Suami Jangan Cuma Puji Isteri Dalam Hati, LUAHKAN Biar Bahagia Sama-sama Rasa

Suami Jangan Cuma Puji Isteri Dalam Hati, LUAHKAN Biar Bahagia Sama-sama Rasa

Sebenarnya, isteri ini taklah minta suami dia puji hari-hari. Cuma, bila isteri beri ‘hint’ pada suami apa benda best dah dia buat dekat rumah tu, suami ringankanlah mulut untuk beri pujian pada isteri.

Sebab terbukti dah, suami yang tak lokek nak puji isteri sendiri, akan lebih bahagia dan tenang. Bayangkan, bila isteri rasa bahagia, dia pun akan menghargai suaminya sama. Rasa dirinya itu, penting dalam hidup suami.

Cuba hadamkan apa yang dikongsikan Hilmi Jailani ini. Simple saja kisahnya, tentang pujian suami untuk isteri. Tapi deep untuk difikirkan.

Baca sini : Pujian suami boleh jadi penawar rasa kurang yakin diri isteri.

Pujian Kecil Pun Boleh Buat Hati Isteri Berbunga-bunga

Satu hari puan isteri tanya saya,
Abang! Mandi tadi ada nampak lain tak bilik air?”

Saya pun cepat-cepat kilas.
Ha’ah laaa. Abang baru nak tanya. Berkilat lain macam. Sayang basuh ke?”
Yerr, tadi waktu anak tidur, sempat sayang gonyoh dinding tu.”

Allahh. Mujurlah betul tekaan saya. Sebenarnya, saya taklah perasan mana masa mandi tu. “Baiknya isteri abang ni. Tak penat tiap hari tolong abang kemas rumah. Sudahlah cantik, rajin pulak tu. Terima kasih sayang!”

Terus senyum berbunga hati si isteri.

Sejujurnya, majoriti lelaki ni payah nak aware benda-benda gini. Dia nak mandi, dia mandi je. Takde nak tilik bilik air ada berubah pape ke. Yang dia tahu, sabun ada, berus gigi ada, dah cukup bagi dia.

Jadi, saya merayu pada kaum isteri, beri saja hint pada si suami.

Contohnya,
Abang, rajin dak sayang harini?”
Abang tahu tak, dalam segunung kain sayang lipat tadi, spender abang paling banyak.”
Seronok anak-anak join saya mop lantai hari ni.”

Barulah si suami perasan dan kalian mendapat “makanan” jiwa yang cukup.

Suami, Jangan Cuma Puji Dalam Hati..

Lelaki pulak, jangan buat dekk je bila isteri bagi hint gitu. Tak cool pun kalau puji dalam hati. Ingat, nafkah batin ni bukan takat seks sahaja. Puji, bermanja, dan gurau senda itu semua makanan yang sangat penting bagi pasangan.

Maksud saya, ia sama pentingnya dengan nasi yang beri tenaga setiap hari. Jangan biarkan pasangan kita lapar santapan jiwa hat ni.

Sebab kajian menunjukkan, salah satu keinginan manusia yang paling tinggi ialah
The feeling of importance!”

Jadi, nak tarik perhatian dia, nak suruh dia sayang kita, bagi mereka rasa yang ini – rasa mereka itu “penting” buat kita.

Caranya mudah, sentiasalah puji. Suami puji isteri dan isteri puji suami. Walaupun sekecil-kecil perkara, kita perbesarkan bagi mereka gembira.

Lagipun benda puji ni, bukan kena bayar pun. Kalau yang bayar tu, nama dia pulut dakap.

MW : Dalam rumah tangga ini kena ada semua ini, saling menghargai pasangan. Barulah hati tu jadi tenang dan tak memendam rasa.

Sumber/Foto : Hilmi Jailani *Artikel diterbitkan dengan keizinan daripada penulis.