
Isi Kandungan
ToggleWaktu malam ada masanya memang perut lapar. Tak tahu nak makan apa yang sedap tapi kenyang dan senang nak buat boleh cuba buat Sosej Cheese Paratha ni. Memang cukup mudah guna 4 bahan je.
Ini cara yang dikongsikan oleh Muhammad Zulhaizan sebagai panduan;
“Menu makan malam orang bujang, makan ni je dah kenyang tapi boleh pulak terlupa sapu telur kuning.Sosej tu saya rebus dulu, Boleh tambah bahan-bahan lain jugak selain cheese & sosej.
Bahan Diperlukan:
Sosej
Kepingan Cheese
Paratha
Kuning Telur
Cara Membuat:
1. Potong separuh paratha tersebut.
2. Letakkan kepingan cheese secara memanjang dan sosej yang telah direbus.
3. Kemudian gulung dan kelar-kelarkan seperti dalam gambar.
4. Sapukan dengan kuning telur.(* terlupa nak letak)
5.Bakar pada suhu 180° selama 15 minit sehingga masak kekuningan.
Siap, Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Tart Telur Kulit Paratha Resipi Paling Mudah, Telurnya Lembut Tak Cukup 2,3 Biji Bila Makan!
Resepi ‘Campak-campak’ Pizza Paratha, Keju Banjir Tak ‘Hingat’ Tu Buat Sedap
MW: Jadi malam-malam bila lapar tapi nak masak yang simple, sedap dan kenyang boleh cuba resipi ni.
Sumber: Muhammad Zulhaizan
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Cekodok Pisang Cara Mak Mentua, Tak Perlu Masukkan Air, Barulah Garing & Lembut

Cekodok pisang memang sedap untuk hidangan minum petang atau pagi. Elok cantik, garing dan lembut di dalamnya. Tapi kalau tak kena cara boleh jadi keras dan kemek saja bila sejuk.
Nampak macam mudah nak buat cekodok pisang. Sedangkan kalau salah cara boleh jadi keras dan tak kurang juga terlebih lembik.
Kali ini, kita kongsi cara nak buat cekodok pisang cara mak mentua pasti jadi dari Aina Nik. Paling penting cekodok bulat-bulat, comel dan tak kemek bila sejuk.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: CEKODOK PISANG Cantik Sukatan Cawan, Tak Terlembik Atau Terkeras Resipi Yatie Kitchen!
Campur Air Panas, Barulah CEKODOK Bulat-Bulat, Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam!
Cekodok Pisang Garing Di Luar, Lembut Di Dalam
Cara Membuatnya:
1. Kupas pisang yang dah masak ranum. Pisang sesuai untuk buat cekodok ialah pisang awak. Lenyek sampai halus.
2. Kemudian, masukkan 3 sudu gula. Lenyek lagi sehingga gula larut.
2. Lenyek lagi sehinga halus. Kalau masih ada bintil-bintil, tandanya belum lagi halus.
3. Masukkan tepung gandum yang telah diayak. Sukatannya boleh agak-agak dan masukkan sedikit demi sedikit. Kalau nampak terlalu lembik, boleh masukkan sedikit tepung. Jangan sesekali masukkan air.
4. Selepas itu, gaul sebati.
5. Hasilnya, adunan tidak terlalu lembik dan tidak terlalu pekat.
6. Panaskan minyak dengan api sederhana. Pastikan minyak banyak.
7. Bila dah panas, cubit adunan dengan hujung jadi dan masukkan ke dalam kuali. Jangan terlalu besar, nanti bila sejuk ia akan jadi kemek. Pastikan bila menggoreng, cekodok jangan terlalu banyak dalam kuali. Bila dah nampak keperangan, kaup balik dan leraikan. Adun guna belakang sudip sehingga garing.
8. Bila dah masak, angkat dan nampak kecil-kecil. Garing di luar, lembut di dalam. Bila dah sejuk pun masih comel.
9. Sedap dan lembut. Tak cukup kalau makan sebiji.
Mingguan Wanita : Sedap sangat makan panas-panas, nak-nak bila hari hujan, sedapnya lain macam.
Sumber: Aina Nik
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Kuah Rojak, Bubuh Tepung Jagung Baru Pekat, Sedap & Padu!

Rupanya senang sangat buat sendiri kuah rojak ini. Selalu, kalau nak senang beli saja di kedai. Tapi, bila dah rasa ada saja tak kena dengan tekak kita. Terus hilang selera nak ‘colek’ dengan mangga.
Dripada tak kena dengan lidah kita, boleh saja buat sendiri kuah rojak. Buat banyak dan simpan dalam peti ais. Nak makan dan cicah dengan buah jambu atau mangga, terus saja ambil.
Mizzs Lina Ali turut berkongsi cara nak buat sendiri kuah rojak ini. Nanti bolehlah cuba, baru puas hati.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Cara Buat Petai Jeruk, Nak RANGGUP & Sedap, Tapis Semalaman, Guna Garam Kasar
Buat Sendiri Kuah ROJAK BUAH. Rasa Sekali Mesti Nak Makan Berkali-Kali
Info Lebih Menarik Lagi DI SINI
Buat Sendiri Kuah Rojak
“Selalu beli memang kurang sedap. Nak puas hati, buat sendiri. Sampai suami puji sedap dan terbaik. Cicah dengan mangga.
Bahan :
1 botol kecik kicap lemak
1botol kecil sos cili
5 sudu sos tiram
1 bekas pes otak udang
1 ketul gula merah
2 cawan gula (nak manis boleh tambah lagi, ikut selera)
Sedikit belacan bakar
Segengam cili kering (rebus dan blender brsama sedikit air dan belacan)
5 sudu tepung jagung (ini untuk pekatkan kuah)
1 cawan kacang tanah goreng dan tumbuk.
4 sudu bijan di sanggai
5 sudu tepung jagung
Cara Membuat:
1. Masak cili kering yang telah dikisar tadi bersama belacan.
2. Kacau sebati dan masukkan bahan lain kecuali kacang tanah, tepung jagung dan bijan.
3. Bila hampir masak, barulah masukkan tepung jagung.
4. Tutup api dan barulah masukkan kacang tanah.
5. Siap.
Mingguan Wanita : Mudah sangat nak membuatnya. Puas hati bila dapat buat sendiri.
Sumber: Mizzs Lina Ali
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
RPA Kongsi Resipi “Bread And Butter Pudding”, Guna Isi Kelapa Muda

Isi Kandungan
ToggleRaja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah cukup dikenali hebat dan gemar memasak di dapur. Pelbagai resipi kerap dikongsikan didalam instagram khas aitangan_tunkuazizah yang sering menjadi rujukan buat followersnya. Baik dari jenis lauk pauk kampung, western, manisan dan pelbagai jenis resipi dikongsikan oleh baginda.
Jadi tak hairanlah, Tunku Azizah mendedahkan memiliki hampir 2,000 koleksi buku resipi masakan simpanan peribadi yang dikumpul sejak berusia 12 tahun.
“Buku-buku masak koleksi saya sejak dari umur 12 tahun, semuanya milik @t.afzan …. rasanya dalam 2000 buku”
View this post on InstagramA post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on
“Bread And Butter Pudding”
Terbaru, tuanku ada kongsikan air tangan baginda iaitu “Bread And Butter Pudding” yang rasanya dikatakan sedap lain daripada puding roti yang biasa dimakan. Istimewanya resipi ini menggunakan isi kelapa muda. Baginda tuanku juga menyatakan bahawa”Bread And Butter Pudding” ini menggunakan resipi asal daripada Dinah Shore cookbook.
View this post on Instagrambread and butter pudding, lain dari yg selalu kita makan … dan sedap !
A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on
Berikut perkongsian tuanku;
“Bread and butter pudding, lain dari yang selalu kita makan dan sedap !
“Resipi ini sedap, tidak perlu rendam roti lama. Saya gunakan isi kelapa muda”
Bahan-Bahan:
6 keping roti Perancis
2 tin susu cair
2 1/2 cawan air
2 1/2 cawan gula
3 sudu kecil Esen Vanila
2 cawan kismis
2 cawan buah-buahan dalam tin/ fruit cocktails (ambil buah sahaja)
1 cawan isi kelapa
125gm mentega
6 biji telur
Cara Membuat:
1. Rendam roti dalam susu, air, gula dan campur esen vanilla.
2. Biarkan terendam dalam satu jam dan kacau sesekali.
3. Panaskan oven suhu 350F.
4. Selepas 1 jam, tambahkan kismis, buah koktail, isi kelapa dan mentega yang telah dicairkan.
5. Pukul telur guna tangan atau mixer dengan kelajuan perlahan.
6. Campurkan telur pada campuran tersebut. Kacau sebati.
7. Masukkan dalam loyang atau bekas kaca pyrex 3/4 penuh.
8. Bakar puding tersebut selam 1 jam.
Menurut baginda lagi, puding roti ini sedap dinikmati begitu sahaja dan tak perlukan kan sos kastard atau cream anglaise. Boleh juga gunakan apa sahaja jenis roti yang ada.
View this post on InstagramA post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on
Baca Lagi Di Sini:
Resepi Asal Stew Ayam Cara Raja Permaisuri Agong, Rugi Tak Cuba!
Raut Wajah Manis, Mesra & Berjiwa Rakyat, Kenali Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah
MW: Menarik resipi ‘Bread And Butter Pudding’ yang dikongsikan oleh Raja Permaisuri Agong ini. Mak-mak boleh lah cuba di rumah untuk anak-anak nanti, jika nak rasa kelainan puding roti yang selalu kita buat.
Sumber: Instagram aitangan_tunkuazizah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI