Ujian demi ujian menimpa adakala mendewasakan diri untuk merubah menjadi lebih baik. Setiap sesuatu yang berlaku pasti ada hikmahnya, menjadikan diri insan terpilih agar lebih cekal, reda serta membina kekuatan dalam diri. Sebagai seorang wanita, curahan kasih dan sayang sememangnya khas buat suami dan anak-anak. Apatah lagi apabila suami sudah tidak berupaya untuk keluar bekerja. Segala tanggungjawab terpaksa dipikul.

Begitulah juga dengan kisah kecekalan seorang wanita yang tabah, Nor Hamizah Mohd Yusof, 27, menjaga suami yang menghidap penyakit buah pinggang tahap akhir meruntun hati. Tanggungjawab suami, Mohammad Romzi Ab Rahman, 36, terhadap keluarga kini bertukar kepadanya. Penyakit yang dihidapi oleh suami benar-benar menguji mereka sekeluarga. Usia perkahwinan yang sudah mencecah tujuh tahun, cukup membuktikan betapa utuh ikatan yang dibina apatah lagi dengan kehadiran cahaya mata.

“Saya telah mendirikan rumahtangga tujuh tahun lalu dan mempunyai tiga orang anak yang kesemuanya lelaki. Anak yang sulung, Mohammad Amir Farhan, 6, Mohammad Anas Fikri, 5 dan yan kecil Mohammad Ammar Firdaus, 11 bulan.

“Saya mengetahui penyakit yang dihidapi oleh suami selepas dua tahun mendirikan rumah tangga. Sebelum ini, buah pinggang suami hanya mengalami masalah kebocoran sejak berusia 18 tahun. Doktor memberikannya ubat dan rawaan susulan. Namun pada tahun 2016, suami mengalami masalah tidak selera makan dan muntah darah. Tubuhnya kurus kerana tidak makan,” ungkap wanita yang sangat cekal ini.

Suami Sakit Buah Pinggang & Darah Tinggi, Nor Hamizah Terpaksa Pecah Tabung Beli Susu Anak

Sedaya Upaya Jaga Suami & Anak-Anak

Kalau dikira kudrat seorang wanita, manakan terdaya untuk mencari rezeki seorang diri dan dalam masa yang sama kena jaga suami dan tiga orang anak.

Namun, demi kasih dan cinta, Nor Hamizah buang jauh-jauh perasaan itu. Baginya, selagi hayat dikandung badan, dia akan berusaha sedaya-upaya menjaga suami dan anak-anak. Nor Hamizah juga turut mengimbau kembali tatkala doktor memberitahu tahap kesihatan suaminya.

“Satu hari suami pergi kerja seperti biasa dan ketika waktu rehat suami kata dia muntah darah. Saya sangat terkejut dan terus bawa anak-anak naik motor menuju ke Hospital Besar Kota Bharu.

IKLAN

“Ketika doktor memaklumkan kepada saya bahawa kedua-dua buah pinggang suami saya rosak dan tahap akhir, saya terus menangis. Hanya Allah sahaja tahu betapa sedihnya saya ketika itu apatah lagi doktor bagi tahu tiada ubat selain dialisis cuci darah sahaja.

“Paha suami saya terpaksa ditebuk untuk dimasukkan wayar. Sekali lagi saya menangis. Ketika itu pelbagai perkara berlegar dalam fikiran saya. Bayangkan, sudahlah suami sakit, anak-anak pula masih kecil yang perlu diberi perhatian. Sejak kahwin, kami tidak pernah berpisah kecuali dia pergi kerja,” ungkap Nor Hamizah.

Suami Sakit Buah Pinggang & Darah Tinggi, Nor Hamizah Terpaksa Pecah Tabung Beli Susu Anak

Dialisis Tiga Kali Seminggu

Mereka sekeluarga yang menetap di Kampung Panji, Kota Bharu, Kelantan akui kerana masalah kesihatan, suaminya yang berkerja di kilang tidak dapat lagi bekerja dan mencari rezeki untuk mereka sekeluarga. Kini tanggungjawab tersebut digalas Nor Hamizah dengan penuh reda.

IKLAN

“Suami terpaksa buat dialisis tiga kali seminggu. Saya sangat simpati dengannya kerana pesakit buah pinggang tidak boleh minum air lebih daripada 500 milileter sehari.

“Memang mula-mula saya susah nak menjaga suami dengan keadaan tubuhnya yang lemah. Makan minum kena suapkan ditambah pula dengan anak-anak yang masih kecil.

“Namun saya tidak putus asa. Saya lakukan yang terbaik demi suami dan anak-anak. Saya kena kuat walaupun penat,” terangnya lagi.

Suami Sakit Buah Pinggang & Darah Tinggi, Nor Hamizah Terpaksa Pecah Tabung Beli Susu Anak

Jual Biskut & Kerepek Beli Lampin Pakai Buang

IKLAN

Bagi menampung perbelanjaan keluarga Nor Hamizah juga mengambil upah menjual biskut dan kerepek. Hasil daripada semua itu, dapatlah dia gunakan untuk membeli makan minum, lampin pakai buang, susu, sewa rumah dan yuran sekolah anak.

“Saya yang bekerja dan menangung keluarga. Saya mengambil upah menjual biskut dan  kerepek. Adakala saya jual menerusi online dan dari rumah ke rumah,” sambung Nor Hamizah.

Sudilah Hulurkan Sumbangan

Keperitan hidupnya sedikit terubat apabila menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM300.00, duit pencen suaminya sebanyak RM500.00 sebulan,  Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) setahun sekali serta sumbangan daripada rakan-rakan.

“Saya dapat bantuan dari JKM, MAIK dan wang pencen suami namun bantuan yang diterima hanya mencukupi untuk bayar sewa rumah dan makan minum kami sekeluarga,” luah Nor Hamizah.

Suami Sakit Buah Pinggang & Darah Tinggi, Nor Hamizah Terpaksa Pecah Tabung Beli Susu Anak

“ALLAH sungguh berat ujian yang kau berikan kepda kami sekeluarga ..ya ALLAH dengan keadaan suami xdpat kerja dangan ank2 kcik kau uji kami sekeluarga dgan sgala maslah kesihatan kewangan ya ALLAH .kami btul2 terdesak ngan khidupan nie kami btul2 dlm ksusahan skrang ya ALLAH bantulah kami kami xdei wang simpanan kami xdei makanan smpanan xdei susu pempes beras …kami 1family hanya bergantung pada bantuan jkm sebanyak 300 dan pencem 500 berbekalkan 800 sbulan i2 lah kami gunakan untk bayar sewa rumah rm450 bil api air yuran seklh 2brdik susu pempes beras barang dapur ..yuran sklah dah 2bulan tertunggak saye istri hanya berkerja bila ad jiran2 perlukan pembersih rumah ad kla dlm sbulan 1hari je hanya dangan upah sbyak 30 ringgit..ya ALLAH bulan ini btul2 ALLAH menguji kami dgan keadaan sye yang mengalami maslah ksihatan ngan keadaan suami ltih lesu dengan penyakit yg dihadapinya ngan keadaan kwangan kami btul2 xstabil bantuan jkm xmsuk pencen xmasuk.kami memohom padamu ringankan beban kami sihatkan tubuh badan kami..kami meminta untk kaya kami mohom sngat2 berikan kesmbuhan kesihatan kepada suami kami supaya dapat mencari rezki berkerja seperti dahulu ya ALLAH ..kami luaskan disini bkan hanya untk memohom simpati trima kecaman kami btul2 terdesak sngt2 terdesak ngan beras makanan susu pempes kewangan semua xdei ..kami sekeluarga harap ad sinar dlm kdupan kami kami terdesak ya ALLAH ..ya ALLAH jika ad yg dpat mnawarkan kerja sye Nk sgat2 dkat dagn kawasan tempat tinggal sye insyaallah Sye akan kerja …seadanye ad yg Nk bagi Sye mengasuh anak pon sye trima sye ..sye btul2 perlukan pertlngan sye xsnggup nk tgok anak2 klparan xsnggup tgk suami sye naik darah tinggi pikirkan keadaan cukuplah dgan kejdian2 yg berat telah menimpa sblum ini …andainye ad insan yg sudi menolong membantu berbanyak trima kkasih kami skluarga …kami tgal dkat flyover kubang kria jlan p.hor …suami skit buah pinggang darah tinggi dialisis 3kli sminggu… ..hari nie kami terpaksa pecah tabung untk menbeli mkanan susu anak untk kami mkm kami ..
NO TLEFON SYE 0179452198 SEANDAINYE AD PERTANYAAN .
0301041000419146 bsn nor hamizah”

Bagi anda yang ingin membantu bolehlah hulurkan sumbangan kepada keluarga ini.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI