Bila nak bangun sahut, liat betul. Tapi bila dah bangun susah pula nak tidur balik. Tak kurang juga yang boleh sambung tidur selepas sahur. Itulah kebiasaannya, tidur sekejap pun jadilah sebab lepas itu nak bersiap untuk ke tempat kerja pula.

Ini belum lagi, mak-mak nak siapkan kerja rumah dengan mengemas, basuh pakaian dan sebagainya. Inilah rutin yang dilakukan selepas sahur.

Sebenarnya dalam tempoh sejam selepas sahur, kita boleh buat macam-macam perkara, selain solat berjemaah dengan keluarga, ada cara untuk kita mendapat keberkatan di bulan Ramadan.

Jangan fikir tidur selepas sahur sampai diri pun ‘terbabas’ ke tempat kerja. Maklum saja, lepas makan dan perut pun dah kenyang.

Perkongsian daripada Abu Hurairah Asifa ini boleh dijadikan panduan buat kita semua. Ingat, sejam selepas sahur, lakukan perkara ini untuk mendapat keberkatan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Dialah Insan Terpilih Yang Diberi Hidayah Dalam Bulan Ramadan

Ramadan, Sambut Penuh Kesyukuran Dan Kongsikan Kebaikan, Besar Ganjaran

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Selepas Sahur, Dapatkan Keberkatan Ramadan

Satu jam selepas sahur, adalah penentu bagaimana puasa kita nanti bagaimana.

Ini adalah cara kita melihat bagaimana puasa kita sepanjang Ramadan ini.
Maka, selepas satu jam kita bersahur, apa yang kita perlu lakukan?

Apa perlu kita buat?

Sama-sama kita lakukan dengan berkat Ramadan

1. ELAKKAN TIDUR
Ini biasa kita buat. Sudahlah perut kenyang, habis subuh kita terus tidur. Bahaya! Doktor juga nasihatkan jangan tidur lepas subuh dan lepas sahur kerana ia akan menjejaskan kesihatan kita. Bangun selepas itu bukan menyegarkan. Tapi, melemahkan dan menyakitkan. Tunggu sehingga paling kurang 7.30 pagi, kemudian jika terlalu penat maka rehatlah.
2. BANYAKKAN IBADAH
Dalam bulan Ramadan, semuanya menjadi pahala dan berlipat ganda buat kita. Sekecil kebaikan pun menjadi sebab Allah memandang kita. Jadikan ibadah sebagai amalan yang selalu dibuat selepas satu jam bersahur. Baca Al Quran, zikir dan selawat. Banyakkan istighfar. Begitulah hidupnya hati dalam Ramadan ini.
3. BUAT SEDIKIT KERJA RUMAH
Kemas rumah, basuh baju, menyapu, mop dan sebagainya untuk bagi kesegaran pada badan. Rumah yang bersih selalu menjadi kunjungan malaikat. Didoakan seluruh isi rumah yang bersih. Maka, kerja rumah yang dilakukan pun boleh jadi ibadah. Apalagi, kita niat mengambil keberkatan Ramadan, banyak lagi yang kita boleh lakukan selepas sahur.

Asalkan, tidak lepak dan terlepek sahaja tanpa berbuat apa-apa.

IKLAN

Sebab, segala yang kita lakukan ini, jika niat kerana Tuhan dan dilakukan dengan betul, maka ia menjadi tenaga yang akan menjadikan puasa kita bertenaga.

Tidaklah lemah sahaja dan sekadar menahan lapar serta dahaga.

Selamat bersahur dan berpuasa ya.

“Tuhan, terimalah amalan kami sepanjang Ramadan ini. Amin ya Allah”

IKLAN

#sweeterapi

MW: Kita kita semua peroleh kebaikan di dunia dan akhirat.

Sumber: Abu Hurairah Asifa

Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI