Bunga cengkih memang mempunyai banyak khasiatnya yang tersendiri. Selain digunakan dalam masakan dan kesihatan, air rebusan bunga cengkih juga sangat berkesan untuk mengawal serangga perosak seperti hama dan semut pada tanaman. Malah membantu mempercepatkan pertumbuhan pucuk-pucuk baru.

Cara untuk membuat air rebusan bunga cengkih ini cukup mudah. Boleh ikut panduan yang dikongsikan oleh Puan Liyana Mohd Poad ini.

Cara buat air rebusan bunga cengkih untuk masalah tanaman.

Fungsinya adalah untuk mematikan hama,semut, aphid dan sebagainya selain mempercepatkan pucuk-pucuk baru. Air rebusan bunga cengkih ni yang paling kerap saya guna untuk semua tanaman saya selain air kunyit+ cili padi + bawang. Kekerapan sembur, seminggu 3 kali, waktu petang sahaja.

Cara ada di bawah:

1. Sediakan sepeket bunga cengkih.

2. Rebus dengan 5 gelas air. Rebus sehingga mendidih dan tutup api. Sejukkan.

3. Air rebusan yang sudah sejuk bolehlah ditapis. Macam bubur caca + gula merah kan.

4. Air rebusan bunga cengkih sudah sedia dimasukkan ke dalam botol spray. Nampak sedapkan air ni. Macam Tea Boh.

IKLAN

5. Dah boleh spray pada pokok. Jangan spray kat pokok tiruan sudahlah. Spray kat depan & belakang daun seminggu 2@3 kali.

Info Ekstra!

  • Boleh buat cengkih +tembakau. Proses sama, rebus kedua-duanya. Cumanya tembakau macam susah nak dapat. Tapi kalau compare air bunga cengkih & air tembakau. Air rendaman tembakau 3 kali ganda lebih baik.

Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Siapa Sangka Campuran Bawang Putih, Cili Padi, Minyak Masak & Sabun Mampu Jadi Racun Berguna

Petua Orang Arab Atasi Kelemumur, Rambut Gugur & Berminyak Guna Cengkih

Mingguan Wanita : Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi jika ada masalah seperti serangan hama dan semut, boleh cuba buat sendiri air rebusan cengkih ini.Malah membantu pertumbuhan pucuk-pucuk baru sekaligus memnyuburkan lagi tanaman.

Sumber : Liyana Mohd Poad

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita