MW mengucapkan sekalung tahniah kepada Hannah Mumtazah atas kejayaan yang sangat membanggakan ini.

‘Sentiasa kekal konsisten, agar tak ketinggalan.’ Graduan Perakaunan UiTM diiktiraf 10 terbaik dunia.

Tentu tiada kata yang dapat diungkapkan selain rasa syukur apabila segala penat lelah terbayar dengan kejayaan yang diperoleh.

Mendapat pengiktirafan di peringkat dunia bukan sesuatu yang mudah. Namun Hannah Mustazah membuktikan dirinya mampu berada sebaris dengan insan-insan hebat lain.

Artikel Berkaitan: ”Saya Bukan ‘Genius’, Perlu Bekerja Keras.” Pelajar Malaysia CGPA 4.0 Raih Tempat Pertama Di Virginia Tech

Sentiasa Kekal Konsisten

Pelajar Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi Mara (UiTM), Hannah Mumtazah Ahmad Murshidi sekali lagi mengulangi kejayaan membanggakan apabila dinobatkan graduan terbaik ketiga negara dan kelapan dunia.

Pencapaian gadis 22 tahun itu adalah hasil keputusan cemerlang dalam peperiksaan antarabangsa The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) United Kingdom (UK), yang didudukinya bulan lalu.

Anak sulung daripada dua beradik itu berkata, dia bersyukur menerima pengiktirafan itu selepas bersaing dengan 3,877 graduan di seluruh dunia dan 500 graduan di negara ini.

Agar Tak Ketinggalan

Katanya, kejayaan berkenaan tidak dapat dikecapi tanpa sokongan ibu bapa dan rakan selain komitmen tinggi pensyarah fakulti pengajiannya.

“Saya sentiasa kekal konsisten supaya tidak ketinggalan dan merujuk kepada pensyarah untuk menerima maklum balas dalam hal peperiksaan atau latihan kelas.

IKLAN

“Perkara itu harus diutamakan kerana ia ruang untuk penambahbaikan dan pemahaman saya bagi sesuatu subjek yang dipelajari,” katanya menerusi kenyataan dari UITM, hari ini.

Sebelum ini, Hannah Mumtazah Ahmad Murshidi dianugerahkan pencapaian tertinggi dalam peperiksaan program perakaunan profesional sesi Jun 2021.

Baca Juga Di Sini:

Ibu Pelajar Terbaik SPM Terengganu Kongsi Amalan Didik Anak Cemerlang Dunia & Akhirat!

Mak Ayah Nak Anak Cemerlang, INGATKAN Mereka PESANAN Ini

Anak Cemerlang Akademik, Tapi Mak Ayah Lupa Didik Jadi Insan Beradab!

Graduan Perakaunan UiTM

Beliau memperoleh keputusan cemerlang dalam Financial Management (FM) dan Strategic Business Reporting (SBR).

IKLAN

Dalam pada itu, Hannah Mumtazah berharap memperoleh pekerjaan yang boleh merealisasikan cita-citanya menjadi akauntan bertauliah.

Bagi tujuan itu, beliau akan terus berusaha menimba ilmu, kerana banyak pengalaman atau pengetahuan yang masih belum dimilikinya.

“Saya bersedia untuk kekal komited dengan tanggungjawab yang bakal disandang di alam pekerjaan kelak,” katanya yang sebelum ini pelajar lepasan Kolej Matrikulasi Selangor melalui program Jurusan Perakaunan Profesional (JPPro).

Selepas itu, beliau melanjutkan pengajian program profesional ACCA di UiTM.

Diiktiraf 10 Terbaik Dunia

JPPro adalah program yang ditubuhkan hasil kerjasama di antara Bahagian Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia (BMKPM), UiTM dan ACCA Malaysia.

Program terbabit adalah salah satu laluan bagi pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat perakaunan profesional, ACCA(UK) di UiTM.

IKLAN

Dalam pada itu, kenyataan itu menyatakan, UiTM kekal dalam melakar kejayaan demi kejayaan pelajar program perakaunan profesional di peringkat nasional dan antarabangsa.

Kejayaan Hannah Mumtazah dan pelajar lain adalah bukti kemampuan Fakulti Perakaunan UiTM dalam melahirkan graduan yang berdaya saing selaras dengan tanggungjawab meningkatkan bilangan akauntan bertauliah Bumiputera di Malaysia.

Bagi pihak Fakulti Perakaunan dan UiTM, pencapaian Hannah Mumtazah sangat membanggakan dan diharapkan kejayaan itu akan menjadi suara harapan buat semua pelajar untuk terus cemerlang.

Mingguan Wanita : MW mengucapkan sekalung tahniah kepada Hannah Mumtazah atas kejayaan yang sangat membanggakan ini.

Sumber : myMetro

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI