rezeki mengandung

Mana-mana wanita pun akan cukup bahagia bila dikurniakan rezeki mengandung selepas baru berumah tangga. Ada sesetengah pasangan suami isteri terus fikir soal persediaan nak sambut bayi tetapi macam mana pula kos lain-lain yang mungkin anda tak pernah tahu?

Haaa… inilah yang patut isteri renungkan jika dapat rezeki mengandung, suami pun kena get ready! Untuk elak daripada berlaku sebarang kemungkinan selepas setahun bersalin, baca pandangan doktor Khairul Faizie Mohammad Kamar ini.

Persediaan Bila Ada Rezeki Mengandung

Tadi berjumpa seorang pesakit, umur 26, sedang mengandung anak pertama…usia kandungan 31 minggu. Masalah pregnancy ini ialah air ketuban lebih & baby dalam keadaan songsang( breech).

Lebih kepada sesi luahan perasaan. Dan aku pun mendengar sambil nasihat apa yg patut.

Kerja nya sebagai technical engineering staff di sebuah kilang memerlukan dia banyak berjalan. Perlu juga kadangkala memanjat tengok keadaan mesin. Kadangkala perlu angkat barang. Boss yg demanding. Banyak menyuruh itu dan ini, dan persoal kenapa lambat bekerja / bergerak, sedangkan boss nya tahu dia pregnant hampir 8 bulan. Berjalan pun macam penguin. 8 bulan usia kandungan yg besar rahimnya macam dah 9 bulan sebab lebih air ketuban. Bukan boss nya takde bini. Bukan bini nya tak pernah mengandung. Tapi boss nya kerah itu dan ini. Bila anak sendiri sakit, boss nya cuti 2 hari utk jaga anak. “boss takut bini lah tu doc”, gurau patient aku.

Dah habis allocation MC nya digunakan sepanjang pregnant ini. MC yg aku bagi (sebab sakit pinggang) pun kena tolak gaji nanti.

Aku nasihatkan dia untuk fikir bukan hanya untuk pregnancy ini, tapi juga kena fikir panjang at least untuk setahun lepas bersalin…

1. Kemungkinan dia perlu jalani pembedahan caesarean. Kalau kedudukan baby kekal breech, mungkin perlu caesarean. Ada dia tanya aku “ok ke nak pergi jumpa bidan, urut bagi baby kepala ke bawah”. Aku sangat menegah dia gi urut. Dia pun kata semua doktor yg dia tanya kata jangan urut. Tapi biasalah, sedara mara & kawan-kawan ramai yang suruh urut. Aku katakan risiko nya…dengan air ketuban yg byk. Pakar obstetrik kalau buat prosedur pusingkan baby breech ( External Cephalic Version, ECV) pun sangat berhati hati dgn guidance ultrasound & ibu diberi ubat yg memudahkan proses ECV.

2. Kalau kena caesarean section, berapa lama dia perlu rehat? cukup kah cuti bersalin 2 bulan? 3 bulan? Dan nature kerja nya yg perlu banyak berjalan..memanjat mesin….dengan boss yang demanding yg tiada empati kepadanya semasa pregnant, apatah lagi lepas bersalin?

3. Andai dia pulih lepas bersalin dan kuat mcm biasa, bagaimana pula andai di uji anak kerap demam? Kerap masuk wad? So dia perlu bercuti kerap untuk jaga anak… apa pula tindakan boss dia yang demanding tu?

4. Bagaimana pula dengan jagaan baby nanti lepas abis cuti bersalin? Kos nursery easily $400 – $500 sebulan.
Perkara sebegini yang perlu di ambil kira bila di anugerahkan rezeki mengandung. Plan jangka masa panjang. Pasangan muda yang expect anak pertama kena banyak bertanya (tanya orang yang betul) dan banyak membaca.

Jangan Lupa Komen