Musim durian sekarang ni dan harga durian pula memang tengah murah, elok kita beli dan frozenkan. Bila-bila teringin nak makan senang, walaupun bukan pada musimnya. Namun jika nak sejuk bekukan atau ‘frozen’ kan buah durian ni ada caranya. Iaitu balut setiap pangsa dengan wrapper. Cara ini lebih praktikal, isi durian tak melekat dan defrost yang mana nak makan je. Lebih mudah!

Boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Nor Tipah Zakaria ini;

Mai Che Pah nak tunjuk cara simpan durian frozen. Siapa yang tak dak dusun boleh beli. Harga durian dah menjunam. Simpan baik-baik kot covid ghaib, bila anak cucu-cucu atau saudara-saudara balik boleh merasa.

Bahn Diperlukan:

Plastik Wrapper
Bekas tupperware/ Bekas plastik

Cara Membuat:

  1. Wrap setiap pangsa dengan wraper, baru masukkan dalam tupperware/tipuware dan kemudian frozenkan.

 

 

IKLAN

2. Durian kena wrap sebab kalau nak makan ambil satu-satu bungkus. Yang baki tak usik lebih baik. Defrost yang nak makan saja. Kalau tak wrap semua melekat antara satu sama lain, nak defrost pun lambat.

 

IKLAN

Buat macam ni sampai next musim pun boleh tahan.

Baca Lagi Di Sini:
CARA SIMPAN Daun Kari, Jemur Kering Bau Kekal Sama Tahan Berbulan!
CARA Simpan Ayam Elok Seketul-Seketul Tak Melekat, Senang Nak Masak!
Cara SIMPAN Strawberi Tahan Lama Sehingga DUA MINGGU, Balut Tisu Tebal!
Guna Aluminium Foil, Cara Simpan Sayur Paling BERKESAN Tahan Lebih Seminggu!
CARA SIMPAN Kelapa Parut Agar Tahan Lama,Tabur Garam Kukus 15 Minit!

Mingguan Wanita : Menarik juga tip simpan durian frozen yang dikongsikan ini. Ia lebih praktikal, jadi durian tak melekat-lekat dan mudah nak ambil yang mana nak makan je.

IKLAN

Sumber :Nor Tipah Zakaria

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita