Sakit Kepala 3 Malam, 2 Minggu Tak Cukup Tidur, Petanda Terkena Bell’s Palsy

Peneraju radio BERNAMA ini, Nazira Noran diuji mengalami Bell’s Palsy. Sakit ini menyebabkan dia tak dapat bercakap dengan jelas, malah air minuman yang diteguk laju menitis keluar.

Nazira berkongsi bagaimana dia yang awalnya cuma mengalami sakit kepala selama 2 ke 3 malam, dan berdepan situasi tak cukup tidur selama dua minggu. Rupanya stress itulah, antara yang mendorong terjadinya Bell’s Palsy pada dirinya.

Lambat Rawat, Sangkakan Bell’s Palsy Tidak Serius

Pada Isnin, 8 Februari 2021, dirinya mengalami Bell’s Palsy.

“Hari ini (22/2/2021) sudah masuk hari ke-14 dan saya masih menjalani rawatan fisio.
Walau belum sembuh sepenuhnya, saya rasa saya perlu maklumkan juga keadaan kesihatan saya.

Terima kasih ustaz, ustazah, sahabat-sahabat mendoakan dan memberi kata-kata semangat untuk saya.

Saya akui, masa mula-mula kena, saya lambat pergi hospital dan ingat Bell’s Palsy ni tak serius, sepatutnya hari saya kena saya terus warded. Tapi hari tu saya rasa nak selesaikan kerja-kerja ofis dulu.

IKLAN

 

Rupa-rupanya, sakit kepala saya 2-3 malam itu sudah tahap serius sehingga radang belakang telinga leher saya membengkak. Dan ini kemungkinan besar saya terkena Bell’s Palsy.

Penyakit ini tak popular tapi ramai juga orang popular pernah kena macam Angelina Jolie, Adibah Noor dan Faye. Baru saya tahu, ia bukanlah strok. Masa mula-mula warded saya agak down, takut, sedih, panik, tak tau nak kata apa, semua perasaan ada. Macamana nak kerja? Nak bercakap tak jelas. Saya tak dapat sebut huruf B dan P. Lebih jadi levih. Perhatian jadi ferhatian.

Saya Kepenatan.. Tidur 2 Ke 3 Jam Sepanjang 2 Minggu

Hari itu BP saya 146-126, gula 8, kolesterol 3. Doktor kata Bell’s Palsy ni sapa-sapa pun boleh kena. Stress pun salah satu faktor. So, jaga diri dan kesihatan, stress pun perlu dikawal diatasi dengan baik.

IKLAN

Saya akui saya agak kepenatan 2 minggu anak-anak mula PdPR. Saya tidur 2-3 jam sahaja sepanjang 2 minggu berturut-turut tu. Macamana ye ibu-ibu urus anak lagi ramai ye?

Terima kasih yang mendoakan kesembuhan saya. Allah yang beri ujian sakit ini, Allah juga yang memberi saya untuk rehat seketika, fokus ibadah lebih padaNya dan bergantung berserah padaNya. Allahu Ya Shafii.

Dia Yang Maha Penyembuh. Semoga semua yang sedang sakit juga cepat sembuh. Amin.
InsyaAllah saya akan teruskan rawatan urutan Tradisional dan Akupuntur. Terima kasih @fayekusairi tolong bagi kata-kata semangat untuk saya jugak.

Alhamdulillah sudah sihat sepenuhnya, 4 minggu Faye Kusairi derita Bell’s Palsy

IKLAN

Rawatan Fisio Muka Pulihkan Bell’s Palsy

Pada hari ke 15, Nazira meneruskan rawatan fisio muka. Antaranya, teknik letrik stimulation dan teknik urutan fisio muka. Klik link ini untuk lihat video.

Dan ketika ini tahap kesembuhannya sudah pun mencapai 60 ke 70 peratus sihat.

Baca Sini :

Apa itu Bell’s Palsy?
http://www.myhealth.gov.my/rawatan-fisioterapi-untuk…/

MW : Bila ada tanda-tanda sakit itu, jangan bernanti-nanti ya mak-mak. Segeralah rawat diri. Kesihatan diri itulah juga lebih berharga dari segala.

Sumber/Foto : Nazira Noran