Sebenarnya, rezeki suami isteri bukanlah terletak pada gaji hasil mereka bekerja. Kadang-kadang, ia datang dalam banyak bentuk. Anak yang ramai, tidak kedekut dengan keluarga dan bersedekah.

Ini mungkin menjadi salah satu rezeki semakin bertambah. Malah, tidak mustahi, gaji yang banyak boleh habis sekelip mata sehinggakan kita sendiri tidak tahu ke mana perginya.

Jika keadaan di mana, suami isteri merasa rezeki selalu tidak cukup, kena tengok kembali apakah hubungan kita dengan pasangan, anak-anak dan orang terdekat. Mungkin inilah yang boleh menjadi kaitan tentang hal ini.

Salah satu hilang rezeki suami isteri mungkin boleh dikatakan kerana selalu gaduh. Kita anggap ini mungkin perkara kecil tapi ia turut dikaitkan juga. Ada beberapa lagi perkara yang turut dikongsikan oleh megat naif. Moga ia memberi manfaat dan panduan untuk kita.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Suami Isteri Kena Ada ‘We Time’. Inilah Masa Nak Luah Perasaan Yang Terbuku

IKLAN

Biarkan Tandas Dalam Bilik Tidur TERBUKA, Punca Hubungan Suami Isteri Tak Tenang

Info Lebih Menarik DI SINI

Inilah 7 Punca Hilangnya Rezeki Suami & Isteri

Sebenarnya, ramai ustaz, ustazah & pakar perunding keluarga berkongsi tentang hal ini untuk peringatan bersama.

IKLAN

Jadinya, sebagai seorang suami, ayah & juga anak tiba-tiba rasa terpanggil nak berkongsi perkara yang sama supaya ramai yang dapat manfaat. Saya cuba kongsikan 7 perkara tersebut.

1. Selalu Bergaduh
Jangan gaduh-gaduh suami isteri. Lebih-lebih lagi hal duit. Bawa berbincang & duit boleh dicari. Bila suami isteri tidak ada persefahaman maka rezeki susah nak masuk.
2. Mengeluh & merasakan anak-anak sebagai beban hidup.
Anak-anak merupakan rezeki dari Allah. Ada orang tiada rezeki peroleh anak walaupun sudah lama berkahwin. Kita yang dah ada anak ni?
Anggap anak sebagai beban pula. Sepatutnya, kita sebagai ibubapalah yang perlu berusaha mencari rezeki untuk anak-anak. Ingat, doa anak-anak soleh & solehah membawa kita ke syurga.
3. Bakhil dengan isteri & anak-anak
Janganlah terlalu berkira untuk keluarga. Kena ada persefahaman. Rezeki kita bukanlah semuanya hal kita.
Sebahagiannya adalah rezeki anak dan isteri kita. Sebahagian lagi rezeki orang lain juga contohnya zakat, sedekah dan lain-lain. Allah beri rezeki untuk dikongsi bersama.
4. Gagal kawal emosi & suka marah
Pakar pesan, gunakan kata-kata & nada yang baik, lembut bila bersama suami, isteri & anak-anak. Ingat mereka inilah punca rezeki kita luas.
Tanam sifat kasih sayang dan layanan mesra bersama keluarga tercinta.
5. Lagi-lagi mengeluh dengan apa yang tidak dimiliki
Banyakkan bersyukur dengan apa yang kita ada & apa yang kita terima kerana syukur kunci pintu rezeki berganda.
6. Kurang sabar atau panas baran
Banyakkan bersabar dalam menangani karenah & perangai suami, isteri & anak-anak. Cuba fahami keadaan mereka.
Mungkin stress kerja, belajar atau lain-lain. Cuba cari jalan damai. Pasti boleh.
7. Kurang berdoa
Berdoalah kerana doa itu senjata mukmin. Doakan yang baik-baik untuk diri & keluarga. Saling ingat sesama keluarga yang doa itu penting. Berdoalah! Mohon hajat.

Sekian,
Terima kasih

Si suami, ayah & anak

IKLAN

#MegatNaifShare
#MegatNaif

MW: Salah satu yang suami isteri kena ambil noted, tentang suka marah dan kawal emosi. Kadang-kadang, anak tak dengar dan buat perangai mulalah mak ayah naik darah. Inilah juga kena perbetulkan. Anak-anak ni, mereka sengaja cari pasal sebab nak perhatian daripada kita. Kena jaga-jaga mak ayah.

Sumber: Megat Naif

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI