Selalu kita dengar ungkapan tentang sedekah subuh dan minta diamalkan setiap hari. Apa kaitannya sehingga sering disebut-sebut dan perlu lakukan secara istiqamah pada waktu ini.

Sedangkan waktu subuh inilah ada sesetengah kita yang masih lagi berselimut di atas katil Tak kurang juga yang amalkan bersedekah pada hari-hari tertentu untuk mengambil berkatnya.

Bagaimana boleh dikatakan sedekah subuh perlu dilakukan secara istiqamah. Mungkin ramai yang tidak sedah dengan amalkan setiap hari, rezeki kita makin mencurah-curah.

Begitu juga selalu kita dengar, bangun awal pagi, masa inilah pintu rezeki akan terbuka luas. Malah, tak perlu takut tak duit hanya kerana ingin bersedekah.

Sedekah subuh bila dilakukan rutin dan secara istiqamah, walaupun dengan hanya RM1, ia boleh memberi sejuta kebaikan. Di inilah, doa malaikat untuk kita. Malah, ada berbagai rahmat untuk kita tanpa sedar.

Inilah yang dikongsikan oleh Ahliya Fariza tentang apa yang dikatakan sedekah subuh secara istiqamah.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Mak Pesan, “Pintu Rezeki Luas Bila TAK BERKIRA, Bersedekah Pada Keluarga, Adik Beradik”

Adab Bersedekah, Menerima Sedekah, Ada Caranya Nak Doakan Pemberi Dan Penerimanya

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Sentiasa Istiqamah Dengan Niat Dan Doa

Kenapa sedekah subuh? Bukan bererti tidak boleh bersedekah pada waktu lain. Semua sedekah boleh, di setiap waktu dan di setiap saat. Setiap hari, sama ada hari Jumaat atau bukan hari Jumaat.

Tetapi sedekah subuh itu termasuk dalam sedekah terbaik. Kenapa? Kata Rasulullah, setiap subuh Allah turunkan Malaikat mendoakan orang yang bersedekah subuh.

Dari Abu Hurairah, Nabi Muhammad SAW bersabda “Ya Allah, gantikan yang lebih baik bagi orang-orang yang infaq di subuh hari”

Sedangkan satu lagi riwayat Bukhary “Ya Allah, berikan kerosakkan bagi orang yang menahan hartanya”

Sediakan satu tabung di rumah. Setiap habis solat subuh, isikan sedekah di dalam tabung dan berdoalah. Niatlah di dalam hati dengan terperinci untuk dunia dan akhirat.

“Ya Allah, dengan berkah sedekah ini mudahkan lah pekerjaan saya”
“Ya Allah, dengan sedekah ini aku mohon sampaikan pahalanya utk kedua orang tua ku”
“Ya Allah, denganberkah sedekah ini tenangkan hati dan jiwa aku supaya tidak emosi lagi”, contoh-contohnya..

Waktu mustajab selepas solat subuh dan sebelum waktu syuruk. Maka segerakanlah, jangan terlepas waktu syuruk itu.

IKLAN

Rutinkan setiap hari, sehingga 30 – 40 hari. Sesudah sampai masanya, agihkan sedekah-sedekah itu kepada anak yatim/surau masjid atau mana mana amalan terbaik.

Yang solat subuhnya di surau atau masjid sedekahnya masukkan di tabung surau atau masjid.

Biasakan sedekah subuh walau cuma RM1, walau di lakukan secara istiqamah di situ dapat doa malaikat, doa malaikat mustajab di sisi Allah.

Dari perkongsian Ustaz Syekh Ali Jaber.
Ibnu Hashim

Mingguan Wanita : Bila dah terbiasa, kita akan rasa ralat bila tak lakukan walaupun sehari. Moga kita dapat keberkatan dari sedekah subuh ini.

IKLAN

Sumber: جلوىء اهليا فاريز

Baca Artikel Menarik Lain DI SINI: Bila Rasa Malas, Susah Hati, BERSEDEKAHLAH, Itu Amalan Yang Paling Senang Dan Tenang

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita