rezeki sempit

Rezeki makin sempit selepas bercerai itu mungkin ada yang ‘berlubang’ dalam membuat kebaikan. Atau boleh jadi sebab kita pun dah makin jauh dengan Pencipta. Haaa… jangan sampai situasi ini berlaku pada diri kita, suka sangat tangguh benda yang baik. Tetapi bab rezeki nak lebat! Allah, marilah ubah mana yang perlu… baiki secepat mungkin kalau benar anda nak bahagia dunia akhirat. Jom baca nota perkongsian daripada Ustaz Ebit Lew

Baru ini semasa di Paramount seorang jumpa saya. Katanya dia betul-betul tak tahu nak mula macam mana hidupnya. Dia baru bercerai dengan isterinya 3 bulan lepas. Semenjak itu rasa semua tak kena. Perniagaannya 3 bulan ni jatuh susah. Tiba-tiba semua projek hilang.

Takde projek baru masuk. Yang lama yang dah jadi pun asyik tangguh dan ada yang macam nak cancel. Sekarang cuma sewa bilik. Betul-betul down dan semuanya sempit. Kenapa tuhan buat macam ni yer ustaz.

Saya ada dengar-dengar live ustaz. Saya beli buku isteriku bidadari baca sampai mukasurat 6 saya terasa sangat dan ingin rasa bahagia seperti itu..saya ulang baca mukasurat 1 sampain6 berkali-kali. Saya hadamkan. Saya menangis… Saya sebak tapi saya dah tak tahu nak mula kt mana.

Kenapa tuhan uji kita macam ni yer ustaz. Saya jadi sedih dan putus asa..dulu saya ingat saya boleh harungi semua ini. Tapi saya tak boleh. Saya tak tahu nak cerita dengan siapa. Semua kawan-kawan teman ketawa tetapi bukan untuk faham benda hati macam ni. Saya terfikir ustaz. Berhari-hari saya pusing sini kot rezeki terjumpa.

Abang saya nak tanya satu jer sebelum saya berkongsi dengan abang. Abang, siapa boleh beri kita bahagia?

IKLAN

Allah… Allah bagi bahagia…

Jadi jawapan semua persoalan hidup ini cuma satu. Balik pada Allah. Balik pada Allah. Dia beri bahagia. Bila dia beri satu dunia tak boleh halang. Dia pemilik dan raja kepada semua dan setiap yang di langit dan di bumi.

Abang solat tak?

Saya memang dari dulu tak berapa solat. Kadang-kadang jer ustaz. Tapi dulu ok jer semua..tapi xwife saya solat ustaz. Dia tak tinggal solat. Dia tegur saya. Tapi saya tak dengar. Saya marah dia tak layan saya. Saya ada ramai awek. Ya Allah malu nak cerita dekat ustaz.

IKLAN

Abang dimurahkan rezeki dulu sebab solat isteri abang. Solat awal waktu ini ialah tanda seorang itu mengaku tu hamba Allah. Orang yang jaga solat dan betulkan solat awal waktu sebenarnya dia sedang membetulkan hidupnya..
Di mana-mana dalam kesibukan bacalah 2 zikir ini. Laa ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minazzolimin. 300x atau lebih. Dalam hati mengaku tiada tuhan melainkan Allah. Semua yang Allah jadikan sempurna tiada tersilap atau kurang. Yang kurang diri saya. Saya yang berdosa. Ulang-ulang sambil menangis.

Doa kedua bacalah Rodhi tu billa hi Rabba.. wa bil Islamidina. Wa biMuhammadin Nabiyau wa Rasula. Dengan rasa bahagia gembira ya Allah kaulah tuhanku.Islam Agamaku dan Nabi Muhammad saw pesuruh Allah.

Kita selalu mengeluh, merungut, dan kurang bersyukur bacalah doa ini agar kita benar-benar syukur Allah beri kita nikmat Islam. Kenal Allah. Kenal Nabi saw.

IKLAN

Dia menangis masa dia belajar ucap doa-doa itu. Saya kata abang dah solat Asar ke. Dah petang ni. Dia kata belum lagi. Ambil lah wuduk solat di bawah sebelum balik.

Selepas Asar saya ingat dia dah balik. Dia baca zikir yang saya tulis tu seorang diri di surau. Masa dia balik saya nampak dia menangis.

Ya Allah berjuta rahmat kau beri padanya berilah sedikit pada saya. Orang begini yang sedang diuji dan dia kembali sangat dekat dengan Allah.

Esoknya dia call saya. Katanya saya dah jelas. Saya dah faham ustaz. Ya Allah saya amalkan semalam. Allah bagi jiwa saya tenang. Saya dah lama hilang rasa begini.

Kata saya padanya, warna iman dah ada diri abang. Kalau nak kekal abang kena duduk dalam suasana iman. Keluar ke jalan Allah. Belajar ilmu. InsyaAllah akan istiqamah. Abang lihatlah satu demi satu rahmat dan kasih sayang Allah yang abang akan rasai.