Sebelum Dirempuh Kereta, Pelari Marathon Ini Sempat Merakam Gambar Dan Berbalas WhatsApp Dengan Isteri..

Ada cerita di sebalik kemalangan tragis membabitkan 3 peserta larian Klang City International Marathon yang dirempuh kenderaan Proton Iswara di Batu 2, Jalan Kapar 10 Disember lalu.

Wartawan Mingguan Wanita, menemubual seorang mangsa nahas, Amiruddin Hamid, 37 yang cedera di bahagian kepada selepas perlanggaran yang berlaku jam 4.30 pagi itu.

Manakala 2 lagi mangsa, seorang bloggerm Evelyn Ang Gek Suan, 44, parah di bahagian kepala dan rahang. Mangsa ketiga, Ahmad Hadafi Jus, 42 cedera di bahagian kaki.

 

Sebelum Dirempuh Kereta, Pelari Marathon Ini Sempat Merakam Gambar Dan Berbalas WhatsApp Dengan Isteri..

Suami Hantar Gambar Maklum Dah Lepas 14KM Larian

Menurut Amiruddin yang bertugas sebagai juruteknik di Tenaga Nasional Berhad (TNB) Shah Alam ini, dia sempat merakam gambar ketika berhenti di checkpont yang tertera tulisan 14KM dan dihantar kepada isterinya Rosmizar Ishak, 34 beberapa minit sebelum meneruskan larian.

Kata isterinya, semasa berhenti di chekpoint itulah suaminya sempat berbelas whatsapp dengannya. Ibu tiga anak ini sama sekali tak menyangkan suaminya terlibat dalam kemalangan terbabit.

Dia sempat rakam gambar, hantar dekat saya dan beritahu dah lepas 14KM larian. Setengah jam lepas itu saya terkejut bila polis maklumkan suami kemalangan.”

Segera dia bergegas ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) selepas menerima panggilan kecemasan itu.

Saya bersyukur, suami terselamat dalam kejadian. Meskipun dia cedera di bahagian kepala, selain luka-luka kecil di bahagian badan lain.

IKLAN

“Kejadian ini pertama kali menimpa suami saya yang gemar menyertai larian, memanjat gunung dan aktiviti-aktiviti lasak yang lain.”

 

Luka Di Kepala Belum Sembuh

Empat hari suami berada di dalam wad. Syukur kecederaan suaminya tak serius. Bagaimanapun masih perlu dirawat dengan rapi bimbang jankitan kuman.

Alhamdulillah luka dekat bahagian lain semakin kering. Cuma di kepala ambil masa agak lama. Jari telunjuk belah kiri dan di bahagian kaki beransur pulih.”

Sepanjang di hospital saya yang jaga suami. Tiga orang anak dijaga keluarga. Selepas kemalangan, suami masih trauma. Sekarang ini masa untuk pulihkan semangatnya.

Kalau dia nak lari balik pun kena tunggu 3 bulan lagi. bagi betul-betul pulih. Itupun larian dalam jarak 10KM tak lebih dari itu.

IKLAN

Amiruddin yang kini masih bercuti sakit, maklumkan pergerakannya terbatas kerana bahagian badan yang cedera masih belum pulih sepenuhnya.

Kejadian yang berlaku terlalu pantas. Selepas dilanggar saya tak sedarkan diri dan tak ingat apa-apa. Saya bersyukur kerana Allah beri kesempatan saya bernafas lagi.

Pergerakan saya terbatas. Alhamdulillah isteri banyak membantu dan menjaga saya sepanjang berada di hospital.

“Saya sangat hargai pengorbanan isteri. Walaupun penat menjaga tiga anak kami, dia masih bertenaga menjaga saya di hospital.”

 

Sebelum Dirempuh Kereta, Pelari Marathon Ini Sempat Merakam Gambar Dan Berbalas WhatsApp Dengan Isteri..

IKLAN

Takkan Serik Berlari

Perasaan Amiruddin sedikit hiba kerana sesi pembukaan sekolah yang lalu, dia tak dapat bantu isterinya uruskan persekolahan anak-anaknya.

Jika saya banyak bergerak, saya akan berasa pening kerana kecederaan di bahagian kepala masih belum pulih.”

Suaminya aktif dalam larian sejak 2 tahun lalu. Waktu itu dia sertainya sekadar suka-suka dan tujuan kesihatan.

Kadangkala saya ikut sekali larian seperti Fun Run dan bawa anak-anak bersama. Larian aktiviti yang menyihatkan. Saya pun beri suami galakan.” tutur Rosmidar

Akui Amiruddin, “Saya tak serik dan tak sabar nak sembuh. Dengan hobi larian ini saya dapat berjumpa dengan kawan-kawan baru dan mengeratkan hubungan dengan rakan-rakan lama.

Boleh dikatakan, cara saya rehat dan lepaskan tekanan di hujung minggu adalah dengan melakukan aktiviti kecergasan.”

Sumber : Sinar Harian & Koleksi Peribadi Amirruddin

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI