Kebiasaannya, selesai urusan masak memasak mahupun waktu makan seisi keluarga, bab yang paling ‘renyah’ nak lalukan ialah kena cuci pinggan mangkuk yang banyak. Dengan kemudahan yang ada, sebenarnya kita boleh guna ‘dishwaher’ atau mesin pencuci pinggan je. Memudahkan kerja mencuci pinggan mangkuk, malah lebih jimat air, masa dan tenaga. Hasilnya pula memang puas hati, pinggan mangkuk jadi lebih bersih, hygiene dan bersinar.Memang sesuai bagi family yang besar, mak-mak yang selalu masak di dapur.

Mak-mak yang nak mencari-cari ‘Dishwasher’ yang sesuai dan bagaimana ia berfungsi, boleh baca perkongsian pengalaman daripada Puan Liyana Nazli.

Menunaikan janji nak review dishwasher. Huhu! Maafkanlah diriku agak sibuk dengan kuliah dan exam. Alhamdulillah dah selesai semalam. So macam mana pengalaman dah beberapa minggu guna dishwasher ni?
Lesssgoo!

Sebenarnya dah lama dah seriously nak beli dishwasher. Sebab rumah ni memang dapurnya berasap 2-3 kali sehari, jadi memang banyak spend masa di dapur. Dah masak kena kemaskan dan basuh pinggan pulak. Alangkah best kalau ada yang tolong basuhkan (tanpa disuruh!) Hahaha! Terpengaruh dengan Anis Latif yang kata dishwasher ni among her best buy lah!

Dishwasher Table Top

Dah survey dari tahun lepas, tapi masa tu tak banyak pilihan sangat dalam pasaran Malaysia. Kami aim yang table top sebab senang nak manage. Tak perlu terbongkok-bongkok nak isi dan ambil pinggan. Pilihan yang ada masa tu Panasonic NP-TR8HQMY harga RM2.5k++ tapi saiz kecil. Next yang besar sikit ialah Bosch tapi mahal sangat pulak sampai RM3k++. Terpaksalah lupakan sekejap. Tapi tahun ni macam perlu juga sebab PKP ni memang tak larat nak urus rumah, PDPR anak-anak, kerja, belajar arghhh!

Terbaca review brand Toshiba ni. Tahun lepas model ni tak ada lagi dalam pasaran Malaysia. Cakap jelah semula kat husband isi hati kita ni kan, manalah tahu ada rezeki. Dia buat muka tak layan je. Rupanya diam-diam dia pergi ukur bagai dimension dia. Suatu hari kita balik rumah tetiba ada kotak besor tengah-tengah dapur. Dishwasher yeay!

Dia kata dia beli tanpa modal. Side income tepi-tepi dialah agaknya. Harga jauhhh lagi murah daripada jenama yang lain RM1.1k sajaaa. Jadi dishwasher ni bukanlah luxury items untuk yang memerlukan. Nak bawak masuk bibik saja dah RM12k weih bayar muka, gaji bulanan RM1.2k. Belum masuk kena layan perangai dia macam-macam. Baik cari bibik robot yang patuh ini.

Ha, muat-muat jer atas kitchen top. Food processor tu konon jadi perbandingan saiz.

Saluran Air Keluar Masuk

Tapi tak terus pasang sebab nak kena manage piping dia. Yang ni kami memang panggil tukang untuk buatkan sebab nak kemas. Kalau buat sendiri susah juga sebenarnya. Dia kena ada saluran untuk air masuk dan keluar. Sama macam mesin basuh ya. Air keluar tu kami alur kat lubang sinki saja.

Saiz dia alhamdulillah puas hati memang sis sumbat saja segala apa yang muat. Pinggan, cawan, periuk, pans, sudu, semualah. Kat rumah ni mesin ni berjalan 2 kali sehari. Batch sarapan dan makan tengahari satu cycle, batch minum petang dan makan malam satu cycle.

9 Mode Cucian

Dia ada 9 mode bergantung kepada jenis kotoran yang kita nak bersihkan tu.
Heavily soiled dishes guna mode Hygiene. Dia akan panaskan air kepada 70C selama 160 minit. Yang ni hasil memang tip toplah!

Tapi sis selalu guna option Eco je. Yang tu pun insyaAllah bersih dah pinggan. Tapi 185 mins gaklah dia nak menyental.Dan beberapa options lain yang lebih cepat siap basuh. Bergantung kepada kadar kekotoran dan seberapa urgent kita nak guna pinggan hihi!

Sabun Khas

Sabun guna sabun khas. Beli online je pun. Kami guna jenama Finish 1 kg tu. Sekali guna tak banyak pun. Tu ada sis tepek gambor. InsyaAllah jimat. Beli sekali dengan Rinse Aid dia untuk hasil pinggan yang berkilau. Tapi tak guna pun takpe Rinse Aid ni.

IKLAN
Ni contoh sabun yang kita guna ya
Ni slot tempat letak serbuk pencuci. Ha banyak tu lah lebih kurang setiap kali cycle. Macam separuh scoop sabun cuci baju

Penting Susun Pingan Elok-Elok

Tapi bila guna dishwasher ni yang penting kena susun pinggan tu elok-elok bagi bahagian yang kita nak cuci tu tak tercover dengan pinggan lain dan tak menadah air. Kalau salah susun memang tak bersih juga. Susun pun berseni hahah kasi muat semua.

Ni full capacity lepas dinner. Malam tu kami dinner spaghetti meatball ke apa ntah.

Jimat Air, Masa & Tenaga

Kelebihan guna dishwasher ni ialah penjimatan air berbanding kita basuh secara manual. Sekali pusing kos elektrik dia dalam 15 – 30 sen hasil pengiraan Jurutera Elektrik kat rumah ni. Haha! Dan of course, jimat masa dan tenaga. Masa yang lebih tu boleh buat benda lain yang lebih productive lagi insyaAllah.

Panjang bethol kita review. Disertakan gambar-gambar bukti sebelum dan selepas untuk membantu para suri rumahtangga menghasut suami masing-masing. Kita dah reviewkan siap-siap mana murah nak beli dan sampai terus depan pintu rumah.

Ni bekas casserole berkerak. Jadi licin bersinar lepas basuh
Pinggan ada kuah spaghetti sikit-sikit. Tak ada masalah!
Ni sape makan pulut atas piring tak rendam lepas makan. No problem!
Encik Megat selalu minum kopi lepas tu dia tak pi basuh terus cawan dia, jenuh nak sental kopi yang dag mengering tu. Sumbat dalam dishwasher settle!
Ni kalita wave dia buat kopi. Kopi ni berminyak tau, dan memang jenuh nak basuh sebab dia lekat celah-celah senggat kalita tu. Masuk dishwasher. Beres!

Selamat berkempen!

Baca Lagi Di Sini :
Cuci Bekas Plastik Berminyak Mudah Tanggal, Guna Tips Ni Memang Menjadi!
12 Item Cuci Cuci RM2 Wajib Beli, Bahagiakan Kerja Mak Mak Dalam Rumah

Mingguan Wanita : Menarik juga jika ada dishwasher atau mesin pencuci pinggan ini di rumah. Jika berkemampuan tiada salahnya beli untuk memudahkan kerja mencuci pinggan ni, malah jimat air, masa dan tenaga.

Sumber: Liyana Nazli

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita