Dalam rumahtangga ada pasang surutnya, barulah dikatakan asam garam kehidupan suami isteri. Bila difikirkan, ada perkara yang simple pun boleh jadi besar. Malah, tak semua juga yang manis-manis, kadang kala pasangan diuji dan inilah yang menentukan kekuatan dalam menjaga ikatan perkahwinan.

Walau bagaimana pun, jenis pasangan yang tak sabar dan pentingkan diri sendiri, ia boleh jadi satu perselisihan faham. Bahkan perkara yang simple inilah diperbesarkan, sedangkan boleh saja diselesaikan dengan baik.

Sebab itu, bagi yang bakal mendirikan rumahtangga atau pun sudah berumahtangga, ada perkara yang simple perlu ambil tahu. Kadang-kadang, sudah berpuluh tahun pun masih tidak faham atau tidak kenal pasangan masing-masing.

Beberapa perkara simple yang wajib tahu setiap pasangan seperti yang dikongsikan oileh Kamalia Kamal ini. Moga dapat dijadikan panduan untuk pasangan suami isteri.

IKLAN

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Suami Isteri Marah Atau Gaduh, Jangan Bertempik Dan Panggil AKU KAU, Carilah Penyelesaian

Perkahwinan Bukan Perlumbaan Tapi Perjalanan. Bahagialah Dengan Apa Yang Kita Ada

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Perkara Yang Simple Wajib Tahu

1. Ego boleh meruntuhkan kasih sayang yang telah di bina bertahun-tahun lamanya. Sifat ego ni boleh di lihat bila kedua pihak sikit pun tak mahu beralah bila ada ujian mendatang tiba-tiba.

2. Jika cinta di bina secara perlahan, benci juga di bina secara slow-slow. Setiap tindakan kecil yang melukakan hati pasangan kita akan menyumbang kepada pembinaan wall kecil yang bernama benci. Wall ini akan membesar sedikit demi sedikit.

3. Tindakan silent treatment adalah bom atom dalam perkahwinan. Pasangan boleh jadi emotionally torture dengan keadaan senyap tak tahu punca dan kenapa. Ini satu perkara yang sangat kejam dalam perkahwinan.

Di United States, kajian menunjukkan ramai isteri depression asbab suami membuat penderaan mental begini.

4. Bukan kewangan yang menjadi isu pergaduhan tapi Believe System yang tidak kuat. Iman dan agama yang tidak dikuasai dengan baik bakal membuatkan perkahwinan porak peranda.

Jelas bila Nabi di ambang kemiskinan, perkahwinannya masih bahagia bersama isteri yang tersayang.

5. Usaha mendalami ilmu perkahwinan tidak boleh terhenti selepas berkahwin, ini yang banyak pasangan gagal. Ramai yang take for granted atas relationship yang ada. Merasakan seperti dah “buat semuanya” adalah titik permulaan cinta menghilang dalam perkahwinan.

Nampak sangat simple tapi impaknya sangat besar dalam satu-satu perkahwinan. Kalau betul kita sayangkan relationship kita, wajib pastikan 5 pekara ini di selesaikan segera.

IKLAN

MW: Insya Allah, kalau perkara ini dapat diatasi mahupun dikawal, pasti rumahtangga bahagia. Aamiin.

Sumber: Kamalia Kamal

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI