Salah Satu Rahsia CEMERLANG 4A Pelajar STPM Ini ‘Tak Tinggal Solat Dari Darjah Satu’

Keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) sudah pun diumumkan. Tahniah pada pelajar yang cemerlang, apa yang anda usahakan hasilnya terlihat sudah.

Tentunya kejayaan itu bukan usaha sehari dua. Jika tiada kerja keras yang tak kenal putus asa, sukar untuk raih keputusan cemerlang. Apa pun setiap kejayaan itu ada jalan ceritanya sendiri.

Kisah kejayaan salah seorang daripada 12 pelajar yang mendapat 4A dalam STPM 2018 bagi seluruh negeri Perlis ini, begitu bagus untuk dikongsi. Ada tip yang boleh dihadam oleh pelajar malah mak ayah untuk anak-anak yang bakal menduduki peperiksaan besar kelak.

Maslissa Mansor, 20 merupakan anak bongsu dari enam beradik. Pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Sulaiman di Beseri, Perlis ini berkongsi tip raih keputusan cemerlang 4A dalam peperiksaan STPM 2018.

IKLAN

5 Tip Maslissa Raih Keputusan Cemerlang STPM

1. Mendisiplinkan diri dengan tidak melambatkan solat serta rajin membaca Al-Quran setiap kali sebelum mengulangkaji pelajaran.

2. Fokus ketika belajar di dalam kelas. Dia bukan berasal dari keluarga yang senang. Jadi, tidak pernah ikut mana-mana kelas tambahan di luar sekolah. Maslissa ambil sikap seadanya dan enggan menyusahkan mak ayah yang fuma bekerja kampung dengan pendapatan tak seberapa.

IKLAN

3. Waktu menunggu keputusan STPM pun, Maslissa buat kerja sambilan. Itu persediaan untuknya masuk universiti. Tabungan itu dah dibuat sejak sekolah rendah lagi. Dari dulu dia dah pasang impian mahu sambung pelajaran dan ubah nasib keluarga.

4. Pengorbanan ibu ayah yang tiada penghujungnya. Ibunya, Aishah On, 63 tahun dan ayahnya, Mansor Mad Seman, 69 pernah bergolok gadai demi membeli keperluan persekolahan dan buku rujukan Maslissa. Dan itu semua bukan bebanan malah berbangga dengan pencapaian anak.

IKLAN

5. Kata ibunya, sejak dari darjah satu anaknya tak tinggal solat. Ibu dan ayah tekankan pendidikan cara Islam. “Dia anak yang baik, tak melawan.”

MW : Semoga impian Maslissa mahu bergelar seorang pendidik dan menyambung pengajian di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Perak menjadi kenyataan.

Sumber/Foto : Astro AWANI