Selepas Umur 7 Tahun Anak Fasih Berbahasa Inggeris, Ini Usaha Ibunya

Ibu ini, Syahirah Omar dikurniakan anak istimewa. Lana namanya. Kongsi ibunya, sehingga umur 7 tahun barulah anaknya boleh bercakap. Itu pun lebih banyak bertutur dalam bahasa Inggeris.

Sedangkan ibu sendiri, bahasa Inggerisnya biasa-biasa saja. Jadi, ibu tak boleh patah semangat. Kena terus beri galakan kepada anak. Dan ini yang ibunya lakukan.

Cerita Lana, Anak Autistic

Semalam aku ada share satu video dak Lana dan Luqman cerita pasal tardigrade. Kemudian ada yang komen dan inbox aku, tanya tips macamana nak anak fasih berbahasa Inggeris.

Ahlamak tuan,
Aku bukan siapa siapa nak share ni. Sungguh bukan banyak nau pengalaman. Bukan bidang aku nak cakap hal begini sebenarnya. Tapi aku share juga lah mungkin membantu parents lain yang nak anak anak lebih mahir berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris.

Pertama sekali nak bagitahu sangat ni,
Sebenarnya aku tak pandai cakap English. Sungguh ni. Bukan merendah diri tapi memang English memang suam suam kuku. Tapi dah banyak improvement sejak tuition dengan bebudak ni.

Kedua,
Anak aku yang sulung ni Autistic. Anak Autistic selalunya lebih suka berbahasa Inggeris. Memang mereka lebih selesa berbahasa Inggeris dari cakap melayu. Struggle nau anak aku nak cakap melayu memula dulu. Sungguh macam omputih cakap melayu tu. Selalu orang gelakkan dia. Sudahlah lurus sangat dia. Halahh shiannnn.

Tip Anak Fasih Berbahasa Inggeris

Ok ni Aku cuba share tips sikit sikit ya, Panjang sikit, tapi cubalah baca sampai habis ya.

1. Sebenarnya kalau nak cerita ni malu. Tapi sejak mengandungkan Lana aku berdoa sungguh sungguh nak anak fasih berbahasa Inggeris. Serius tak tipu. Setiap kali berdoa itulah antara doa aku. Sekali dia keluar amekk sampai 7 tahun barulah boleh bercakap. Jenuh tunggu woihhh.

2. Ini pun malu nak cerita. Aku berbahasa Inggeris dengan daddy mereka sejak awal mengandung lagi. Kalau siapa cakap BM kena denda 20sen. Nampak sikit kan? Nilai tu besar lah 13 tahun lepas. Kalau dah 20 kali sebut perkataan BM, tak ke RM4? Oh rugi rugi. Jadi aku buat tabung denda khas. Seriuslah aku buat korang jangan gelak.

Kenapa aku nak sangat anak fasih berbahasa Inggeris? Sebab aku taknak anak aku malu bila pergi sekolah. Aku tak pandai jadi aku low self esteem. Bukan la tak pandai, tapi tak confident langsung. Ini serius bukan main main. Aku down teruk bila kena cakap English ni. Sebab tu aku doa spesific sungguh.

3. Waktu anak lahir je, teruskan saja cakap English. Apa ingat senang ke nak agah anak cakap English? Oh kekoknya hidupku.
Oh my little princess you’re so adorable,”
terkebil kebil anak memandang mama ni dah kenapa kan?

4. Anak aku ni tak bercakap langsung sebenarnya waktu kecil. Bukan semi verbal tapi memang non verbal terus. Waktu tak tahu dia autistic, aku memang teruskan je ajar dia baca buku cerita English. Sudahlah takder focus dan eye contact kan? Flash card English, kemudian rancangan pun semua in English.

Ada satu vcd ” Your baby can read”. Macam tak ada jual dah sekarang ni. tapi memang kat YouTube ada. Pergilah cari. Volume 1 tu aku ulang je sampai 2 weeks. Baru bukak Volume 2 pula. Kalau kau tak jumpa aku minta maaf la ya.

IKLAN

Print Perkataan Bahasa Inggeris, Tampal Pada Barang Dalam Rumah

5. Kemudian, antara usaha lain, aku print perkataan English untuk semua barang dalam rumah, kemudian laminate dan tampal velcro kat semua barang rumah. Boleh bayang?

Jadi semua barang dalam rumah tu ada la perkataan ” Table, Curtain, Chair, “. Segala mak neka aku tampal. Tapi dia bukan bercakap pun. baby talk pun tak ada walaupun 4 years. Tapi aku tahu dia simpan semuanya dalam memori. Sambil main dengan dia, aku akan sebut perkataan tu. Ala santai santai je. Jangan pressure ok?

6. Waktu anak tak boleh bercakap, jangan rasa anak tak faham pun kita. Anggap saja anak faham apa kita borak. Sebelum tidur bacakan buku cerita in English. Simple simple sudah. Kadang tu gambar je pun dah ok. Contohnya gambar tepi pantai orang tengah berkelah ke kan, kemudian kau gorenglah sendiri. Cerita simple simple. Jangan guna ayat pendek ikut dan je. Buatlah ayat penuh. Aku pun prepare dulu apa nak goreng tu. Grammar biar betul.

Bila dah besar ni banyak bersembang isu semasa. Contohnyalah haritu aku bacakan Poem “We Are Not In The Same Boat”. Tak tahu siapa penulis asal dia sebenarnya. Memang famous poem ni musim bila kita diuji dengan Corona virus ni.

Bila umur sekarang, aku banyak cerita isu besar supaya dieorang tahu apa yang berlaku di sekeliling dieorang. Pastikan komunikasi tu dua hala. Tanya mereka soalan juga.

Begitu jugalah cara dak Lana menulis. Bila dia membaca atau dengar sesuatu, dia akan tulis semula dengan cara dia sendiri. Ada poem dia tulis pasal lockdown ni.

Anak Asperger, begitulah cara dia faham sesuatu selain dia lalui kejadian tu.

Tak Apa Kalau Gammar Lintang Pukang

7. Kalau anak cakap, tapi grammar lintang pukang, tak apa. Betulkan sikit sikit dan bila dia makin besar dia akan improve InsyaAllah.

Aku tak ada pengalaman anak tersilap grammar bila bercakap. Yang pastinya sejak 7 tahun dia tiba tiba boleh bercakap tu, dia yang betulkan grammar aku.

8. Kalau orang lain bercakap BM dengan anak kita, tak apa. Jangan halang atau paksa orang lain cakap English. Kalau anak Kita terkebil kebil, kita translatekan ayat BM orang lain tadi ke English. Haa dari situlah dia belajar kuasai BM pula.

Untuk kes anak autistic aku memang fokus 1 Bahasa dahulu sebab dia agak keliru bahasa lain. Bila umur 8-9 tahun perlahan lahan dia cuba cakap melayu.

Dak Mayraa paling senang ajar kedua dua bahasa. Sebab dia ada sibling yang dah besar cakap English dan BM. Jadi lebih cepat dia faham.

9. Jangan malu dan segan bila cakap English dengan anak tak kira kat mana pun anda berada. Pernah tau aku duduk Alor Setar, aku bawak anak pi pasar tani, kemudian dok cakap English. Biasalah memang semua mata makcik makcik memandang aneh. Ahhh tak dulikkk kakakkkk. Lantakkkkk.

Suami Isteri Kena Saling Menyokong, Takleh Buat Sensorang

10. Usaha begini tak boleh kau seorang saja. Mak ayah kena mainkan peranan dan bagi kerjasama. Kalau anak dah sekolah baru nak mahirkan, memang kena ada effort yang lebih. Untuk nak biasakan anak yang sentiasa cakap melayu atau cakap utara hari-hari, tiba tiba suruh cakap English dari celik mata sampai tidur, memanglah kena satu rumah guna bahasa yang sama.

11. Jangan stress, jangan stresskan anak. Enjoy je setiap Kali bersembang tu. Sebenarnya masa kecil memang aku enjoy sebab English yang simple je. Oh sekarang ni merampuih aku korang bila dieorang ikut bontot mama kemana saja untuk bercerita. Tengah masak nak cerita in English, tengah dalam tandas dieorang tunggu depan pintu nak cerita fakta apa pula dieorang baru baca, struggle juga aku. Aku takdan prepare jawapan. Takdan nak google woihhh.

Itulah yang korang dengar really really really tu.

12. Beli bahan bacaan yang best. Aku memang spend sikit untuk buku anak anak. Aku suka beli buku Usborne. Bagus untuk dieorang baca. Tapi kena tengok content juga maklumlah buku dari oversea ni kekadang terselit juga content tak sepatutnya.

13. Bila anak dah besar, bagi assignment kat dieorang. Macam bebudak ni lah. Bagi satu topik, biar mereka Google dan cari info dalam buku. Tapi selalunya aku biar je dieorang pilih sendiri dieorang nak cakap pasal apa. Itu lebih buat mereka enjoyyyy sebenarnya. Lepas tu kau recordlah. Dari memula pemalu lama lama boleh nampak anak kita akan lebih confident. InsyaAllah.

14. Puji effort anak selalu setiap kali mereka berusaha nak cakap English dengan kita. Cakaplah kita bangga dengan mereka. Jangan kondem atau gelak setiap Kali dieorang tersilap. Semuanya learning process .Alah, kita pun bukan elok tera mana sangat kan.

15. Dan bila sampai satu tahap mereka dah fasih, boleh je nak borak cakap English ke BM ke. Mereka pun dah tahu kalau kawan kawan baru kenal cakap melayu, mereka akan cakap melayu. Bila balik kampung, mereka usaha cakap melayu. Bila kat kedai makan nak order tomyam, mereka cakap melayu. Dah boleh sesuaikan diri dengan situasi.

Aku memang cakap melayu je kat rumah ni. Bila marah je aku cakap English ni. Waktu marah baru roh English tu datang.

Jangan Kecam Anak Orang Berbahasa Inggeris

Ok, rasanya tu sajalah. Sebenarnya aku tahu bukan semua orang selesa bila tengok anak orang lain cakap English. Tengoklah anak artis, ohhh habis kena kecammmm. Dak Lara Allana cakap English sedangkan Aisyah anak Che Ta yang omputih tu cakap melayu.

Eh janganlah compare begitu kakak.

Sebenarnya, anak kita ni terpulang lah nak ajar bahasa apa pun. Nak cakap melayu, silakan. Dia nak cakap Cina, silakan. Nak cakap Jawa, silakan. Nak buat camner pun silakan. Awak lah yang corakkan anak anak awak sendiri.

Kenapa tak ajar bahasa Arab? Allah mesti suka, Ini ajar bahasa penjajah,” Kata mak jemah.

Allahu,
Tidaklah bermakna kalau kau ajar anak cakap English dah buat apa Allah larang. Kau pun tidaklah bercakap arab di rumah ataupun pergi restoren order Koey teaw kerang dalam Bahasa Arab. Kita bukan tinggal di Timur tengah. Slowly mereka akan belajar nanti Bahasa Arab tu. Boleh je nak ajar sesambil tu kalau anak ok kan?
Itu la serba sikit apa aku buat.
Ini pengalaman sendiri saja tau.

Sesungguhnya bukanlah kerana usaha kecil ni anak anak jadi begitu begini, semuanya dengan izin Allah.

Your Sincerely,
Syahirah Omar (Mom with 3 kids)

Sumber/Foto : Syahirah Omar