya insan terbaik selain ibu bapanya kerana tidak pernah mengeluh menjaganya walaupun mengalami kesukaran berikutan faktor usia.

Suami Usia Lanjut 88 Tahun Setia, Syukur Mampu Uruskan Isteri Lumpuh’
“Tiada rahsia dalam mengekalkan keharmonian rumah tangga walaupun dalam serba kepayahan, namun sikap tolak ansur dan saling menghormati membuatkan perkahwinan itu kekal bahagia,” katanya.

Mingguan Wanita: Bila hati ikhlas menyayangi seseorang, secara tak langsung kita dapat menerima dia dalam apa keadaan sekalipun.

Sumber : myMetro

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI