Sakitnya Kalau Lepas Check Tidak DOUBLE LINE, Maksudnya ‘Ndak’ PREGNANT

Perjalanan kehamilan ibu ini, Nurul Atiqah Jasreh tak mudah dan panjang. Bermacam dugaan suami isteri ini tempuh demi nak dapatkan ‘double line’ pada alat penguji kehamilan.

Kerana, tanda itulah berita gembira untuk pasangan suami isteri yang diuji ketiadaan zuriat selepas bertahun-tahun mendirikan rumah tangga.

Usaha ibu ini boleh dijadikan panduan untuk isteri yang sedang usaha nak dapatkan zuriat. MW maklumkan awal-awal, tipnya disampaikan menggunakan dialek ‘Sabahan’ ya.

 

My TTC Journey

*TTC = try to conceive/mencuba untuk mengandung

Assalammualaikum.. Teringat balik detik-detik bila dapat tau diri ni pregnant. Yang tengah ber TTC mesti tau macam mana perasaan menunggu hujung bulan.. menunggu harap-harap double line. Sakitnya tu kalo lepas check tidak double line.. sebab tu maksudnya ndak pregnant.. jadi mood pun MACAM SAMPAR TERUS TU.

Hmm.. buat yang mau mendirikan rumah tangga. 1 pesan saya, niat kena betul.. dulu sis time sudah bertunang.. niat KALO KAWEN konon NDAK MAU ADA ANAK AWAL.. eeee ndak la kali sis bilang.. awal-awal kawen ada anak teruss.. enjoy dulu ba sama laki.. setahun sis bilang ndak mau ada anak sis gtau husband sis.. husband sis ndak kesah ikut sis bila sis sedia

Naa.. tu niat sis dulu.. sekali sis kawen, tiba-tiba mau ada anak awal. Nampk kawan-kawan, sepupu-sepupu ada anak.. terbuka hati. Tapi rezeki sis ndada.. tu laaa.. niat sis tu.. naaa ALLAH BETUL BETUL bagi rezeki anak lambat sikit.. bukan lagi setahun.. mau 2 tahun kawen baru ada rezeki anak.. na kan.. niat kita a kasih betul.. jajal ba sis dulu.

Tapi sepanjang sis berTTC.. tahan saja la mulut makcik bawang ni. Eh bukan makcik bawang saja.. pakcik bawang pun ada aa.. macam saya mau kapak saja tu mulut.. dorang pikir MASUK KELUAR MASUK Terusssss jadi.. paling sandi bila tu orang tanya, ‘KENAPA KO BELUM ADA ANAK? adik ko 2 sudah anak’. Ba kaaa.. soalan samparr.. pa lagi.. sis jawab la, ‘ko tanya Allah.. kenapa? bukan aku ko tanya”. Sis bilang.. macam mau injak-injak mukanya.. geram ba u alls. Kalo kamu jenis MAIN TERUS jadi.. jangan banyak tanya kenapa sis jawab macam kurang ajar.

Kamu ndak tau perasaan berTTC ni sensitip.. mau positif ba. Tapi bila kena begitu.. lagi-lagi depan orang-orang ramai macam saudara-saudara ka.. makcik-makcik ka.. malu ba tu.. pas tu sandi lagi soalan.. ada 1 kazen tu, adiknya kawen lepas sis kawen.. then rezeki adiknya awal dapat anak.. bila adik dia sudah bersalin, bulih-bulih dia pelik.. bilangnya “aikk.. si Tika belum ada ka anak? Bukan dia kawen dulu ka tuu?” Kamu rasa? Na samparrrrr lagi la kan?

Sampai Letak Bantal Dalam Perut, Bayangkan Pregnant

Turun-turun naik, turun naik mood berTTC ni.. kadang happy, nangis.. sampai kadang-kadang sis tengok cermin.. berfikir. ‘Macam mana la kalo preggy ni.. macam mana la perut tu kan?’ Sampai sis letak bantal di perut. Bayangkan tengah preggy konon.. nanges sendiri sendiri.

Nasib la laki sis yang rileks saja.. tenang.. tapi bininya ni yang sensitif sangat. Pernah lagi.. time balik Sabah, ada pakcik tu tanya sama laki sis “Aik belum ada lagi? Naa cepat-cepat la.. nampak macam masih sama saja ni.. kuat-kuat ba.” Sis dengar time tu. Senyum jak laki sis. Tapi sis yang gerigitan. Memaki-maki sis a dalam hati.. baa sis bukan kuat iman.. bukan malaikat ni ndak pandai marah.

Hmm.. sis selalu stress dulu.. so please ya, JANGAN STRESS.. JANGAN STRESS. Dulu asal hujung bulan 1 LINE SAJA, lepas check tu terus badmood. Keluar segala perangai setan teda mood sis. Laki sis jadi mangsa. Apa jak laki sis buat.. sis marah. Ampun sayang. Kalo laki sis nampak budak-budak ka.. comel bilangnya.. ndka comel pun dalam hati sis.. kalo dia pegang or dukung budak-budak ka.. cemburu sis.. cemburu jadi benci.. na kau.. sensitip kan.. naaa bila sis tau ndak boleh stress.. sebab tu boleh jadi salah 1 punca juga susah mau lekat.. naaa start 3 bulan sebelum pregnant.. bila cek jak UPT.. kalo 1 LINE SAJA.. Sis rileks jak.. “alaa ndak jadi,” sis bilang sama laki sis. Then buat ndak tau. Tapi still usaha okayyyyss.. NAAA JANGAN STRESS . okay-okay so let start. Rajin-rajin kamu baca a.. jarang-jarang ni menaip panjanggggg.. ikut mood.

Cara Sis BerTTC

 

1. Mula Makan Asid Folic

Sis start makan ASID FOLIC. Mula-mula sis makan yang brand APPETON. Tapi tu macam 4mg jak tak silap. Bila gtau Dr pakar makan yang tu, dia bilang try tukar yang 5mg. Sebab bilang Dr tu 5 mg ok sikit tapi mana-mana pun ok.. 4mg ka 5mg mana-mana ok.. ikut kamu. Yang 5mg tu saya beli yang teda brand. Ada jual di Watson/Guardian -RM0.50 ka sekeping ndak silap. Lagi bagus time kamu sudah tunang tu kamu makan la ni. Kalo ndak pun, paling kurang 3 bulan sebelum kawen dan sampai la kamu pregnant. Trimester pertama mengandung sangat penting ni a..

IKLAN

2. Kawal Makan

Step ke-2 ni sis kawal makan. Sepanjang sis berTTC . Sis tidak minum berkafein (nescafe,teh, kopi semua tu), minuman sejuk-sejuk, bergas, manis semua tu sis ndak ambik. Tapi kalo ndak tahan sis minum juga tapi jaranggg. Banyakkan minum air putih, lagi bagus air suam. Dan sis ndak makan pedas, NO FAST FOOD (tapi kadang-kadang sis termakan juga ni) tapi kalo boleh elakkan atau kurangkan ya.

3. Turunkan Berat, Buat Diet IF

Kurangkan berat badan ya. Sis dulu naik mendadak lepas kawen. Naik sampai 64kg.. na mana-mana kamu pigi jumpa doktor ka apa, mesti dorang suruh kurangkan berat badan.. YES dari 64kg – 56kg time tu. Sis diet.. Alhamdullilah salah 1 juga sebab sis boleh pregnant. Kamu google la makanan diet ba.. di hujung jari.. sis time tu amalkan diet IF (intermittent fasting).

4. Elakkan Angkat Berat-berat

Kurangkan angkat-angkat berat. Elakkan angkat-angkat berat. Sis dulu aktif. Sampai sekarang. Sis kan kadang borong barang-barang jualan. Sebab sis berjual online. So kadang-kadang sis 1 orang g tempat borong. Angkat barang naik kereta. Pas tu naik di rumah lagi.. lagi-lagi kalo sis di Vietnam or Jakarta. Asal balik dari memborong atau balik dari Sabah, sis akan pergi berurut. Ni wajib.. asal balik dari memborong/balik Sabah/balik KL, terus cari tukang urut badan. Lagi-lagi urut peranakan dan lagi 1, KURANGKAN NAIK FLIGHT. Lepas jak husband sis suruh rehat.. lama sis ndak balik Sabah. Kalo ndak dulu 2 minggu sekali or setiap bulan balik Sabah.. na sekali 3 bulan sis ndak naik flght naaa Alhamdullilah la.. ni yang sis share a.. ikut orang juga tu.

 

5. Buat Rawatan Islam

Naa lepas tu.. sis pergi buat rawatan Islam di Pusat Perubatan Islam Al-mujahidin (sis pegi sebab mana tau ada apa-apa ka yang ndak bagus. Sebab kerap mimpi bukan-bukan. Haiwan berbisa la, baby la. Time ni sis pigi bulan Julai 2018 sana Melaka. Selalu tengok ustaz tu buat rawatan di fb melalui testimoni-testimoni ustaz tu. Paling best bayaran ikut ikhlas. So ndada harga tetap ya.. ikut ikhlas hati.

Sis paksa juga laki sis. Time berubat, naa sis teriakkk aa bila ustaz tu baca-baca surah, tapi teriak yang ndak dapat kawal.. ustaz bilang ada benda menumpang di badan sis. Alhamdullilah, lepas berubat di sana teda sudah mimpi pelik-pelik tu. Sis gi berubat sama ustaz ni untuk ikhtiar zuriat. Paling best ustaz ni, dia akan tanya sudah jumpa doktor or belum. Sis bilang sudah, doktor kata tak ada masalah (tapi time ni sis jumpa bukan doktor sakit puan/pakar) so balik dari rawatan tu ada la amalan-amalan yang mau di amal. Nanti kamu tengok fb ustaz tu ya.

 

6. Jumpa Pakar Sakit Puan

Lepas sudah buat semua, jalan terakhir sis jumpa doktor pakar puan. So apa-apa pun, kena jumpa doktor ya. Bila kita sudah try macam-macam, kalo belum ada hasil lagi.. jalan terbaik jumpa doktor pakar ya. Sebaik-baiknya ya. Ok sis check rawatan kesuburan di HOSPITAL WANITA DAN KANAK-KANAK NALURI, WANGSA MAJU,KUALA LUMPUR. Hospital Wanita & Kanak-Kanak Naluri ni kazen yang rekomen.

So sis pun try la. Bayaran sekali perg dalam RM100-230 tak silap sis. Sis habis dalam seribu lebih juga. Tapi masih dalam bajet sis dan laki. Sis start 20/7/2018.. u alls kalo mau pigi, boleh col untuk buat appoiment or walk in terus ya. Sis time tu yang handle sis DOKTOR AZWARATUL.. sangat mesra. Jangan risau semua doktor sana memang bagus dan mesra. Rasanya semua doktor perempuan rasanya.. so tak payah malu. Tak kesah la kamu mau buat di mana, yang penting doktor pakar puan.. okay.

Bila mula-mula jumpa doktor ni, sis cerita la masalah kan.. doktor tanya sis sejarah keluarga dulu. Berapa ramai adik beradik, so far belah mak dan bapak sis subur. Teda masalah. Then time tu tidak period.. doktor check scan dari bawah. Masuk scan dari bawah ANU kita.. nama scan tu TRANSVAGINAL ULTRASOUND tak silap sis. Tak sakit pun. So time tu doktor check semua ok. Takda masalah. Tapi sis kena repeat balik scan lepas period.. doktor akan check semula lepas sis period. Period ke-10 datang semula gi jumpa doktor. Untuk suami pulak, cuma check sperm.

 

IKLAN

Rupanya Ada PCOS

Period ke-10 sis jumpa doktor tu. Bila scan, baru dapat kesan yang sis ada PCOS. Maksudnya macam sis banyak telur, tapi telur tidak matang/saiz telur tidak cukup untuk jadi janin. Silap sis la.. lupa sudah apa doktor tu cakap.. so doktor bagi sis ubat CLOMID. Ubat clomid ni terkawal ya.. hanya doktor yang boleh bagi ubat ni. Kalo beli di luar hati-hati tanya doktor dulu. Sis doktor suruh ambik 2 biji sehari.

Clomid ni start makan hari kedua period hingga hari ke-6 period. Then macam biasa hari ke-10 jumpa doktor. Lepas scan, Alhamdullilah telur sis belah kiri membesar. Ada 3 biji telur time tu.. size sangat sesuai kalo jadi. So doktor tanya sama ada mau suntik untuk pecah kan salah 1 telur tu.. sebab sis tak pilih untuk suntik, balik tu harus bersama suami. Sebab sudah suntik bila-bila telur akan pecah. Bila pecah kalo berjumpa dengan sperma insyaAllah ada harapan jadi baby. Tapi tu la.. ikut nasib juga tapi sis pilih untuk tunggu telur tu pecah sendiri.

Maksudnya sepanjang waktu subur kena bersama suami. Jangan skip..naaaa.. part ni ada mood ka ndada ka.. kena bersama juga a.. sis sampai set jam o.. supaya terbangun hahahahaha.. demi zuriat u alls. Sanggup apa saja. Oyahhh.. untuk rawatan FERTILITY NI, suami isteri kena check ya.. sebab masalah macam ni bukan dari isteri saja. Kadang dari suami juga. Lelaki senang. Cuma check sperm. Alhamdullilah suami ok.. tapi bulan tu sis try sendiri tanpa suntik.. ndak menjadi.. so kena repeat balik ambik clomid. Clomid ndak boleh ambik balik-balik a.. ikut nasihat doktor.

 

7. Sambil Buat Rawatan Kesuburan, Ambil Juga Suplemen

Sambil sis rawatan FERTILITY TU.. sis ada try supplement. Nama dia MENSTRUAL PRO.. saja try.. sis beli 2 botol. Satu botol tahan 2 minggu. So stok untuk sebulan. Sis stop cycle kedua CLOMID TU.. sis try konon yang ni.. kalo ndak jadi juga.. sis ambik balik clomid untuk next monthnya. Sebab clomid ambik masa juga. Ada kawan bulan pertama ambik clomid, bulan ke-3 baru preggy. Ikut rezeki. So bila sudah try ni sebulan.. naa.. try-try konon check UPK. UPK ni untuk cek kesuburan. Dia sama macam UPT (pregnancy test tu tapi ni check kesuburan) sis saja-saja check.

Sebab hari subur da berlalu.. eh! check-check double line terang. Selalunya kalo da subur tak kan subur lagi kan? terang plak tu. Sis pelik sebab hujung-hujung mau datang period subur plak. Musykil sudah sis d sana.. na esoknya 4 hari sebelum tarikh period, sis try-try check UPT .. eh! ada double linee.. tapi line lagi 1 blur.. sangatttt blur. Mau d tempat ada cahaya baru clear sikit. Tapi sis nampak memang ada 1 lagi line. Sis malas time tu mengharap. Tunggu 2 minggu macam tu kalo tak datang period baru sis check.

 

Sakitnya Kalau Lepas Check Tidak DOUBLE LINE, Maksudnya ‘Ndak’ PREGNANT

IKLAN

8. Suami Pun Ambil Suplemen

Alamak lupa sis gtau, suplement terbaik untuk laki. Laki sis ambik supplement SURBEX zinc dan SPEMAN HIMALAYA.

 

Dup Dap Dup Dap Nak Pastikan Double Line Tu Jelas

Bila dapat tau.. hari-hari saya check UPT sampai betul-betul line clear/terang dua-dua. Dan bila double line.. baru la sis check guna CLEAR BLUE DIGITAL punya brand. Da comfirm baru jumpa Dr. Bila jumpa doktor tunjuk result CLEAR blue tu dan result UPT, doktor suruh buat balik test UPT. Okays.. sis buat.. TAPIIIIIIII.. 1 LINE SAJA.. naaa macam mana tu.. sis yakin sis memang double line UPT. Doktor kata maybe awal masih.. doktor buat scan kat perut..check-chekc RAHIM SIS NAMPAK MACAM MENGEMBANG doktor tu kata. So sama ada PREGNANT/mau period. Macam kecewa sudah sikit.. so doktor cadangkan buat test darah. Then terus sis minta test darah sama ada pregnant or tau.. result tak dapat terus kena tunggu 2 3 hari sebab mau hantar makmal lagi. Result by col.. dup dap dup dap jantung tggu.

Lepas 3 hari klinik tempat sis buat rawatan tu col. Dorang bilang da boleh ambik result.. sis tanya, result macam mana POSITIF OR NEGATIVE? Nurse tu kata result positif tapi kena ambik balik sample darah sebab bacaan masih kurang. Dorang mau ambik balik darah untuk double comfirm.. tapi sis ndak pigi lagi ambik test darah. Sebab kalo ambik bayar lagi. So sudah tau macam positif.. sis tunggu 3 minggu lagi. Time tu masih belum datang period.

 

Bila Dah Jelas Garisan Dua Betul Terang..

ALHAMDULLILAH MAKIN LAMA.. makin teranggg result UPT. Bila makin terang line dua-dua.. baru sis jumpa doktor.. tapi klinik biasa saja. Untuk sis double confirm. Yeahh! Alhamdullilah nampak pun kantung baby. Time tu sudah 5/7 ni minggu.. maybe yang dulu tu terlalu awal sis cek. Teruja ba pulak.. lama sis tunggu.

Yang tanya UPT & OPk (cek kesuburan), boleh dapatkan di Lazada/Shoppe. Lagi jimat dan before tau pregnant, sis saja-saja check OPK (dia macam UPT ni juga, tapi untuk check kesuburan kita) 1/2 hari sebelum tarikh period saja-saja try OPK. Naik plak double line, padahal tarikh esok-esok nya mau period. Dan tu juga mungkin tanda-tanda perggy juga sebab sepatutnya tak naik double (double line clear plak tu)… tapi jangan terlalu berharap ya.

 

 

 

Bila sudah double line (clear) UPT. Try check lagi after 3 minggu tak datang period ya.. sebab takut juga FALSE RESULT. (sebab ada baca di google kadang boleh double line juga.. so tak mau kecewa u alls tunggu lama sikit then check balik ya)

So ndak tau mana 1 sis try saja semua. Yang penting usaha ya.. jangan putus asa. Memanglah rezeki dari Allah. Tapi tanpa usaha pun tidak akan datang juga.

Buat wanita-wanita yang tidak merasa berTTC.. sila kawal percakapan yang mengguris hati ya. Isu-isu sensitip jangan timbulkan. Ada cara untuk bertanya tanpa bagi kami-kami ni rasa down. JANGAN KAMU BUAT KERJA ALLAH.

Semoga semua yang tengah BerTTC dimurahkan rezeki lepas ni.. insyaAllah..okla u alss.. kebas tangannnn.

Dah Baca #SilakanShare
Tag Mana yang Sedang Ikhtiar Hamil

Sumber/Foto : Nurul Atiqah Jasreh