Tidak dinafikan amat sakit hati bila anak tak dengar atau faham arahan, sebenarnya mak-mak kena mulakan dengan sentuhan.

Sentuhan memainkan peranan penting pada usia anak bawah sembilan tahun. Mereka akan lebih mudah untuk faham apa yang maknya sampaikan bila emak gunakan sentuhan berbanding kata-kata atau arahan.

Kongsi Dr Taufiq Razif, sebenarnya sikap anak-anak ini berkaitan dengan perkembangan otak mereka. Ikuti perkongsian Dr Taufiq ini dan fahami apa yang cuba dia sampaikan:

Sakit Hati Bila Anak Tak Dengar Arahan

Sakit hati sangat bila anak tidak mahu dengar arahan bukan?

Geram kadang-kadang dia macam tak faham-faham apa yang kita cakap padahal sudah cakap banyak kali!

Sabar dulu mak-mak.


Baca Juga Di Sini:

Nak Anak Lancar ‘Speaking’ Macam Anak Hanis Zalikha, Buat Macam Ini

Walaupun Mak Garang & Suka Bebel, Tapi Setiap Anak Sentiasa Dalam Doanya

IKLAN

Anak Mudah DENGAR KATA Ayah Berbanding Mak Sebab SEGARANG Mak Hatinya Lembut

 

Otak terbahagi kepada dua

Kita kena faham dulu otak anak terbahagi kepada 2 jenis fungsi iaitu fungsi logik dan fungsi gestalt.

Otak gestalt ini cekap untuk proses :
– Sentuhan
– imej
– emosi
– ritma
– warna
– kinestetik

Manakala otak logik pula cekap untuk proses :
– Verbal/percakapan kita
– matematik
– turutan
– tulisan
– analisis
– Teknik

IKLAN

Mak-Mak Kena Mulakan Dengan Sentuhan

Anak umur bawah sembilan tahun tak berapa cekap lagi otak logik dia. Sebab itulah dia tak dapat hendak hadam sangat percakapan dan arahan kita. Itulah kenapa muka dia blur sikit bila kita bebel. Buat penat saja mak-mak bebel.

Sebab itulah sentuhan itu banyak main peranan kalau mak-mak hendak bagi arahan kepada anak bawah umur sembilan tahun.

Makanya untuk bagi arahan pada anak umur tersebut, mulakan dengan sentuhan dulu ya.

Nota kaki : Jika mahu lagi berkesan, contohkan dulu apa yang kita hendak anak kita buat. Hendak anak lap air, kita tunjukkan dulu cara lap air tersebut di depan mata dia.

Mingguan Wanita : Rupanya selama ini penat saja mak-mak membebel itu dan ini pada anak yang berumur sembilan tahun rupanya mereka belum faham sepenuhnya. Mungkin tip dari doktor ini dapat membantu mak-mak dalam mendidik anak juga.

Sumber : Dr Taufiq Razif

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial