Sedekad Ezuwan Ismail sediakan busana, Adibah Noor tak banyak songeh. Figura yang terkenal dalam dunia rekaan fesyen Ezuwan Ismail berkongsi cerita dan pengalamannya menyediakan busana untuk penyanyi Adibah Noor sejak lebih 10 tahun lalu.

Terang Ezuwan Adibah yang menempah tiket ke separuh akhir pertandingan Gegar Vaganza (GV) musim kelapan minggu ini sangat menyenangkan dan tidak cerewet.

Sedekad Ezuwan Ismail Sediakan Busana, Adibah Noor Tak Banyak Songeh

 

Bercerita tentang pengalamannya bekerjasama dengan Adibah, Ezuwan menyatakan dalam tempoh 10 tahun hanya boleh dibilang dengan jari saja dirinya bersua wajah dengan penyanyi bersuara lunak itu.

 

“Kali pertama jumpa dia masa tengah hoskan sebuah acara fesyen di pusat beli belah KLCC. Masa itu saya teman Allahyarham Kak Pah (Datuk Sharifah Aini) jadi ‘muse’.

“Dia tengok baju arwah pakai masa itu dan cakap berkenan. Tambah pula dia dan arwah bertubuh comel atau ‘plus size’.

“Selepas itu, dia pernah datang ke rumah saya untuk ukur ukuran bentuk badan. Masa itu saya belum ada butik lagi. Selebihnya aliran komunikasi kami berlangsung selepas itu hanya menerusi telefon bimbit atau bermesej di aplikasi WhatsApp.  Banyaknya lebih ke WhatsApp.

“Bayangkan sampai saya sudah ada butik di Taman Dagang, Ampang pun, dia tak pernah jejak. Selepas itu, adalah beberapa kali kami berjumpa untuk sesi ‘fitting’. Daripada dulu ukuran baju yang saya ambil kali pertama tak berubah ketara.

IKLAN

“Paling kurang pun dia akan cakap minta besarkan ukuran lebih seinci. Itupun boleh dikira berapa kali saja dia minta dibesarkan ukuran berkenaan,” ungkap Ezuwan.

Tempahan Berulang Tanpa Henti

 

Pada awalnya cuma sekali menggunakan khidmat Ezuwan sebagai pereka fesyen bajunya, kemudian tempahan itu ‘berjangkit’ atau berulang ditempah tanpa henti.

“Siap baju yang ditempahnya untuk acara atau pertandingan, hanya sediakan invois untuk bayaran. Selepas itu hanya pembantu peribadi atau pekerjanya yang datang ‘collect’ pakaian di butik saya. Dia hanya akan cakap nak warna baju itu ini dengan sejumlah tertentu. Perihal rekaan, semuanya dia serah bulat bulat dekat saya.

Utamakan Keselesaan & Elegan Walaupun Berukuran Plus Size

“Dia takkan tanya atau nak tengok rekaan bagaimana saya hasilkan untuknya. Bab rekaan, material kain atau potongan, apa yang dia utamakan adalah keselesaan dan nampak elegan walaun berukuran plus size. Malah selama ini, memang baju dihantar dan ditempah dipakainya tanpa banyak songeh dan tidak perlu ‘alter’.

IKLAN

“Keserasian dan kepercayaan itu mungkin juga jadi sebab kami terus bekerjasama. Dia tidak takut mencuba warna apa sekalipun. Kalau sudah plus size, buat apa nak sorok lagi. Dia pakai apa yang diingini, janji selesa,” tambah Ezuwan.

 

Baca Disini Juga: 

“Pandemik Yang Muncul Tiba Tiba Tanpa Diduga, Hampir Buat Saya Terduduk, Stres” Ezuwan Ismail

Adibah Sebak Kehilangan Kucing, “Bobby, Kau Hantar Kepadaku 15 Tahun Lalu Ketika Aku Jatuh Tersungkur”

IKLAN

Tolak Tajaan Lebih Konsep Profesional Membayar Pakaian Ditempah

Ezuwan juga menyatakan Adibah menolak tajaannya dan lebih kepada konsep profesional iaitu membayar pakaian ditempah.

“Pernah saya nak taja baju untuknya. Tapi dia menolak sebab nak ‘support’ survivor pereka fesyen seperti saya. Dulu terlintas hati nak taja masa dia mengacarakan Anugerah Industri Muzik. Dia tolak juga.

“Malah kalau sempena ulang tahun hari lahirnya, saya nak hadiahkan baju. Dia tetap dengan pendirian nak bayar.  Atau paling kurang pun, dia hanya akan bersetuju bayar separuh kos baju itu macam komitmennya sepanjang di GV 8. Siap tak berkira ‘tag’ nama saya di bawah entri baju dipakainya.

Hampir 1000 Baju Ditempah

“Hingga kini hampir 1000 jugalah baju ditempahnya. Apabila sudah selesa dan diberi kepercayaan penuh, saya sampai satu tahap bimbang mengulang siar rekaan baju. Tapi setakat ini ia belum terjadi.

“Ini saya teruja nak siapkan  pula baju separuh akhirnya untuk GV8. Kalau dia ada rezeki ke ‘final’, semestinya saya nak siapkan baju paling meletop untuknya,” sambung Ezuwan.

Mingguan Wanita: Alhamdulillah rezeki pemberian Allah. Memang suka dengan sikap Adibah Noor yang sentiasa ceria. 

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI