Dalam perkahwinan dan hubungan suami isteri, perkara yang selalu dipersoalkan adalah tentang nafkah dan tanggungjawab suami. Ada yang culas dan buat tidak kisah tentang perkara ini.

Sedangkan inilah hak isteri yang wajib suami berikan. Mungkin ada isteri yang tidak kisah, sementelah kalau isteri bekerja dan gaji lebih besar daripada suami.

Ini belum lagi tentang anak sendiri yang nampak ayah culas dalam memberi nafkah pada ibunya sendiri. Bukan setakat nafkah tapi segala perbelanjaan dalam rumah semuanya atas bahu ibunya. Bayangkan apa yang difikirkan oleh anak ini bila ayahnya culas tanggungjawab.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Isteri Bekerja Pun BERHAK Dapat NAFKAH Suami Walaupun Hanya RM10

“Isteri Yang Baik Tidak Minta Duit Suami.’ Tak Salah Berdikari, Tapi Nafkah Tanggungjawab Suami

Nafkah Suami Beri Kena Tunjuk Depan Anak

Daripada pandangan Dr Azizul Azli Ahmad sendiri, suami nak beri nafkah pada isteri kenalah menunjuk depan anak. Sekadar untuk peringatan pada anak tentnag tanggungjawab dan cara hargai ibu mereka.

Ini luahan seorang anak tentang sikap ayahnya tentang tanggungjawab. Anak melihat dan menilai apa yang kita lakukan.

Saya juga bukannya pakar keluarga. Tapi amalan saya sejak dulu, tiap kali beri duit pada isteri. Biar anak anak maklum. Bagi duit biar nampak ‘menunjuk nunjuk’

Saya amalkan beri duit dan nafkah depan anak anak atau dalam kereta. Biar mereka lihat, abah selalu sediakan nafkah buat keluarga.

Jika saya buat transfer online, saya akan share resit sumbangan dalam group wasap keluarga dengan catatan “Nafkah Buat Mama Comel Amat”.

“Terima kasih sayang” itu balasannya.
Anak anak akan hantar emoji menyampah! atau nak juga duit.

Kita nak anak tahu kita hargai ibu mereka. Dan mereka tahu dah kahwin ada nafkah buat mereka. Anak lelaki tahu, nafkah itu tanggujawab mereka.

Paling penting jangan cerita kelemahan pasangan kita pada anak anak.

Jadi figure yang anak suka sebagai rujukan. Tak beri duit kita sama sama bantu kerja rumah, buat kerja sekolah sama sama anak. Mereka akan suka kita kawan.

IKLAN

Culas Tanggungjawab, Jangan Sampai Ayah Tiada Dalam Hidup Anak

Daripada kisah benar:

Sebagai anak, dari kecil jadi saksi tengok bapa sendiri culas menjalankan tanggungjawab. semua benda ibu yang bayar. yuran sekolah, barang keperluan anak-anak, belanja rumah, bil dan lain-lain.

Ayah bekerja dan tangga gaji DG32 dan ibu pula DG52. Selalu ayan pinjam duit mak. Kemudian suka bergurau “minta halal ye segala hutang yang dipinjam” dengan ibu saya, setiap kali raya. Entah sejauh mana gurauan itu, tapi saya benci mendengarnya.

Bila dengan kami pula ayatnya “maafkan kekurangan ayah tak dapaat bagi nyg sebaiknya” Sedangkan kami tahu ayah banyak duit, bisnes macam-macam. Tapi ayah tak pandai urus kewangan.

Ibu, isteri yang sangat baik, tidak pernah sekali pun melawan mahupun mengungkit.

Saya rasa perasaan benci kepada ayah lebih banyak berbanding sayang, sehingga saya rasa lebih baik ayah tak ada dalam hidup kami daripada ada.

Ada pun macam tak ada, malah menambah beban kerana adanya dia jauh dari figura seorang ayah yang bertanggungjawab, menjaga tutur kata, pembersih dan contoh tauladan yang betul.

IKLAN

Saya terfikir bagaimana beliau mahu menjawab soalan di akhirat kelak tentang pemberian nafkah kepada isteri dan keluarganya nanti.

Sekian..

Akaun fb ini bukan akaun utama saya. tapi cerita ini benar.

Mingguan Wanita : Takutnya bila fikirkan tentang apa yang akan disoal esok-esok. Kalau isteri redha tak apa tapi kalau sebaliknya, wallahua’lam.

Sumber: Dr Azizul Azli Ahmad

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

IKLAN

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI