repair mesin basuh rosak

Time-time gawat macam ini, RM200 itu besar jumlahnya. lagi-lagi nak dibelanjakan repair mesin basuh rosak atau tiba-tiba slow airnya. Walhal boleh malah mudah saja nak membaikinya. Lelaki ini, Mazuan Lin tunjukkan 10 langkah secara bergambar.

Nak share sikit pengalaman betulkan sendiri mesin basuh rosak. Mesin basuh ni hadiah Kakchik masa baru kahwin dulu. So far, jarang ada problem tapi kali ni ada problem air masuk slow sangat pulak.”

Kalau hantar kedai mau dekat dua ratus juga agaknya, silap2 lebih. Tu belum masuk nak pikul benda alah ni pergi kedai pulak. Padahal, kos beli barang baru tiga puluh ringgit je dekat Jalan Pasar, Pudu.”

Since darling aku dah berceramah sebab tak boleh nak basuh baju dan mood Macgyver aku pun tengah ada maka aku pun bukaklah youtube dan blog tentang cara nak betulkan mesin basuh ni. Rupanya senang aje, perempuan pun boleh buat sebab tak ada pun kena angkat tunggang terbalik.”

AMARAN!
JANGAN LUPA CABUT SOKET DAN TUTUP PILI AIR SEBELUM MULA!

Sebab aku rajin, aku ambik gambar siap letak caption sekali untuk korang ikut kalau ada problem yang sama.

repair mesin basuh rosak

Lepas cabut hos, guna playar tirus cabut filter yang ada dalam sambungan hos tu. Disarankan jangan cungkil dengan pisau atau skru driver takut patah.

repair mesin basuh rosak
Kadang2 air tak boleh masuk sebab filter ni dah tersumbat. Try cuci dengan air paip dan berus. Lepas tu, pasang balik. Kekadang terus ok tapi kalau masih sama slow maknanya inlet water valve dah rosak.

repair mesin basuh rosak
Bukak skru panel atas mesin basuh. Mesin basuh aku kena buka kiri dan kanan skru.

repair mesin basuh rosak
Cari benda inlet water valve dan buka soket letrik. Lain mesin basuh mungkin lain rupa valvenya terutama kalau kain masuk ikut depan. Aku pakai mesin basuh LG. Kalau tak silap toshiba pun pakai valve yang sama.

repair mesin basuh rosak
Inilah rupa benda yang korang kena bongkar keluar. Benda ni tak berskru pada body so aku tarik keluar aje. Cek la dulu korang punya kot ada skru.

repair mesin basuh rosak
Ni rupa lepas dicabut. Valve tu bersambung dengan skru ke kotak air ni. So, kena la bukak skru tu.

repair mesin basuh rosak
Ni rupa inlet water valve tu lepas dah diceraikan dari kotak. Bawak benda ni pergi kedai spare part. Harganya dalam rm30 saja.

repair mesin basuh rosak
Pasang balik kesemua benda yang dicabut tadi ikut susunan terbalik.

repair mesin basuh rosak
Hos air jangan lupa sambung pulak.

repair mesin basuh rosak
Wallaa…. lalu air pun mulai deras mengalir cemerlang sebening embun. Jimat RM200.

Sumber/Foto: Mazuin Lin via Mingguan Wanita