Temasya Sukan Paralimpik Tokyo yang sedang berlangsung, pastinya meninggalkan insiden pahit buat Muhammad Ziyad Zolkefli dan negara susulan rayuan ditolak malah keputusan penarikan semula emas Ziyad kekal.

Insiden ini pastinya memberikan satu tamparan besar, apatah lagi saat kemenangan telah berjaya dicapai, namun terlepas dari genggaman. Hasrat untuk mengharumkan nama negara dan menambah jumlah pingat lebur begitu sahaja.

Namun demikian, rakyat Malaysia tahu, atlet para negara Muhammad Ziyad Zolkefli ialah juara sebenar dalam acara lontar peluru, dan pingat emasnya telah dirampas terang-terangan.

“Saya Benar-Benar Faham Perasaan Ziyad” Azizulhasni Pernah Ditarik Kemenangan Pingat Emas

Pernah Ditarik Kemenangan Pingat Emas

Pernah berada dalam situasi yang sama, ditarik kemenangan pingat Emas, jaguh berbasikal trek negara Datuk Muhammad Azizulhasni Awang, benar-benar faham perasaan yang dialami oleh atlet tersebut. Azizulhasni menitipkan nasihat buat Muhammad Ziyad, menyatakan bahaw walaupun ia pahit untuk ditelan, ketentuan Qada dan Qadar Allah perlu diterima. Katanya lagi, Muhammad Ziyad tidak boleh berputus asa, sebaliknya harus terus bergerak ke hadapan.

“Pertamanya saya ingin ucapkan jutaan tahniah kepada rakan saya Ziyad Zolkefli di atas prestasi cemerlang memecahkan rekod dunia yang ditonjolkan di Sukan Paralimpik Tokyo.

“Sememangnya sudah di atas kertas yang Ziyad adalah juara malah memecahkan rekod dunia bukan sesuatu yang mudah.

“Namun saya berharap Ziyad bersabar dengan ujian yang terpaksa di hadapi sekarang ini. Sudah tentu ianya bukan suatu keputusan yang mudah untuk diterima. Saya benar-benar faham akan perasaan Ziyad kerana saya sendiri pernah di tarik kemenangan pingat Emas di Sukan Komanwel New Delhi 2010 dahulu.”katanya.

“Saya Benar-Benar Faham Perasaan Ziyad” Azizulhasni Pernah Ditarik Kemenangan Pingat Emas

Realiti Dunia Sukan

Azizulhasni mengingatkan, apa yang terjadi merupakan realiti dalam dunia sukan di mana pelbagai perkara di luar jangkaan boleh berlaku.

“Kadangkala ia adalah kerana kesilapan kita, namun kadangkala pula boleh jadi kesilapan dari pihak lawan.Jangan terkejut jika pihak pengadilan juga melakukan kesilapan kerana ia memang sentiasa berlaku di dalam dunia sukan ini.

“Mereka adalah manusia dan kita juga adalah manusia. Manusia memang tidak lari daripada membuat kesilapan,” tambahnya.

IKLAN

“Saya Benar-Benar Faham Perasaan Ziyad” Azizulhasni Pernah Ditarik Kemenangan Pingat Emas

Rayuan Ditolak

Awal pagi ini, rayuan Kontinjen Malaysia bagi mengesahkan pingat emas milik Muhammad Ziyad telah ditolak pihak penganjur dalam mesyuarat antara chef-de-mission (CDM).

Kemenangannya dibatalkan selepas dia dianggap tersingkir kerana dikatakan lewat masuk ke call room sebelum pertandingan dimulakan.
Menurut laman Facebook Team Malaysia, pingat emas itu secara rasmi diberikan kepada atlet Ukraine, Maksym Koval, yang membuat bantahan selepas kemenangan Muhammad Ziyad.

Baca Lagi Di Sini:
Raih Pingat Perak, Azizulhasni Awang Sujud Syukur, Rezeki Berganda Isteri Hamil Anak Ketiga! 

Sabar Adik Bongsu Azizulhasni Awang Jaga Ayah Stroke, Tersentuh Hati Dibuatnya

Isteri Tak Risau, Azizulhasni Pandai Masak, Boleh Jaga Waktu Berpantang

Mingguan Wanita :Meskipun kemenangan telah dibatalkan namun jutaan tahniah buat Ziyad kerana berjaya memecahkan rekod dunia dalam acara lontar peluru. Ternyata ia memerlukan kegigihan, usaha dan keupayaan luar biasa. Apa yang pasti Ziyad juara dihati rakyat Malaysia dan dunia.

IKLAN

Sumber: Azizulhasni Awang, Astro Awani

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

“Saya Benar-Benar Faham Perasaan Ziyad” Azizulhasni Pernah Ditarik Kemenangan Pingat Emas

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

IKLAN

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI