‘Sayang Tanpa Syarat’ cukup besar pengertiannya. Kasih sayang tanpa had, tanpa mengharapkan balasan, menerima baik buruk seadanya malah menyayangi seikhlas hati tanpa mengira siapa pun dia.

Kasih sayang antara ibu dan anak seringkali menjadi penanda aras dalam meletakkan definisi ‘Sayang Tanpa Syarat’. Tulusnya kasih seorang ibu pada anak-anak adalah cinta abadi apabila mampu menyayangi dan rela berkorban sepenuh jiwa tanpa mengharapkan apa juga balasan. Menerima baik buruk perangai, tingkah laku, kelebihan mahupun kekurangan setiap anak-anaknya. Malah ikhlas menyayangi anak-anak dari kecil hinggalah mereka dewasa.

Selain itu, ibu akan sentiasa ada di hati anak-anaknya. Menjadi ‘tulang belakang’ yang memberi sokongan tidak berbelah bahagi serta meniupkan kata-kata semangat pada anak-anaknya. Teguh berdiri menerima setiap kekurangan mahupun kelebihan anaknya dengan hati terbuka.Tatkala anak berada di puncak kejayaan mahupun dalam keadaan titik paling rendah dalam hidup.

Kasih sayang tanpa batasan ini cukup memberi nilai positif dan kekuatan pada diri anak dalam mengharungi apa juga ujian dan rintangan dalam kehidupan. Namun demikian bagi seorang ibu juga, anak merupakan sumber kekuatannya. Hubungan erat dan mesra yang terjalin antara ibu dan anak dapat menberi sokongan antara satu sama lain.

‘Sayang Tanpa Syarat’ Sissy Imann & Bonda “Sayang Seikhlas Hati Terima Seadanya”

Sissy Imann & Bonda

Sissy Imann Mohammad Kamil​,27 merupakan penyanyi, pelakon dan pengacara serta lulusan jurusan Pendidikan Muzik di Institut Pendidikan Guru (IPG) Ilmu Khas, Cheras dan mempunyai ijazah Sarjana Muda Perguruan.

Bersempena Hari Wanita yang diraikan baru-baru ini, BESTARI menyelami kasih sayang tanpa batasan serta hubungan erat yang terjalin antara penyanyi Sissy Imann dan bondanya tersayang.

IKLAN

Benarlah, hanya seorang ibu yang benar-benar memahami dan mengenali anaknya serta sanggup bersusah payah dalam menjaga anak sendiri. Bagi Zuraidah Yazit atau lebih dikenali dengan ‘Mak Tanjung’, personaliti Sissy sendiri cukup berbeza di rumah dan diluar.

“Sissy di luar dan Sissy di rumah memang berbeza sisinya. Sissy di luar nampak periang dan lebih ceria namun di rumah Sissy lebih bersikap serius namun manja dan penyayang. Kalau tak peluk satu hari, dia boleh merajuk” ujarnya bercerita ringkas sikap Sissy.

Meskipun mempunyai kerjaya sendiri, namun Zuraidah atau lebih mesra dipanggil bonda turut rela berkecimpung dalam industri seni dan lebih selesa menjadi pengurus anak sendiri.

“Bonda ada kerjaya sendiri, tapi disebabkan oleh anak, kita cuba nak jaga sendiri dengan menjadi pengurus dia. Puas hati bila sendiri yang jaga anak sendiri, rasa lebih selamat apabila menjadi ibu dan pengurus kepada Sissy Imann,” ujarnya Zuraidah yang telah 10 tahun menjadi Pengurus Sissy sejak 2013.

‘Sayang Tanpa Syarat’ Sissy Imann & Bonda “Sayang Seikhlas Hati Terima Seadanya”

Memasak & Makanan Jadi Terapi

Ternyata memasak dan makanan mampu menyatukan hati dua beranak ini. Menurut Sissy lauk seperti kari dan ayam goreng sering menjadi pilihan mereka.

“Bonda memang suka ayam goreng. Kalau tanya nak makan apa, dalam satu pilihan lauk tu mesti ada ayam goreng. Terutama bahagian peha.”

 

“Namun ayam goreng yang digoreng oleh bonda yang paling istimewa. Iaitu menggunakan Tepung Ayam Goreng BESTARI. Jadi bila nak goreng ayam itulah ‘secret ingredient’ nya. Bila Sissy buat untuk bonda sama juga (menggunakan tepung BESTARI), ujar Sissy.

‘Sayang Tanpa Syarat’ Sissy Imann & Bonda “Sayang Seikhlas Hati Terima Seadanya”

IKLAN

Malah aktiviti memasak bersama-sama sering menjadi ‘terapi’ dalam menghadapi ujian mahupun ketika berasa ‘down’.

“Ada ketika bila rasa down, salah satu terapinya adalah dengan memasak,”ujar bonda.

 

“Apabila dilanda masalah Sissy suka duduk berdiam diri dalam bilik. Jadi bonda selalu akan ketuk pintu dan ajak masak. Sebab bonda tahu sissy suka makan. Jadi ia satu terapi bila kita masak bersama,” jelas Sissy pula.

‘Sayang Tanpa Syarat’ Sissy Imann & Bonda “Sayang Seikhlas Hati Terima Seadanya”

Menjelaskan pengertian ‘Sayang Tanpa Syarat’, Sissy dan bondanya bersependapat bahawa ia adalah menyayangi seikhlas hati dan menerima seseorang seadaanya apa sahaja keadaannya.

IKLAN

Banyak lagi perkongsian manis yang dikongsikan oleh Sissy Imann dan bondanya. Saksikan video penuh #sayangtanpasyarat tersebut di sini.

REBUT PELUANG BERBUKA PUASA BERSAMA SISSY IMANN, BONDA DAN USTAZAH ASNI MANSOR

BERITA BAIK juga, rebut peluang berbuka puasa di MAJLIS IFTAR BERSAMA BESTARI SAYANG TANPA SYARATdi Glasshouse@Klang pada 13 April 2023 (Khamis) nanti.

Caranya cukup mudah, iaitu berikan pengertian ‘Sayang Tanpa Syarat’ yang anda fahami di ruangan komen di facebook kami.

5 komen terbaik akan mendapat 2 pass masuk menyertai majlis berbuka puasa bersama Sissy Iman dan Ustazah Asni Mansor.

#sayangtanpasyarat
#bestarisayangtanpasyarat
#bestarifood
#sempurnakanraya
#MWraikanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI